home design 800x400
home design 1170Χ320

Ενιαία Πελοπόννησο θέλει ο Αβραμόπουλος

«Δεν κατάλαβα για ποιο λόγο την χώρισαν διοικητικά στα δύο. Προχειρότητες. Καιρός είναι να το διορθώσουμε αυτό» δήλωσε ο βουλευτής Ηλείας

|

Χρόνος ανάγνωσης

3 λεπτά

|

2 σχόλια στο Ενιαία Πελοπόννησο θέλει ο Αβραμόπουλος
dimitris avramopoulos

Ο Δήμος Μεγαλόπολης σε συνεργασία με τους Δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων Αρκαδίας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, διοργάνωσε το Σάββατο 25 Μαΐου ημερίδα με τίτλο: «Ο Δρόμος της Ανάπτυξης – Κάνουμε πράξη την Περιφερειακή Συνείδηση». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Μεγαλόπολης, με επίκεντρο την οδική σύνδεση των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων της περιοχής: Μυστράς, Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης, Ναός Επικούρειου Απόλλωνα και Αρχαία Ολυμπία.

Ανάμεσα στους διακεκριμένους παρευρισκόμενους ήταν και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος και νυν βουλευτής Ηλείας με τη Νέα Δημοκρατία, ο οποίος υποστήριξε την πρωτοβουλία για την ολοκλήρωση ενός δρόμου που θα προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε όλη την Πελοπόννησο. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ μιας ενιαίας διοικητικά Πελοποννήσου, που τώρα είναι χωρισμένη στα δύο.

Ομιλία Δημήτρη Αβραμόπουλου

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε τη σημασία της οδικής σύνδεσης για την ανάπτυξη της περιοχής, αναφέροντας ότι ο δρόμος αυτός είχε συζητηθεί για πρώτη φορά το 1934.

Όπως είπε: «Πριν από τρία χρόνια, φιλοξένησα την τότε επίτροπο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη κυρία Κρέτσου, και ξεκινήσαμε για την Αρχαία Ολυμπία. Η διαδρομή μπορεί να γίνει 25 λεπτά, από μιάμιση ώρα. Ο δρόμος αυτός είχε πρωτοσυζητηθεί το 1934. Είναι πραγματικά επείγον να γίνει. Αντιλαμβάνεστε τη στρατηγική σημασία που έχει αυτός ο δρόμος για μια περιοχή της Ελλάδας που έχει μεγάλα προβλήματα. Η Μεγαλόπολη είναι πια μόνο μεγάλη πόλη κατ’ όνομα. Μία από τις αιτίες για τις οποίες η Πελοπόννησος έχει μείνει πίσω, είναι ο άκρατος τοπικισμός. Έχει κάνει μεγάλη ζημιά. Είχα πει ότι πιο εύκολα θα έλυνα το Κυπριακό, παρά τον πόλεμο Αμαλιάδας – Πύργου. Αυτό το έργο ξεπερνά τα σύνορα, και ενώνει την Πελοπόννησο, αλλάζουν τα όρια. Το μεγαλύτερο παραγωγικό κεφάλαιο της χώρας, είναι η πολιτιστική της κληρονομιά. Η Πελοπόννησος από μόνη της, έχει πληρη αυτάρκεια σε οτιδήποτε της έχει προσφέρει ο Θεός απλόχερα. Δεν κατάλαβα για ποιο λόγο την χώρισαν διοικητικά στα δύο. Προχειρότητες. Καιρός είναι να το διορθώσουμε αυτό. Η νέα στρατηγική διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, αντιμετωπίζει συνολικά την πολιτιστική κληρονομιά. Η Πελοπόννησος αποτελεί ιστορική κοιτίδα του πολιτισμού. Η πρώτη οργανωμένη πόλη του κόσμου, ήταν η Λυκόσουρα».

Ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε συνολικά για τον αρχαιολογικό πλούτο της Πελοποννήσου, και επεσήμανε ότι οι επισκέπτες μπορούν να ταξιδέψουν άνετα στο οδικό δίκτυο, μέσω των οδικών αξόνων, με άνεση στην οδήγηση.

«Τέτοιες φιλόδοξες πρωτοβουλίες αποτελούν καταλύτη για την οικονομική άνθηση της περιοχής. Η πρωτοβουλία αυτή καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρη. Το ΣΔΑΜ δημιουργεί μεν δίχτυ ασφαλείας, αλλά η περιοχή πρέπει να αναδείξει την πολιτιστική της κληρονομιά. Σε αυτό το σχέδιο ανάπτυξης μπορεί να ενταχθεί η κατασκευή του δρόμου. Για την οδική σύνδεση της Μεγαλόπολης με την Αρχαία Ολυμπία έχουν εκπονηθεί μελέτες και καταρτίζονται φάκελοι. Ο δρόμος θα φέρει θέσεις εργασίας, θα τονώσει την οικονομία της περιοχής. Η ιδέα έχει ωριμάσει». 

«Καλλιεργώντας την Πελοποννησιακή συνείδηση, θα έχουμε προσφέρει ως γενεά στο μέλλον αυτού του τόπου. Να δούμε και τον οδικό χάρτη πώς θα φτάσουμε στο αποτέλεσμα. Έχουμε να κάνουμε και με τον στρατηγικό σχεδιασμό και το πώς θα αξιοποιήσουμε χρηματοδοτικά προγράμματα. Θα προχωρήσουμε σε μια νέα συνάντηση, με τους κρατικούς φορείς, ενδεχομένως και με τους Ευρωπαίους. Θα σας βοηθήσω προσωπικά, να σχηματίσουμε μια επιτροπή προσωπικοτήτων, που θα μας βοηθήσει σε όλα τα επίπεδα. Για τα χρήματα της απολιγνιτοποίησης, έρχεται ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, θα του μιλήσω. Θα ξαναβρεθούμε εδώ, για να γιορτάσουμε τη στήριξη αυτού του σημαντικού έργου».

Σχόλια

2 απαντήσεις

  1. Να και κάποια σωστή άποψη.

  2. Παπανδρέου Κωνσταντίνος

    Ναι μια ενιαία περιφέρεια πρέπει να γίνει από μόνη της η Πελοπόννησος. Ο οδικος άξονας Μεγαλόπολης- Αρχαίας Ολυμπίας ΕΠΕΙΓΗ για τουριστική ανάπτυξη όλης της Πελοποννήσου. Και προσωπική μου άποψη η Αρχαία Ολυμπία θα είναι το κέντρο της περιφέρειας.

dei comp 1

riviera banner
ΛΟΓΟΣ

newsletter banner anagnostis