home design 800x400

Είδος πολυτελείας ο χυμός πορτοκαλιού – Αύξηση 22% σε ένα μήνα

Σε επίπεδο έτους οι τιμές τρέχουν στο +41,8% και στο τελευταίο 12μηνο έχουν φτάσει το “εκρηκτικό” +72!

Συνεχίζονται οι ανατιμήσεις στο χυμό πορτοκαλιού παγκοσμίως, καθώς η μειωμένη παραγωγή συνεχίζει να πιέζει έντονα ανοδικά τις τιμές. Ειδικότερα, σύμφωνα με το δελτίο τιμών αγροτικών προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς, μόνο τον τελευταίο μήνα οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού σημείωσαν αύξηση 22%, ενώ σε επίπεδο έτους πλέον τρέχουν στο +41,8% και στο τελευταίο 12μηνο έχουν φτάσει το “εκρηκτικό” +72!

Όπως επισημαίνεται στο δελτίο, η παγκόσμια παραγωγή συμπυκνωμένου χυμού πορτοκαλιού για το 2023/24, σύμφωνα με τις προβλέψεις του USDA, αναθεωρήθηκε περαιτέρω πτωτικά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών.

Πιο συγκεκριμένα, συνολικά για τις ΗΠΑ εκτιμάται στα 64,90 εκατ. κουτιά (-1 εκατ. κουτιά σε σχέση με την πρόβλεψη Απριλίου), για τη Φλόριντα αναθεωρήθηκε περαιτέρω πτωτικά σε 17,80 εκατ. κουτιά (-1 εκατ. κουτιά), ενώ για την Καλιφόρνια διατηρήθηκε αμετάβλητη (46,00 εκατ. κουτιά).

Παράλληλα, η εκτίμηση για τη βραζιλιάνικη παραγωγή αναμένεται μειωμένη σε 232,4 εκατ. κιβώτια (-24% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο) λόγω της ξηρασίας που προκαλείται από κύμα καύσωνα στην εν λόγω περιοχή.

Από την παραπάνω ανάλυση, αποτυπώνεται ότι οι σημαντικά μειωμένες παραγωγικές προοπτικές πορτοκαλιών δύναται να ενισχύσουν την τιμή του χυμού, με τους διαχειριστές να ενισχύουν τις θέσεις αγοράς και να εκτιμούν πιθανή συνέχιση των ανοδικών πιέσεων στην τιμή των ΣΜΕ βραχυπρόθεσμα. Όμως, το σχετικά ακόμα υψηλότερο επίπεδο στις τιμές των ΣΜΕ χυμού πορτοκαλιού, δύναται να συρρικνώσει την καταναλωτική ζήτηση, μεσοπρόθεσμα, μια κίνηση που αναμένεται πιθανά να ανακόψει την ανοδική κίνηση στις τιμές των ΣΜΕ.

Οι αποδόσεις αγροτικών προϊόντων τον Μάιο

Σε γενικότερο επίπεδο, όπως σημειώνει το δελτίο το θετικό κλίμα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές επηρέασε τον δείκτη αγροτικών προϊόντων που ενισχύθηκε, ενώ μικτή εικόνα παρουσίασαν οι επιμέρους αποδόσεις των αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο τιμών αγροτικών προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι τιμές στο σιτάρι, στον χυμό πορτοκαλιού και ακολούθησαν οι τιμές στη σόγια και στο καλαμπόκι, ενώ σημαντικές απώλειες σημείωσαν οι τιμές στη ζάχαρη, στο βαμβάκι και λιγότερες απώλειες εμφάνισαν οι τιμές στο ρύζι και στα βοοειδή.

Σύμφωνα με τον ΝΟΑΑ, οι προβλέψεις για το Εl-Ninio εκτιμώνται ηπιότερες, με την πιθανότητα το La-Ninia να αναπτυχθεί έως τον Ιούνιο-Αύγουστο 2024 (49% πιθανότητα) ή τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο (69% πιθανότητα) και τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ότι θα είναι πιο αδύναμο από ό,τι είχε αρχικά θεωρηθεί, μειώνοντας την απειλή ξηρασίας για τις καλλιέργειες το 2024-2025.

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και το χαμηλό επίπεδο αποτίμησης αποτέλεσαν τους καταλύτες ενίσχυσης της τιμής του σιταριού, με την αγορά να εκτιμά περαιτέρω άνοδο λόγω συρρίκνωσης στην παραγωγή ρωσικού σιταριού. Για τη ζάχαρη, η αυξημένη παραγωγή και η μειωμένη κατανάλωση αναμένεται να έχουν αρνητική επίδραση στην τιμή της, λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη ινδική παραγωγή εξαιτίας των μουσώνων και της χαλάρωσης των εξαγωγικών περιορισμών. Η καθυστέρηση στη φύτευση στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για μικρότερη ρωσική και βραζιλιάνικη συγκομιδή καλαμποκιού, δύναται να υποστηρίξουν τις τιμές του καλαμποκιού. Για τον χυμό πορτοκαλιού, η σημαντικά μειωμένη παραγωγή πορτοκαλιών δύναται να ενισχύσει την τιμή του. Η αυξημένη παραγωγή πιθανά να λειτουργήσει αρνητικά στην τιμή του βαμβακιού. Για τη σόγια, το σημαντικό πλεόνασμα προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την τιμή της. Πιθανή ύπαρξη ανοδικών πιέσεων αναμένεται να υπάρξουν στην τιμή του ρυζιού λόγω συρρίκνωσης της παραγωγής στην Ν. Ανατολική Ασία και των εξαγωγών.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ελαφρά ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης των εμπορευμάτων (+0,13%), ενώ μεγαλύτερες αποδόσεις κατέγραψε ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων (+2,36%). Ως πιθανοί λόγοι μπορεί να αναφερθούν η υπερβάλλουσα ζήτηση σε σχέση με την προσφορά, λαμβανομένης της υποχώρησης του δολαρίου και των οικονομικών στοιχείων στην Κίνα (εισαγωγές-εξαγωγές, βιομηχανική παραγωγή), με την τεχνική εικόνα του δείκτη να παραμένει σχετικά θετική.

Μηνιαίο δελτίο τιμών αγροτικών προϊόντων

Σχόλια

Exit mobile version