home design 800x400
home design 1170Χ320

Το LIBER APERTUS παρουσιάζεται στο Ναύπλιο

Ένα «Ανοικτό Βιβλίο» για σκέψη και επαναπροσδιορισμό σε δύσκολες εποχές

|

Χρόνος ανάγνωσης

3 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Το LIBER APERTUS παρουσιάζεται στο Ναύπλιο
liber apertus

Κυκλοφόρησε το 1ο τεύχος της ετήσιας έκδοσης LIBER APERTUS (2023) από την Επιστημονική και Καλλιτεχνική Συνομιλία. Με ποικιλία θεμάτων σύγχρονου προβληματισμού για το παρόν και σκέψης για το μέλλον. Το LIBER APERTUS (AΝΟΙΚΤΟ ΒΙΒΛΙΟ) φιλοδοξεί να είναι μια ετήσια έκδοση, με θέματα ελεύθερου επιστημονικού και καλλιτεχνικού στοχασμού. Στις σελίδες του δημοσιεύονται πρωτότυπα μελετήματα για θέματα επιστήμης και τέχνης σε καιρούς που όλα μεταβάλλονται.

Το 1ο τεύχος ανοίγει με ένα απόσπασμα από την εισαγωγή του έργου του Άγγλου συγγραφέα Saimon Sebag Montefiore, «Ιερουσαλήμ, η βιογραφία» (2014 εκδ. Ωκεάνίδα). Η πόλη της Ιερουσαλήμ είναι, η οικουμενική, η πρωτεύουσα δυο λαών, ο βωμός τριών πίστεων, ο Τόπος της Ημέρας της Κρίσεως και το πεδίο μάχης της σημερινής σύγκρουσης των πολιτισμών. Η μόνη πόλη που υπάρχει δυο φορές -μια στον ουρανό και μια στη γη. Από τον βασιλιά Δαβιδ μέχρι τον Μπαρακ Ομπάμα, από τη γέννηση του ιουδαϊσμού, του χριστιανισμού και του ισλάμ μέχρι την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύρραξη, ο αναγνώστης παρακολουθεί την επική ιστορία τριών χιλιάδων ετών πίστης, σφαγών, φανατισμού και συνύπαρξης. Η συντακτική ομάδα του LIBER APERTUS επέλεξαν να ξεκινήσουν με το κείμενο αυτό για να τονίσουν πως μια πόλη μεταβάλλεται και εξελίσσεται μέσα στο χρόνο αλλά και πως η «βιογραφία» μιας πόλης επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

liber apertus stampa afisa 13 05 2024

Στη συνέχεια, ο αρχιτέκτονας Μίλτος Παπαδημητρόπουλος, επικεντρώνεται, στο άρθρο του ET IN ARCADIA EGO, στην Αρκαδία και στην έννοια του Αρκαδισμού όπως αυτή εκδηλώνεται μέσα από τους πίνακες του 16ου.

Ακολουθεί το άρθρο του αρχαιολόγου Κωνσταντίνου Τζιαμπάση, που διερευνά «το κάλεσμα των Μάρμαρων του Παρθενώνα» που βρίσκονται εκτός του Βρετανικού Μουσείου. Αφορμή για την σύντομη αυτή αναφορά για «τα Μάρμαρα του Παρθενώνα» στάθηκαν οι επιστροφές θραυσμάτων κυρίως από την Ιταλία και το Βατικανό και η έκθεση τους στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ύστερα, ο δικηγόρος, Κωνσταντίνος Σταθογιαννόπουλος, εστιάζει στο ποικιλόμορφο αποτύπωμα της απονομής της δικαιοσύνης στην χώρας μας με «Μια Πόρτα στο κενό». Ένα άρθρο με έναν ιδιαίτερα επίκαιρο χαρακτήρα που θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους έντονα για τον χρόνο αλλά και τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης.

Με αφετηρία την φετινή επέτειο για το Λόρδο Βύρωνα ο Μάρκος Χαρίτος μας μεταφέρει με το άρθρο του στον «Αστερισμό του Λόρδου Βύρωνα» τον ρόλο του, τη σχέση του με τους Έλληνες και τις ιδεολογικές και πολιτικές θέσεις του απέναντι στη Ελλάδα για την οποία χάρισε και την ζωή του.

Η δικηγόρος Χριστίνα Ι. Σταμούλη αναλύει τις «Πολεμικές επανορθώσεις: νομική και πολιτική, δυο όψεις του ίδιου νομίσματος», σε ένα άρθρο για τις γερμανικές αποζημιώσεις που ακόμα είναι υπό διεκδίκηση μετά την ανθρωποθυσία των μαρτυρικών χωριών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τέλος, το 1ο τευχος του LIBER APERTUS κλείνει με το σύντομο και περιεκτικό άρθρο του μουσικού Κωνσταντίνου (Ντίνου) Συράκου για την «Mουσική ως έκφραση της ζωής» με πλούσια βιβλιογραφία και δίκτυογραφιά.

  • ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Κων/νος Σταθογιαννόπουλος & Κων/νος Τζιαμπάσης
  • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ & ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: Οδός Δημιουργίας (Παναγιώτης Ρουμέτζας)
  • ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Κων/νος Τζιαμπάσης e-mail: [email protected]

Το περιοδικό θα το βρείτε σε βιβλιοχαρτοπωλεία στο Ναύπλιο και σε πολλά βιβλιοπωλεία σε όλη τη χώρα στην Αθήνα. Για παραγγελίες: [email protected].

Η Συντακτική Ομάδα του περιοδικού LIBER APERTUS (ΑΝΟΙΚΤΟ ΒΙΒΛΙΟ) σας προσκαλεί στην παρουσίαση του 1ου τεύχους (2023) που θα φιλοξενηθεί στο χώρο της βιβλιοθήκης του Παραρτήματος Ναυπλίου της Εθνικής Πινακοθήκης «Αλέξανδρος Σούτσος», την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 και ώρα 19.00.

print

Σχόλια

riviera banner

newsletter banner anagnostis