home design 800Χ400

home design 1170x320

Με πλήθος εκδηλώσεων τα Παλαιολόγεια 2024

Αύριο, Τρίτη 28 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί η Ηµερίδα: «Μορφές – Ορόσηµα του Βυζαντινού Πολιτισµού» Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισµού (ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π.) και η μουσικο-αφηγηματική παράσταση «Στο κατώφλι του ΜΥΣΤΡΑ»

|

Χρόνος ανάγνωσης

3 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Με πλήθος εκδηλώσεων τα Παλαιολόγεια 2024
palaiologeia 2024

Με ένα πλήθος εκδηλώσεων, από τις 24 έως τις 29 Μαΐου 2024, διεξάγονται τα Παλαιολόγεια 2024 στον Δήμο Σπάρτης.

Αύριο, Τρίτη 28 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί η Ηµερίδα: «Μορφές – Ορόσηµα του Βυζαντινού Πολιτισµού» Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισµού (ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π.) και η μουσικο-αφηγηματική παράσταση «Στο κατώφλι του ΜΥΣΤΡΑ».

Οι εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας, καθώς και τη διεξαγωγή αθλητικών δραστηριοτήτων, ο Δήμος Σπάρτης, με τη συνδιοργάνωση της Ιεράς Μητρόπολης Μονεμβασίας & Σπάρτης και της Τοπικής Κοινότητας Μυστρά, τιμούν τη μνήμη του τελευταίου Βυζαντινού Αυτοκράτορα, Κωνσταντίνου ΙΑ Παλαιολόγου και όσων έπεσαν, υπερασπιζόμενοι την Πόλη από τον Οθωμανικό πολιορκητικό κλοιό.

Ειδικότερα, κατά την 29η Μαΐου, δηλαδή ανήμερα της αποφράδας ημέρας  για τον μεσαιωνικό ελληνισμό, θα ακολουθηθεί το αυστηρό τυπικό, δηλαδή θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, εντός του αρχαιολογικού χώρου του Μυστρά, Ιερουργούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Μονεμβασίας & Σπάρτης, κ.κ. Ευσταθίου, θα ακολουθήσει τέλεση μνημόσυνου και κατόπιν ομιλία από τον Καθηγητή Βυζαντινής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ιωάννη  Πολέμη, με θέµα: «Ο τελευταίος μεγάλος Αγώνας του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου».

Αμέσως μετά, στον Ανδριάντα του Κωνσταντίου ΙΑ΄ Παλαιολόγου, στην Τοπική Κοινότητα Μυστρά, θα τελεστεί το καθιερωμένο τρισάγιο, θα γίνει κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του εθνικού ύμνου από την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Σπάρτης.

Το αναλυτικό πρόγραμμα

  • Τρίτη 28 Μαΐου

Ηµερίδα: «Μορφές – Ορόσηµα του Βυζαντινού Πολιτισµού»
Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισµού (ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π.)

Τοπική Κοινότητα Μυστρά

Πρόγραµµα
10.00-10.30 Προσφωνήσεις
10.30-11.00 Καθηγητής Προκόπιος Παυλόπουλος, π. Πρόεδρος της Δηµοκρατίας, Ακαδηµαϊκός: «Ο Βυζαντινός Πολιτισµός ως συνισταµένη του Ευρωπαϊκού Πολιτισµού».
11.00-11.30 Καθηγήτρια Γεωργία Ξανθάκη-Καραµάνου, Πανεπιστήµιο
Πελοποννήσου, Επίτ. Διευθύντρια ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π.: «Ο Πατριάρχης Φώτιος, σύµβολο του Βυζαντινού Ουµανισµού στη Μεσοβυζαντινή περίοδο».
11.30-12.00 Διάλειµµα -Καφές
12.00-12.30 Επίκ. Καθηγήτρια Δήµητρα Μονιού, Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου: «Η ρηξικέλευθη σκέψη του Θεοδώρου Προδρόµου
στην Κωνσταντινούπολη του 12ου αιώνα».
12.30-13.00 Καθηγητής Ιωάννης Πολέµης, Εθνικό και Καποδιστριακό
Πανεπιστήµιο Αθηνών: «Η πνευµατική ζωή της Κωνσταντινουπόλεως στις αρχές του 14ου αιώνος και η συµβολή του Θεοδώρου Μετοχίτου».
13.00-13.30 Χρήστος Μπαλόγλου, Δρ. Οικονοµικών Επιστηµών,
Συγγραφέας: «Δ. Κυδώνης, Γ. Πλήθων Γεµιστός, Βησσαρίων: Οι λόγιοι του Μυστρά και οι προτάσεις τους για τη διάσωση του Κράτους».
13.30-13.45 Συζήτηση

