Η Ζάτουνα είναι οικισμός του Δήμου Γορτυνίας, στην ορεινή Αρκαδία. Βρίσκεται τέσσερα χιλιόμετρα από τη Δημητσάνα και έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Είναι χτισμένη πέρα από το ποτάμι Λούσιο. Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά και θυμίζει κινηματογραφικό σκηνικό. Τα πετρόχτιστα σπίτια «σκαρφαλώνουν» στο λόφο, άλλα πιο καλοδιατηρημένα και άλλα εγκαταλελειμμένα.
Στενά σοκάκια, αυλές με περιποιημένους κήπους, πλακόστρωτες πλατείες και φυσικά οι φιλόξενοι άνθρωποι του χωριού, θα σε κάνουν να νιώσεις σαν στο σπίτι σου.
Σημείο αναφοράς η πετρόχτιστη πλατεία του με την εκκλησία της Παναγίας και το παλαιό δημοτικό σχολείο με τα υπεραιωνόβια πλατάνια.
Το χωριό χωρίζεται στη μέση από τον κεντρικό δρόμο, ενώ σε αυτό υπάρχουν πολλές πηγές που κατεβαίνουν από τα βουνά. Γι’ αυτό σε πολλά σημεία του θα δείτε πετρόχτιστες βρύσες.
Σλαβικές ρίζες
Αρχαίοι περιηγητές έγραφαν πως ο τόπος ήταν ιδιαίτερα απροσπέλαστος, λόγω της άγριας βλάστησης.
Κατοικήθηκε από Σλάβους τον 8ο αιώνα, εξ ου και το όνομά της, το οποίο είναι σλαβικό και σημαίνει «πέρα από το ποτάμι» ή «τόπος που πλημμυρίζει με νερό».
Σπουδαίες προσωπικότητες
Από τη Ζάτουνα κατάγονται ουκ ολίγες σημαντικές προσωπικότητες, με πρώτο και καλύτερο τον πορθητή του Παλαμηδίου και απελευθερωτή του Ναυπλίου Στάικο Σταϊκόπουλο, τους ηθοποιούς Μίμη Φωτόπουλο και Μπεάτα Ασημακοπούλου, τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο (από την πλευρά του πατέρα του) και το βουλευτή, ιδρυτή του πρακτορείου διανομής Αθηναϊκού Τύπου Σπύρο Τσαγκάρη.
Εκεί έμεινε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, ως εξόριστος του καθεστώτος, ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης. Προς τιμήν του έχει δημιουργηθεί το Διεθνές Κέντρο Μίκης Θεοδωράκης «Το Μουσείον», το οποίο στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο.
Στο παραπάνω βίντεο απολαύστε μία απογευματινή βόλτα στην αγαπημένη Ζάτουνα, με μουσική Μίκη Θεοδωράκη απο τις «Αρκαδίες».