Η Γορτυνία είναι γνωστή για τα ορεινά της τοπία, τις παραδοσιακές της κατασκευές και τον αυθεντικό χαρακτήρα της. Το χωριό Δόξα βρίσκεται στην ορεινή Αρκαδία και είναι ένα από τα πολλά γραφικά χωριά της περιοχής που συνδυάζουν φυσική ομορφιά και πλούσια ιστορία.
Με καλή ορατότητα η θέα του χωριού εκτείνεται μέχρι το Ιόνιο Πέλαγος, στην παραλία της Ζαχάρως. Απέχει 85 χλμ. από την Τρίπολη Αρκαδίας και 55 χλμ. από τον Πύργο Ηλείας.
Η Δόξα είναι ένα μικρό αλλά ζωντανό χωριό, με λιγότερους από 200 μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Ιστορικά στοιχεία
Παλιότερα γνωστό ως Βρετεμπούγα ή Μαυροσυκιά, το χωριό έχει μακρά και πλούσια ιστορία.
Η πρώτη γραπτή μαρτυρία για την ύπαρξή του χρονολογείται από το 1698, ενώ φέρει έντονα τα σημάδια της βυζαντινής και της φράγκικης περιόδου.
Ήταν ονομαστό για τους χτίστες του.
Αξιοθέατα
Το χωριό διαθέτει χαρακτηριστικά παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια, και στενά πλακόστρωτα δρομάκια που διατηρούν την αυθεντικότητα της αρχιτεκτονικής και του τρόπου ζωής των περασμένων αιώνων. Η κεντρική πλατεία του χωριού είναι το επίκεντρο των κοινωνικών εκδηλώσεων και συναντήσεων των κατοίκων.
Η κεντρική εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο. Χτισμένη σε βυζαντινό ρυθμό, αποτελεί σημαντικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το παλιό σχολείο του χωριού πλέον έχει μετατραπεί σε Λαογραφικό Μουσείο.
Η Δόξα περιβάλλεται από πανέμορφα τοπία, ιδανικά για πεζοπορία, ποδηλασία και εξερεύνηση της φύσης.
Πολιτισμός
Η Δόξα Γορτυνίας, όπως και άλλα χωριά της περιοχής, διατηρεί ζωντανές τις παραδόσεις και τα έθιμα της, με πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και πανηγύρια που διοργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Κάθε καλοκαίρι, οι απόδημοι Δοξιώτες επιστρέφουν στο χωριό για το καθιερωμένο Δοξιώτικο αντάμωμα τον Αύγουστο. Η εκδήλωση γεμίζει την πλατεία με μουσική, χορό και κέφι. Αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία της τοπικής κουλτούρας.
Τον ίδιο μήνα πραγματοποιείται εκδήλωση μνήμης για το κάψιμο του χωριού που έγινε στις 23 Αυγούστου του 1943 από τους Γερμανούς κατακτητές. Κατά την διάρκειά της, τελείται επιμνημόσυνη δέηση για όλα τα θύματα της Γερμανικής κατοχής και κατάθεση στεφάνων στο χώρο του μνημείου.
Οι επισκέπτες του χωριού θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την ηρεμία και τη γαλήνη της φύσης, καθώς και να γνωρίσουν τη ζεστή φιλοξενία των ντόπιων.