home design 800x400
home design 1170Χ320

Διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι ΚΟΧ για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της επανατοποθέτησής τους

Εεπιστολή διαμαρτυρίας των πρώην εργαζομένων ΚΟΧ της Δομής Κορίνθου
kox

Εδώ και δύο μήνες, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εξέδωσε δελτίο τύπου, ανακοινώνοντας την τετράμηνη παράταση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ). Ωστόσο, η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) παραμένει ανυπόγραφη στο γραφείο του υφυπουργού Οικονομικών, κ. Πετραλιά, προκαλώντας ανησυχία και αναστάτωση στους ενδιαφερόμενους φορείς και υπαλλήλους ΚΟΧ.

Οι εργαζόμενοι ΚΟΧ, αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα για το μέλλον τους, αποφάσισαν να δράσουν. Σε μια προσπάθεια να επιστήσουν την προσοχή στις επείγουσες ανάγκες τους και να πιέσουν για την άμεση υπογραφή της ΚΥΑ, απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας σε όλα τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές που τους έχουν υποστηρίξει κατά το παρελθόν.

Στην επιστολή τους, οι ΚΟΧ επισημαίνουν τις σοβαρές συνέπειες της καθυστέρησης αυτής. Η λειτουργία των ΚΥΤ/ΚΕΔ είναι ζωτικής σημασίας για την υποδοχή και ταυτοποίηση των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας και κάθε ημέρα καθυστέρησης θέτει σε κίνδυνο την αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι τονίζουν τις προσωπικές και οικογενειακές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω της αβεβαιότητας για τις θέσεις εργασίας τους. Πολλοί από αυτούς εργάζονται σε συνθήκες που απαιτούν αφοσίωση και αντοχή, και η αμφιβολία για το επαγγελματικό τους μέλλον επιβαρύνει περαιτέρω την ψυχολογική τους κατάσταση.

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες των ενδιαφερόμενων για την άμεση επίλυση του ζητήματος, η καθυστέρηση στην υπογραφή της ΚΥΑ από τον κ. Πετραλιά παραμένει ανεξήγητη. Οι πολιτικοί που έλαβαν την επιστολή διαμαρτυρίας έχουν αρχίσει να δείχνουν το ενδιαφέρον τους, με αρκετούς βουλευτές να ζητούν εξηγήσεις και να πιέζουν για ταχεία διευθέτηση του θέματος.

Η κοινή γνώμη αναμένει με ανυπομονησία τις επόμενες κινήσεις του Υπουργείου Οικονομικών και ελπίζει σε μια σύντομη και θετική έκβαση. Η αποτελεσματική λειτουργία των ΚΥΤ αποτελεί όχι μόνο θέμα κοινωνικής ευθύνης, αλλά και βασικό παράγοντα για την αξιοπιστία και την ανθρωπιστική εικόνα της χώρας μας διεθνώς.

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι ΚΟΧ συνεχίζουν να αγωνίζονται για την επαγγελματική τους επιβίωση και την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, προσμένοντας την άμεση υπογραφή της ΚΥΑ που θα δώσει τέλος στην αγωνία τους.

Η επιστολή διαμαρτυρίας

Η επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλαν οι πρώην εργαζόμενοι ΚΟΧ της Δομής Κορίνθου αναφέρει:

“Επιτρέψτε μας να σας προσεγγίσουμε ακόμη μια φορά, προκειμένου, στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος σας αναφορικά με τη συνέχιση της απασχόλησης μας ως εργαζόμενοι Κοινωφελούς Εργασίας της δημόσιας πρόσκλησης 14/2022 στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Άσυλου, να σας ενημερώσουμε για την ιδιαίτερα δυσάρεστη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε εξαιτίας της πρωτοφανούς και αδικαιολόγητης καθυστέρησης της έκδοσης ΚΥΑ που αφορά στην 4μηνη παράταση του προγράμματος.

