home design 800x400

home design 1170Χ320

Ναύπλιο: Μία έκθεση αφιερωμένη στη Μύρτιδα

Η Μύρτις αναγεννήθηκε στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αργολίδας

|

Χρόνος ανάγνωσης

3 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Ναύπλιο: Μία έκθεση αφιερωμένη στη Μύρτιδα
Η Μύρτις αναγεννήθηκε στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αργολίδας

Το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αργολίδος σε σύμπραξη με το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου, σε συνδιοργάνωση με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας και υπό την αιγίδα του Δήμου Ναυπλιέων, εγκαινίασαν την Εικαστική Έκθεση με τον τίτλο «Η Μύρτις αναγεννάται στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αργολίδας».

Μία έκθεση αφιερωμένη στη Μύρτιδα, ενός 11 χρόνου κοριτσιού που πέθανε το 430 στον μεγάλο λοιμό των Αθηνών κατά τη διάρκεια του 2ου έτους του Πελοποννησιακού πολέμου. Το άριστα διατηρημένο κρανίο της έφηβης Μύρτιδος, χάρη στην άρτια διατηρημένη οδοντοστοιχία της, οδήγησε στην ανάπλαση του προσώπου της. Πρόκειται για έναν προσωπικό άθλο του εμπνευστή αυτής της ιδέας, του επικ. καθ. κ. Μανώλη Παπαγρηγοράκη και των συνεργατών του, που αξιοποιώντας την εξέλιξη της τεχνολογίας, έφεραν στο προσκήνιο ένα «ανώνυμο» κορίτσι της εποχής του Περικλή να αποκτήσει «πρόσωπο».

Κατά την ημέρα των εγκαινίων ο πρόεδρος του «ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ, ΜΥΡΤΙΣ» επικ. Καθ. Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης, τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση παρουσιάζοντας στο κοινό, στην κατάμεστη αίθουσα του Βουλευτικού Αργολίδος, το άρτιο επιστημονικό εγχείρημα του που αφορούσε την ανάπλαση του προσώπου της Μύρτιδος, αλλά και την επιστημονική έρευνα και τεκμηρίωση του όλου εγχειρήματος.

Την έκθεση εγκαινίασε ο Αντιδήμαρχος Ναυπλιέων κ. Κώστας Καράπαυλος. Τίμησαν με την παρουσία τους εξέχοντα πρόσωπα της πόλης του Ναυπλίου, όπως ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αργολίδος, ο βουλευτής Αργολίδος κ. Γιώργος Γαβρήλος, η Διευθύντρια του Παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο κ. Λαμπρινή Καρακούρτη, η πρόεδρος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Αγγελική Σπυροπούλου, οι εκπρόσωποι του Δήμου Ναυπλιέων κ. Ειρήνη Μελισσινού και κυρία Σοφία Ξύδη και πλήθος κόσμου.

Δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά, η εντεκάχρονη Μύρτις αναγεννήθηκε στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αργολίδας, αλλά και στο 4ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης του Ναυπλίου. Οι μαθητές εμπνευστήκαν από αυτό το κορίτσι για να ζωγραφίσουν, να γράψουν ποιήματα, να σκεφτούν, να δια -δράσουν με ένα ιστορικό πρόσωπο, αποκομίζοντας το μεγάλο όφελος της μάθησης μέσα από την εμπειρία.

Η έκθεση περιλαμβάνει 2 μέρη: Στο 1ο μέρος οι μαθητές και οι μαθήτριες του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αργολίδας και του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου, ζωγραφίζουν έργα εμπνεόμενα από το πρόσωπο και την ιστορική διαδρομή της Μύρτιδας. Στο 2ο μέρος, η έκθεση συνεχίζεται με έργα των μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αργολίδας που δημιουργήθηκαν μέσα στη σχολική τους χρονιά και αφιερώνονται στη Μύρτιδα. Η ιστορία της αναγεννημένης Μύρτιδας που έζησε την ακμή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας όμως και τον πόλεμο και τον φονικό λοιμό, έδωσε τροφή στη φαντασία των μαθητών και των μαθητριών να έρθουν σε επαφή με έναν άλλο τρόπο με την ιστορία, συνδέοντας την με το σήμερα και τις δικές τους ζωές.

Κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία η περφόρμανς με αφορμή τις όψεις της ζωής και της μορφής της Μύρτιδος με τον τίτλο: «Μύρτιδος προτομές: μαρμάρου λόγια». Οι ερμηνευτές ήταν μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αργολίδας από όλες τις κατευθύνσεις τεχνών, (εικαστικά, χορός, θέατρο) και η δημιουργός της περφόρμανς η καθηγήτρια χορού και θεατρικής κίνησης, κ. Βέρα Κίτνα. Η Μύρτις εδώ αλλάζει όψεις διαπερνά τραγικά τον γεωγραφικό χάρτη της επανάληψης, χαράζοντας, σαν σε μάρμαρο λέξεις, τόπους, μνήμες, αισθήσεις… ως το τέλος του χρόνου.

Η Μύρτις έζησε στην εποχή της μεγαλύτερης λάμψης της ιστορίας της Αρχαίας Ελλάδας, στα χρόνια τηςΑθηναϊκής Δημοκρατίας τού Περικλή κατά τον περίφημο Χρυσό αιώνα που ο Παρθενώνας που μόλις είχε χτιστεί έλαμπε στο γαλανό αθηναϊκό ουρανό, όμως έζησε και τον πόλεμο και τον φονικό λοιμό που της πήρε τη ζωή. 2500 χιλιάδες χρόνια μετά έχει την ευκαιρία να αναγεννηθεί και να είναι με κάποιον τρόπο κοντά μας και να διδάξει στα παιδιά μας με έναν άλλο τρόπο την ιστορία μας.

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

efxes fragkioudakis 2024 2025
poulas banner 2024
doris banner efxes2024
epimelitirio argolidas efxes xmas2024
deyan banner efxes2024 2025
newsletter banner anagnostis