Οι τιμές των χυμών πορτοκαλιού πρόκειται να αυξηθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες, καθώς η Βραζιλία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πορτοκαλιών παγκοσμίως, αναμένεται να καταγράψει τη χαμηλότερη παραγωγή των τελευταίων 36 ετών.
Οι αυξήσεις αυτές προκαλούν ανησυχία στους καταναλωτές και τους παραγωγούς.
Η επίδραση της χαμηλής παραγωγής στη Βραζιλία
Η Βραζιλία, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά πορτοκαλιών, αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρή μείωση στην παραγωγή της, γεγονός που επηρεάζει άμεσα τις διεθνείς τιμές χυμών.
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Μόσχο Κορασίδη, η ξηρασία επηρεάζει έντονα τα εσπεριδοειδή, με αποτέλεσμα οι φετινές προοπτικές παραγωγής να είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες.
Υψηλές τιμές στο ράφι
Μέσα σε έναν χρόνο, η διεθνής τιμή του χυμού πορτοκαλιού αυξήθηκε κατά 48,4%. Παρόλο που έχει σημειωθεί μια μείωση κατά 14,2% από το ιστορικό υψηλό του Ιανουαρίου, οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν άνθρωποι του κλάδου, η περσινή μείωση της παραγωγής στη Βραζιλία, σε συνδυασμό με τη μείωση παραγωγής στη Φλόριντα, οδήγησε σε σχεδόν διπλασιασμό των τιμών.
Αθρόες εισαγωγές από την Αίγυπτο
Εκπρόσωποι της αγοράς καταγγέλλουν ότι οι αθρόες εισαγωγές πορτοκαλιών από χώρες της Αφρικής, κυρίως από την Αίγυπτο, μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, πιέζουν τις τιμές προς τα κάτω, μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων.
Η τιμή του χυμού πορτοκαλιού στα ελληνικά σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί κατά 39,2% την τελευταία διετία, από τα 1,2 ευρώ στα 1,67 ευρώ το λίτρο.
Μειωμένες εξαγωγές και χυμοποίηση
Οι ελληνικές εξαγωγές πορτοκαλιών εκτιμάται ότι θα μειωθούν από 351.000 τόνους πέρυσι στους 271.000 τόνους φέτος. Οι 80.000 τόνοι που θα παραμείνουν αδιάθετοι θα κατευθυνθούν στη χυμοποίηση.
Εκπρόσωποι του αγροτικού τομέα καταγγέλλουν κερδοσκοπικά παιχνίδια που επηρεάζουν τόσο τους καταναλωτές όσο και τους παραγωγούς, καθιστώντας τους χυμούς πορτοκαλιού είδος πολυτελείας.
Οι νέες ανατιμήσεις στους χυμούς πορτοκαλιού, σε συνδυασμό με τις αυξημένες εισαγωγές από χώρες της Αφρικής, δημιουργούν σοβαρές προκλήσεις για τους Έλληνες παραγωγούς και καταναλωτές.