Πάνω από 700 οικογένειες βρισκόμαστε μετέωροι επί 2 ολόκληρους μήνες, χωρίς δουλειά, αφού πιστέψαμε στην τήρηση των δεσμεύσεων του υπουργού που δημοσιοποιήθηκαν στις 9/4 με δελτίο τύπου στο οποίο ξεκάθαρα αναγνωρίζεται, μάλιστα ως πολύτιμη, η συνεισφορά μας για την εύρυθμη λειτουργιά της ΥΠΥΤ και ότι το αμέσως επόμενο διάστημα από την δημοσίευση του δελτίου τύπου θα αναμενόταν η έκδοση της ΚΥΑ.

Έπειτα, στις 18 Απριλίου εκδόθηκε η υπ’ αριθμό πρωτοκόλλου 01-01- 5534 απόφαση έγκρισης για δέσμευση και πίστωση του ποσού των 2.000.000 ευρώ, ποσό το οποίο αφορά στην υλοποίηση του αιτήματος για επέκταση του Κοινωφελούς προγράμματος για τις υπηρεσίες Μεταναστευτικής πολιτικής και του υπουργείου Περιβάλλοντος κατά 4 και 6 μήνες αντίστοιχα.

Βρισκόμαστε τώρα περίπου 50 ημέρες μετά τη δημοσίευση του Δελτίου Τύπου παντελώς ανενημέρωτοι και με δίχως απολύτως κανένα χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την παράταση μας και την έναρξη αυτής. Ταυτόχρονα, η απουσία μας είναι ιδιαίτερα αισθητή λόγω του ότι οι υπηρεσίες στις οποίες ανήκαμε υπολειτουργούν σημαντικά και έχουν άμεση ανάγκη το προσωπικό της Κοινωφελούς εργασίας (λόγος βασικός και κύριος για τον οποίο ανακοινώσε το υπουργείο την παράταση του προγράμματος). Από το υπουργείο Μετανάστευσης και την ΔΥΠΑ παρά τις επίμονες μας προσπάθειες δεν έχουμε λάβει απολύτως καμία απάντηση και όπως καταλαβαίνετε αυτή η έλλειψη ενημέρωσης και χρονοδιαγράμματος έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο ψυχολογικές όσο και πρακτικές οικονομικές για ευνόητους λογούς.

Ένας κύριος λόγος είναι ότι εξαιτίας της δέσμευσης του υπουργείου Μετανάστευσης να μας επανατοποθετήσει στις θέσεις μας άμεσα, στην πλειοψηφία μας δεν αναζητήσαμε εργασία άλλου. Ένας δεύτερος αλλά εξίσου σημαντικός λόγος είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν γνώριζαν ότι θα ήταν χωρίς εισόδημα για μήνες και δεν μερίμνησαν να αιτηθούν καν για την τακτική επιδότηση ανεργίας λόγω του ότι δεν γνώριζαν ότι θα είναι άνεργοι. Βασιζόμενοι στο δελτίο τύπου του υπουργείου περίμεναν ότι από μέρα σε μέρα θα επέστρεφαν στην εργασία τους.

Αποτέλεσμα της κατάστασης και της αναμονής αυτής είναι ότι η πλειοψηφία των ωφελούμενων του προγράμματος μας είναι χωρίς καμία πηγή εισοδήματος για δυο μήνες, μέχρι τώρα. Από την στιγμή που ανακοινώθηκε η επέκταση του προγράμματος μας έπρεπε να επακολουθήσει και η επανατοποθέτηση μας στη υπηρεσία μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα η έστω τουλάχιστον να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα ώστε ο κάθε ωφελούμενος να έχει τη δυνατότητα να προγραμματίσει τη ζωή του.

Παρακαλούμε:
Την ενημέρωση μας σχετικά με την τύχη της ΚΥΑ, την ενημέρωση μας σχετικά με την ημερομηνία έκδοσης της και την ενημέρωση μας σχετικά με την ημερομηνία της επανατοποθέτησης μας στις δομές”.

Σχόλια

riviera banner

newsletter banner anagnostis