home design 800x400
home design 1170Χ320

Δήμος Άργους – Μυκηνών: Επείγουσα ανακοίνωση για τα ακαθάριστα οικόπεδα

Η νέα πλατφόρμα υποδέχεται τις δηλώσεις των υπόχρεων ιδιοκτητών ενώ έχει και ψηφιακή υπηρεσία καταγγελιών πολιτών για τα ακαθάριστα οικόπεδα
Ξερόχορτα

Ο Δήμος Άργους – Μυκηνών ενημερώνει πως αναρτήθηκε σήμερα η νέα ψηφιακή πλατφόρμα δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων με τον τίτλο Ακαθάριστα Οικόπεδα (apps.gov.gr), ως μέτρο πρόληψης και αποτροπής πρόκλησης πυρκαγιών εντός του αστικού ιστού. Σύμφωνα με αυτήν καλούνται οι ιδιοκτήτες ακάλυπτων χωρών και οικοπέδων εντός των οικισμών του Δήμου Άργους Μυκηνών και εκτός σχεδίου με κτίσμα να υποβάλλουν δήλωση στο σχετικό ψηφιακό Μητρώο Ακινήτων.

Η νέα πλατφόρμα υποδέχεται τις δηλώσεις των υπόχρεων ιδιοκτητών ενώ έχει και ψηφιακή υπηρεσία καταγγελιών πολιτών για τα ακαθάριστα οικόπεδα. Τα πρόστιμα έχουν καθοριστεί από 1000 έως 54.000 ευρώ και φυλάκιση δύο χρόνων για τους ιδιοκτήτες. Προβλέπονται επίσης οι υποχρεώσεις και αρμοδιότητες του Δήμου.

Πλέον, με επιτόπιους ελέγχους ο Δήμος θα εντοπίζει τα ακαθάριστα οικόπεδα και στη συνέχεια μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας θα μπορούν να διασταυρώνουν, εάν οι πολίτες έχουν υποβάλει δήλωση καθαρισμού και να τους ενημερώσουν για την υποχρέωσή τους να προχωρήσουν σε εργασίες.

Επιπλέον, με την πλατφόρμα δίνεται η δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ως προς τον καθαρισμό των ακάλυπτων χώρων.

Επιπλέον επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες από τις ισχύουσες διατάξεις η κοπή κλαδιών που εξέχουν στο οδικό ή αγροτικό δίκτυο, δυσχεραίνοντας την διέλευση πυροσβεστικών, ασθενοφόρων, απορριμματοφόρων και οποιουδήποτε άλλου οχήματος.

Τι ισχύει για τους καθαρισμούς οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων;

Σύμφωνα με αναλυτική ενημέρωση της ΠΟΜΙΔΑ για τους καθαρισμούς οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων προβλέπονται στη νομοθεσία και τις Πυροσβεστικές Διατάξεις τα εξής:

Ποιους αφορά;

Η νέα αυτή νομοθετική ρύθμιση αφορά ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπόν ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, σε περιοχές εντός ορίων, χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, και σε εκτάσεις εντός ακτίνας 100 μέτρων από τα όρια των δυο προαναφερόμενων περιπτώσεων, επιπλέον δε και εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας.

Καθαρισμός – Συντήρηση

Όλοι αυτοί, με βάση τα προβλεπόμενα θα πρέπει να προβαίνουν σε καθαρισμό των προαναφερόμενων χώρων από την 1η έως την 30η Απριλίου κάθε έτους, και στη συντήρησή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής .Καταλη­κτική ημερομηνία υποβολής υπεύθυνης δήλωσης των υπόχρεων ορίζεται η 31η Μαΐου 2024», σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που θέτει σε εφαρμογή τη σχετική Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αριθ. 20/2024.και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με αριθμό 2695, τεύχος Β, της 9.5.2024.

Σχόλια

riviera banner

newsletter banner anagnostis