home design 800x400
home design 1170Χ320

Το ζήτημα ύδρευσης και άρδευσης στην Αργολίδα – Οι θέσεις του ΚΚΕ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκδήλωση της Τ.Ε Αργολίδας του ΚΚΕ με ομιλητή τον Ρίζο Μαρούδα
ekdilosi kke argolidas2

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκδήλωση της Τ.Ε Αργολίδας του ΚΚΕ με θέμα «Το ζήτημα της ύδρευσης-άρδευσης στην Αργολίδα. Οι θέσεις του ΚΚΕ.»

Κεντρικό ομιλητής ήταν ο Ρίζος Μαρούδας, υποψήφιος Ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση παρεμβάσεις έκαναν, ο Κώστας Γκόνης, πολιτικός μηχανικός, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του Δήμου Ναυπλίου, όπου ανέδειξε τις επιστημονικές και τεχνικές δυνατότητες που υπάρχουν για την επίλυση της ύδρευσης-άρδευσης στη περιοχή και ο Γιώργος Θεοδοσίου, στέλεχος του ΚΚΕ , αγρότης, μέλος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας, όπου ανέδειξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες λόγο της έλλειψης ασφαλούς και επαρκές νερού για τη κάλυψη των αναγκών του Αργολικού κάμπου.

ekdilosi kke argolidas1

Στη κεντρική ομιλία ο Ρίζος Μαρούδας, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Η συνολικότερη εμπορευματοποίηση μια σειράς από αγαθά που θα έπρεπε να είναι δωρεάν για όλο το λαό όπως η υγεία, η παιδεία, οι μεταφορές, η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, προχωρά τώρα και στο νερό, με την παραπέρα εμπορευματοποίησή του. Ήδη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πτωχός, έχει ανακοινώσει στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ότι διεκδικεί από τη κυβέρνηση να είναι η περιφέρεια Πελοποννήσου η δεύτερη στη χώρα, μετά τη περιφέρεια Θεσσαλίας, που θα συσταθεί ενιαίος φορέας για τη διαχείριση των υδάτων, μιλώντας ειδικότερα για την ύδρευση!

Ενώ θα μπορούσαν να υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να ποτιστεί όλος ο αργολικός κάμπος από τη μια και από την άλλη να μπορέσουμε να πίνουμε καθαρό και ποιοτικό νερό, ο λεγόμενος «αναβαλλόμενος» Ανάβαλος δεν χρησιμοποιείται με βάση τις ανάγκες, το νερό χύνεται ανεξέλεγκτα στη θάλασσα ενώ οι αγρότες ποτίζουν με νερό υφάλμυρο! Μάλιστα η περιφερειακή αρχή έχει εγκρίνει κονδύλι ύψους 51εκ.ευρώ για τη μεταφορά νερού του φράγματος του Αναβάλου στα 5στερα ξενοδοχεία της Ερμιονίδας και όχι για την υδροδότηση για τις ανάγκες του Αργολικού κάμπου!

Στην κυριολεξία ο λαός της Αργολίδας έχει πει το νερό νεράκι!

Ο λαός της Αργολίδας, βρίσκεται σε αναβρασμό, ακριβώς γιατί ξέρουν ότι η παραπέρα εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση του νερού θα έχει δραματικές συνέπειες για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Όχι μόνο γιατί θα χρυσοπληρώσουν την αύξηση της τιμής του νερού, στα ήδη αυξημένα δημοτικά τέλη, αλλά και γιατί η ποιότητα του νερού και οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον θα βρίσκονται σταθερά στη ζυγαριά “κόστους – οφέλους”, γιατί αυτό επιβάλει η κερδοφορία του κεφαλαίου που θυσιάζει την υγεία και την ασφάλεια στον βωμό του κέρδους.

Όλοι καταλαβαίνουν πως το δίκτυο του νερού στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων, αυτόματα θα σημαίνει και διακοπή του νερού σε φτωχά νοικοκυριά με χρέη, όπως κάνουν σήμερα η ΕΥΔΑΠ ΑΕ και η ΕΥΑΘ ΑΕ.

Όλα αυτά βέβαια, δεν αποτελούν κάποια ελληνική πρωτοτυπία ή κάποια “νεοφιλελεύθερη εμμονή” της ΝΔ, όπως κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό ο ΣΥΡΙΖΑ για να βγάλει την ουρά του απ’ έξω.

Πρώτα απ’ όλα, γιατί η ίδια πολιτική με παραλλαγές, εφαρμόστηκε σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ, προκειμένου υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια να βρουν κερδοφόρα διέξοδο στους κλάδους που “απελευθερώνονταν” σταδιακά απ’ την κρατική προστασία: Τηλεπικοινωνίες, Ενέργεια, Μεταφορές και το Νερό.

Κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και όλα τα κόμματα που στηρίζουν τη πολιτική της Ε.Ε, ακολουθούν φυσικά πιστά όλα αυτά τα χρόνια την ίδια στρατηγική, την ίδια πολιτική, με τις παραλλαγές του η εκάστοτε κυβέρνηση, όλοι όμως προχωρήσαν στην ευθυγράμμιση του νομοθετικού πλαισίου και στη χώρα μας, με την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, που έχει στόχο την εμπορευματοποίηση του νερού, της χρήσης του, των υποδομών του, των εργασιών συντήρησής του.

Τι συνέπειες θα έχει αυτή η παραπέρα ευθυγράμμιση; Εκτόξευση των τιμολογίων του νερού, δραστικό περιορισμό της διάθεσης του νερού στον αγροτικό τομέα, επιθετική προώθηση της εμπορευματικής λειτουργίας και της ιδιωτικοποίησης των επιχειρήσεων ύδρευσης».

Ο Ρίζος Μαρούδας στην ομιλία του κάλεσε επίσης του βιοπαλαιστές αγρότες του νομού, «να αντιπαλέψουν την ΚΑΠ και την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια για να κερδίζουν μια χούφτα βιομήχανοι και μεσάζοντες». Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι «αποδείχτηκε περίτρανα από τις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις του προηγουμένου διαστήματος σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα, ότι μόνο ο σωστά προσανατολισμένος αγώνας των αγροτών, που βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, μπορεί να αναμετρηθεί με τις κυβερνήσεις και την ΕΕ. Είναι πλέον καθαρό σε μεγάλο κομμάτι της αγροτιάς ότι η ΚΑΠ οδηγεί στο ξεκλήρισμα και τη φτωχοποίηση των αγροτών. Ήδη η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο χτύπημα με την ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ και νέα περικοπή επιδοτήσεων το επόμενο διάστημα».

Ολοκληρώνοντας τη ομιλία η πρόσθεσε ότι «το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν οι ευρωεκλογές. Μια σημαντική πολιτική μάχη, να αξιοποιήσουν ο λαός της Αργολίδας, και το όπλο της ψήφου που έχουν στα χέρια τους.

Το ΚΚΕ επιμένει ότι το νερό είναι κοινωνικό δικαίωμα, δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα. Για αυτό έχουμε θέση και απαιτούμε:

-Ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού και τις ιδιωτικοποιήσεις.

-Για τη διασφάλιση φθηνού, ελεγμένου, ποιοτικού νερού για τον λαό.

-Για την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής.

-Αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού με κατάλληλα έργα για την εξασφάλιση της επάρκειάς του, χωρίς χαράτσια στην αγροτική παραγωγή.

Γι’ αυτό δυναμώνουμε την πάλη για δραστική μείωση των τιμολογίων, για να μην υπάρξει καμιά διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα, κατάργηση των εργολάβων.

Ξέρουμε, βέβαια, πως η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει απαλλαγή από το σύστημα με τους νόμους της αγοράς και του καπιταλιστικού κέρδους.

Νερό, μονάδες επεξεργασίας, δίκτυα, άρδευση, αποχέτευση, να γίνουν κοινωνική κρατική ιδιοκτησία, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σε αυτό το πλαίσιο ο ενιαίος κρατικός φορέας νερού θα διαχειρίζεται το σύνολο των υδατικών πόρων, θα προχωρά στο σύνολο των αναγκαίων έργων υποδομής και θα συνεργάζεται με την κρατική βιομηχανία παραγωγής αναγκαίου υλικού, με αποκλειστικό κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών του λαού για επαρκές, φθηνό, ασφαλές και ποιοτικό νερό.

Αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο του εκσυγχρονισμού και στο νερό, γιατί τελικά εκσυγχρονισμός είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι τα κέρδη των ομίλων, που όλοι σας ανεξαιρέτως υπηρετείτε.

Για να μην πούμε το “νερό – νεράκι”, λοιπόν, χρειάζεται συνεχής αγώνας, όλων -εργατών, υπαλλήλων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, επιστημόνων, νέων, συνταξιούχων και γυναικών- στους δρόμους όλης της Ελλάδας και κυρίως ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό και μέσα στη Ευρωβουλή στις ερχόμενες εκλογές.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ πρωταγωνιστούν σήμερα στους αγώνες ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού και τις ιδιωτικοποιήσεις, για τη διασφάλιση φθηνού, ελεγμένου, ποιοτικού νερού για τον λαό, για την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής, για την εξασφάλιση της επάρκειάς του χωρίς “χαράτσια” στην αγροτική παραγωγή. Για τη δραστική μείωση των τιμολογίων, για να μην υπάρξει καμιά διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα και με κατάργηση των εργολάβων. Καλεί τον λαό με τον αγώνα του να αντιπαλέψει κάθε πλευρά και συνολικά την πολιτική της απελευθέρωσης και εμπορευματοποίησης του νερού με όποιον τρόπο και από όποια κυβέρνηση κι αν προέρχεται».

Σχόλια

riviera banner

newsletter banner anagnostis