home design 800x400
home design 1170Χ320

ΚΕΘΕΑ: Ο ρόλος της οικογένειας στην αντιμετώπιση της εξάρτησης

Άρθρο του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ Ναυπλίου στο πλαίσιο εορτασμού της «Παγκόσμιας Ημέρας Οικογένειας»
kethea

Τα προβλήματα με τη χρήση ουσιών (ναρκωτικά, αλκοόλ) ή άλλου τύπου εξαρτητικές συμπεριφορές (τυχερά παιχνίδια, διαδίκτυο) αλλάζουν τη ζωή όχι μόνο του ίδιου του ατόμου, αλλά και της οικογένειάς του. Εάν κάποιος δικός σου άνθρωπος, σύζυγος, σύντροφος, παιδί ή αδελφός/ή βρίσκεται σε μία κατάσταση εξάρτησης μπορεί να βιώνεις διάφορα αρνητικά συναισθήματα. Να νιώθεις άγχος, θυμό, πόνο, ντροπή, ενοχές ή ακόμα να παραμελείς τις δικές σου ανάγκες, να αμφισβητείς τον εαυτό σου, να απομονώνεσαι κοινωνικά, ακόμα και να διευκολύνεις, χωρίς πάντα να το αντιλαμβάνεσαι, την εξάρτησή του.

Εάν μπορέσεις να μοιραστείς τις ανησυχίες σου και να φροντίσεις πρώτα τον εαυτό σου θα είσαι σε θέση να υποστηρίξεις καλύτερα και τον δικό σου άνθρωπο.

Στο ΚΕΘΕΑ λειτουργούν πανελλαδικά προγράμματα οικογενειακής υποστήριξης με στόχο την ενίσχυση της επικοινωνίας, την έκφραση και επεξεργασία συναισθημάτων, την κατανόηση ρόλων και συμπεριφορών ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, την θέσπιση καθαρών ορίων στις σχέσεις και γενικότερα την βελτίωση της λειτουργικότητας της οικογένειας.

Η συμμετοχή των οικείων στο πρόγραμμα βοηθά στην καλύτερη κατανόηση του προβλήματος και στην αντιμετώπιση των καθημερινών δυσκολιών, ενώ υποστηρίζει και την προσπάθεια να κινητοποιήσουν τον άνθρωπό τους για θεραπεία.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η συμμετοχή της οικογένειας αυξάνει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, τόσο στους έφηβους όσο και στους ενήλικες. Ενισχύει την παραμονή στο θεραπευτικό πρόγραμμα, συμβάλλει στην επίτευξη της αποχής και αποτελεί παράγοντα πρόληψης της υποτροπής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα το 35% περίπου των ενήλικων χρηστών προσέρχονται για θεραπεία ύστερα από πίεση της οικογένειας ή άλλων οικείων προσώπων.

Στο Πολυδύναμο Κέντρο του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ Ναυπλίου λειτουργούν ομάδες οικογενειακής υποστήριξης για γονείς, αδέλφια, συζύγους/συντρόφους και σημαντικά άλλα πρόσωπα. Η θεραπευτική υποστήριξη των μελών της οικογένειας περιλαμβάνει αρχικά μία σειρά ατομικών συναντήσεων λήψης του ιστορικού και αξιολόγησης, ενημερωτικά σεμινάρια για την αιτιολογία της εξάρτησης και τον ρόλο της οικογένειας και προετοιμασία για ένταξη σε ομάδα υποστήριξης. Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν και με σεβασμό στο απόρρητο.

Αντίστοιχα, η Κινητή Μονάδα του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ Ναυπλίου πραγματοποιεί σταθερά συναντήσεις σε εβδομαδιαία βάση στον χώρο του Κέντρου Κοινότητας στην Κόρινθο με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ζητήματα εξάρτησης και τις οικογένειές τους. Ανάλογα με τις ανάγκες η Κινητή Μονάδα δραστηριοποιείται και σε άλλες περιοχές εντός ή εκτός αστικού ιστού με προγραμματισμένες συναντήσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα του Πολυδύναμου Κέντρου ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ Ναυπλίου 27520 25083, 27520 24376.

Σχόλια

riviera banner

newsletter banner anagnostis