Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) για τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων πρότεινε ως θέμα «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα».
Με την επιλογή του θέματος αυτού για το 2024, ο ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως ζωτικούς χώρους σύγκλισης της εκπαίδευσης και της έρευνας, που καλύπτουν ένα ευρύτατο πεδίο, από την τέχνη και την ιστορία ως την επιστήμη και την τεχνολογία, όπου η καινοτομία ενώνεται με την παράδοση.
Οι δράσεις
Το παράρτημα Ναυπλίου της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου συμμετέχει στον εορτασμό με τις παρακάτω δράσεις:
1. Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Μαΐου 2024
Ώρα: 11:00 & 12:00
«Λήδα»
Αφήγηση
Το μυθολογικό περιστατικό της συνάντησης της Λήδας με τον πατέρα των θεών Δία αποτελεί διαχρονικά αγαπημένο θέμα στην εικαστική δημιουργία. Με αφορμή το γλυπτό του Γ. Βρούτου. Η Λήδα και ο κύκνος, που παρουσιάζεται στην περιοδική έκθεση του παραρτήματος, με τίτλο “Μύθοι και Σύμβολα στη Νεοελληνική τέχνη”, υλοποιείται μια θεατρική δράση που δίνει φωνή στη μυθική βασίλισσα να μας αφηγηθεί την ιστορία από τη δική της πλευρά.
Σύνθεση και αφήγηση: Δώρα Κεχαγιά, θεατρολόγος
διάρκεια: 20’
ώρα: 11:00 & 12:00
Η θεατρική δράση υλοποιείται σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή, Θέατρο και Πολιτιστικές Βιομηχανίες» του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
2. Σάββατο 18 Μαΐου 2024
Ώρα 20.30
Συντήρηση και έρευνα έργων τέχνης μεγάλων διαστάσεων:
Η περίπτωση του έργου του C.L Muller «30ή Μαρτίου 1814»
Θα πραγματοποιηθεί ομιλία στον αύλειο χώρο του παραρτήματος της ΕΠΜΑΣ, από την Προϊσταμένη Διεύθυνσης Συντήρησης και Αποκατάστασης Έργων Τέχνης της ΕΠΜΑΣ κα Αγνή Τερλιξή, με θέματησυντήρηση του έργου «30ή Μαρτίου 1814» του Charles Louis Lucien Muller, διαστάσεων 8,5 x 4,5 m (επιφάνειας: 38,2m2).
Οι επισκέπτες μέσα από φωτογραφίες και βίντεο, που αφορούν σε όλα τα στάδια της συντήρησης του έργου τέχνης, θα γνωρίσουν την επιστήμη της συντήρησης έργων τέχνης και τις ιδιαιτερότητές της όσο αφορά τη συντήρηση και την έρευνα έργων μεγάλων διαστάσεων.