home design 800Χ400

LIBER APERTUS: Ένα «Ανοικτό Βιβλίο» για σκέψη και επαναπροσδιορισμό σε δύσκολες εποχές παρουσιάστηκε στο Ναύπλιο

Το LIBER APERTUS (AΝΟΙΚΤΟ ΒΙΒΛΙΟ) παρουσιάζει θέματα ελεύθερου επιστημονικού και καλλιτεχνικού στοχασμού. Στις σελίδες του δημοσιεύονται πρωτότυπα μελετήματα για θέματα επιστήμης και τέχνης σε καιρούς που όλα μεταβάλλονται.

Παρουσιάστηκε χθες, Πέμπτη 15 Μαΐου, η πολυαναμενόμενη παρουσίαση του 1ου τεύχους της ετήσιας έκδοσης LIBER APERTUS (AΝΟΙΚΤΟ ΒΙΒΛΙΟ) στη βιβλιοθήκη του Παραρτήματος Ναυπλίου της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλέξανδρου Σούτσου.

Ομιλητές ήταν ο δικηγόρος, Κωνσταντίνος Σταθογιαννόπουλος και ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Τζιαμπάσης, μέλη της συντακτικής ομάδας.

Το LIBER APERTUS (AΝΟΙΚΤΟ ΒΙΒΛΙΟ) παρουσιάζει θέματα ελεύθερου επιστημονικού και καλλιτεχνικού στοχασμού. Στις σελίδες του δημοσιεύονται πρωτότυπα μελετήματα για θέματα επιστήμης και τέχνης σε καιρούς που όλα μεταβάλλονται.

ΦΩΤΟ: anagnostis

Παρουσία πλήθους κόσμου, ο κ. Σταθογιανόπουλος μίλησε για το απόσπασμα από την εισαγωγή του έργου του Άγγλου συγγραφέα Saimon Sebag Montefiore, «Ιερουσαλήμ, η βιογραφία» (2014 εκδ. Ωκεάνίδα), ενώ εστιάσε στο ποικιλόμορφο αποτύπωμα της απονομής της δικαιοσύνης στην χώρας μας με «Μια Πόρτα στο κενό». Ένα άρθρο με έναν ιδιαίτερα επίκαιρο χαρακτήρα που θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους έντονα για τον χρόνο αλλά και τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης. Τέλος, αναφέρθηκε στο άρθρο της δικηγόρου Χριστίνας Ι. Σταμούλη για τις γερμανικές αποζημιώσεις κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Τζιαμπάσης, όπου μίλησε για όλο το τεύχος αλλά και το επόμενο, το οποίο θα είναι μονοθεματικό και θα έχει θέμα την Κωνσταντινούπολη. Στο καινούριο τεύχος, θα αφορά αρχαιολογικά και αρχιτεκτονικά θέματα, αλλά και την λογοτεχνία και την ποίησης, ενώ θα συμμετέχουν και Τούρκοι επιστήμονες.

Ακολούθησε συζήτηση για το άρθρο του κ. Τζιαμπάση, που διερευνά «το κάλεσμα των Μάρμαρων του Παρθενώνα» που βρίσκονται εκτός του Βρετανικού Μουσείου. Αφορμή για την σύντομη αυτή αναφορά για «τα Μάρμαρα του Παρθενώνα» στάθηκαν οι επιστροφές θραυσμάτων κυρίως από την Ιταλία και το Βατικανό και η έκθεση τους στο Μουσείο της Ακρόπολης.

ΦΩΤΟ: anagnostis

Ακόμα αναφέρθηκε στον αρχιτέκτονα Μίλτο Παπαδημητρόπουλο και το άρθρο του ET IN ARCADIA EGO, που επικεντρώνεται στην Αρκαδία και στην έννοια του Αρκαδισμού όπως αυτή εκδηλώνεται μέσα από τους πίνακες του 16ου. Με αφετηρία την φετινή επέτειο για το Λόρδο Βύρωνα ο κ. Τζιαμπάσης αναφέρθηκε επίσης στο άρθο του Μάρκου Χαρίτου για τον ρόλο του Λόρδου Βύρωνα, τη σχέση του με τους Έλληνες και τις ιδεολογικές και πολιτικές θέσεις του απέναντι στη Ελλάδα για την οποία χάρισε και την ζωή του, ενώ έκλεισε με το σύντομο και περιεκτικό άρθρο του μουσικού Κωνσταντίνου (Ντίνου) Συράκου για την «Mουσική ως έκφραση της ζωής» με πλούσια βιβλιογραφία και δίκτυογραφιά.

ΦΩΤΟ: anagnostis

Στο τέλος της παρουσίασης έγιναν ερωτήσεις από το κοινό αλλά και τοποθετήσεις για τα θέματα που αναλύθηκαν.

Το περιοδικό θα το βρείτε σε βιβλιοχαρτοπωλεία στο Ναύπλιο και σε πολλά βιβλιοπωλεία σε όλη τη χώρα στην Αθήνα. Για παραγγελίες: liber.apertus.2000@gmail.com.

Σχόλια

Exit mobile version