home design 800x400

Το χωριό της Λακωνίας που μοιάζει να κρέμεται από τα γύρω βουνά

Η Κρεμαστή είναι ένας ιδανικός προορισμός για όσους αναζητούν ηρεμία και χαλάρωση στην αγκαλιά της φύσης.

Η Κρεμαστή είναι ορεινό χωριό του δήμου Ευρώτα, στη Λακωνία. Σύμφωνα με την απογραφή του 2021 έχει 180 κατοίκους. Το χωριό είναι κτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων, στους νοτιοανατολικούς πρόποδες του Πάρνωνα, 66 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σπάρτης.

Είναι ένας ιδανικός προορισμός για όσους αναζητούν ηρεμία και χαλάρωση στην αγκαλιά της φύσης.

Η ονομασία του χωριού οφείλεται στην ιδιαίτερη τοποθεσία του, καθώς μοιάζει να κρέμεται από τα γύρω βουνά, προσφέροντας στους επισκέπτες του μαγευτική θέα.

Φώτο: Wikipedia (C messier)

Ιστορικά στοιχεία

Η Κρεμαστή φαίνεται ότι δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, ίσως τον 15ο αιώνα, μετά την κατάκτηση του Δεσποτάτου του Μυστρά από τους Οθωμανούς. Τότε, ο πληθυσμός μετεγκαταστάθηκε σε ορεινές περιοχές λόγω της ανασφάλειας της περιόδου. Στην ενετική απογραφή του 1700, η Κρεμαστή είχε 1.465 κατοίκους και εντασσόταν στην περιοχή της Μονεμβασιάς. Η οικονομία του χωριού στράφηκε προς την κτηνοτροφία και είναι πιθανό κάποια στιγμή να έφτασε σε τέτοια ανάπτυξη ώστε να άρχισε η εμπορία κτηνοτροφικών προϊόντων, ενώ παράλληλα υπήρχε και αγροτική παραγωγή για αυτοκατανάλωση. Η αύξηση του πληθυσμού του χωριού οδήγησε στην εγκατάσταση σε άλλες κοντινές περιοχές, δημιουργώντας τους άλλους οικισμούς της περιοχής του Ζάρακα.

Η Κρεμαστή πήρε ενεργό μέρος στην Επανάσταση του1821, γιαυτό και δέχτηκε επίθεση των Τουρκοαιγυπτιακών δυνάμεων το 1826. Τότε, οι κάτοικοι, μετά από τριήμερη αντίσταση σε ένα μικρό παλαιό φρούριο, παραδόθηκαν λόγω έλλειψης νερού και τροφής, με εξαίρεση λίγους κατοίκους οι οποίοι προτίμησαν την ηρωική θυσία από την άτιμη δουλεία.

Φώτο: kremasti.gr

Αξιοθέατα και γευστικές απολαύσεις

Στα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού, η Βρύση της Κρεμαστής, η οποία σύμφωνα με επιγραφή που βρίσκεται χαραγμένη επάνω της χρονολογείται από το 1722 και μέχρι τα μέσα του εικοστού αιώνα αποτελούσε σημείο αναφοράς για την κοινωνική ζωή του χωριού.
Άλλο ένα ξιοθέατο είναι η εκκλησία της Παναγίας της Κρεμαστιώτισσας, με τον χαρακτηριστικό πύργο του καμπαναριού.

Η Κρεμαστή φημίζεται για την παραδοσιακή κουζίνα της, που βασίζεται σε αγνά υλικά από τον τόπο. Χειροποίητα μακαρόνια, τα λεγόμενα και γκόγκες, τοπικά χόρτα, πιταρούδια, αποτελούν μερικά από τα πιάτα που θα σας μυήσουν στις γευστικές απολαύσεις της περιοχής.

Φώτο: kremasti.gr

Πρόσβαση – εξορμήσεις

Η πρόσβαση στην Κρεμαστή είναι εύκολη οδικώς από τη Σπάρτη και άλλες πόλεις της Λακωνίας. Αξίζει να αφεθείτε στην ομορφιά της διαδρομής, απολαμβάνοντας το γραφικό τοπίο.

Στην περιοχή υπάρχουν επίσης αρκετά μονοπάτια για τους φίλους της πεζοπορίας.

Τέλος, αν βρεθείτε στην Κρεμαστή, αξίζει να επισκεφτείτε το μαγευτικό Κυπαρρίσι, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 40 λεπτών με αυτοκίνητο.

Βίντεο: Earth In Motion

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. PANTELIS ZOTALIS

    Πηγαίνετε στην ομάδα Κρεμαστή Ζάρακα Λακωνία θα βρείτε την Ιστορία από Π.Χ. με αληθινά στοιχεία

Exit mobile version