Αρχαιολογικός χώρος Μυστρά
21.15-22.30 «Στο κατώφλι του ΜΥΣΤΡΑ» :µουσικο-αφηγηµατική παράσταση

Οι σπουδαίοι τραγουδιστές Ζαχαρίας Καρούνης και Μαρία Σουλτάτου, µε 10µελή ορχήστρα κλασσικών και παραδοσιακών οργάνων υπό τη διεύθυνση του Θοδωρή Λεµπέση, επιχειρούν ένα µοναδικό µουσικό ταξίδι γεµάτο από αρώµατα και µνήµες από την «καθ΄ηµάς Ανατολή», µε τραγούδια παραδοσιακά, τραγούδια της Πόλης, της Μικρασίας, του ευρύτερου Ελλαδικού χώρου, αλλά και σύγχρονων Ελλήνων συνθετών.

Παράλληλα, αποσπάσµατα από τα ταξιδιωτικά αριστουργήµατα του Νίκου Καζαντζάκη, τα οποία αφορούν στον Μυστρά, θα διαβαστούν από τον ηθοποιό Γεράσιµο Σκιαδαρέση, δηµιουργώντας µία µοναδική σύνδεση µε το σήµερα και έναν ύµνο στη µνήµη και στη συνέχεια του Ελληνισµού, µε επίκεντρο τη Λακωνική γη και την παγκόσµιας σηµασίας Καστροπολιτεία του Μυστρά.

Εκκλησιαστικοί ύµνοι ερµηνευµένοι από τον Ζαχαρία Καρούνη δηµιουργούν κατανυκτικό κλίµα και σηµατοδοτούν τον χώρο και το βαθύτερο πνευµατικό νόηµα της Αλώσεως.

  • Τετάρτη 29 Μαΐου

Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Δηµητρίου-Αρχαιολογικός Χώρος Μυστρά
07.00 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία Ιερουργούντος του Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου Μονεµβασίας και Σπάρτης κ.κ.Ευσταθίου.
10.00 Πέρας προσελεύσεως επισήµων.
10.15 Τέλεση Μνηµοσύνου.
10.30 Οµιλία από τον Καθηγητή Βυζαντινής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, κ. Ιωάννη Πολέµη, µε θέµα: «Ο τελευταίος µεγάλος Αγώνας του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου».

Ανδριάντας Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου-Τοπική
Κοινότητα Μυστρά

11.15 Τρισάγιο στον Ανδριάντα του πεσόντος Αυτοκράτορα στον Μυστρά. Κατάθεση στεφάνων.
Τήρηση ενός λεπτού σιγής εις µνήµην του Αυτοκράτορα και των συν αυτώ πεσόντων.
Ανάκρουση Εθνικού Ύµνου από τη Φιλαρµονική Δήµου Σπάρτης.
Μετά το πέρας των εκδηλώσεων ο Δήµος Σπάρτης θα παραθέσει κέρασµα στο κατάστηµα «Το Κάστρο» στον Μυστρά.
13:30 Επίσηµο γεύµα από τον Δήµαρχο Σπάρτης.
(Ιδιαίτερη πρόσκληση)

Σχόλια

banner Μπικάκης
newsletter banner anagnostis