home design 800x400
Στο Ναύπλιο τροχόσπιτα “φιλοξενούνται” στο παραλιακό μέτωπο, απέναντι από το εμβληματικό Μπούρτζι

Η Ελλάδα, μια χώρα που φημίζεται για την ομορφιά της, την πλούσια ιστορία και φιλοξενία της, φαίνεται να υιοθετεί μια ασυνήθιστη τακτική όσον αφορά τον τουρισμό με τροχόσπιτα. Σε αντίθεση με χώρες του εξωτερικού, όπου η διαμονή σε τροχόσπιτο ενέχει αυστηρούς κανόνες και χρεώσεις, στην Ελλάδα, οι ταξιδιώτες με τροχόσπιτο απολαμβάνουν δωρεάν διαμονή, ακόμα και σε κεντρικά σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, παρότι υπάρχει σε όλη τη χώρα πληθώρα οργανωμένων camping, που παρέχουν ανάλογες υπηρεσίες ώστε να φιλοξενήσουν τροχόσπιτα.

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Ναύπλιο, όπου τροχόσπιτα “φιλοξενούνται” στο παραλιακό μέτωπο, απέναντι από το εμβληματικό Μπούρτζι, με θέα την Παλιά Πόλη και το ιστορικό κέντρο. Άλλοι για να απολαύσουν αυτή τη θέα πληρώνουν εκατοντάδες ευρώ στα καταλύματα.

Οι αρχές και η τοπική αυτοδιοίκηση, ακολουθώντας μια χαλαρή προσέγγιση, περιορίζονται σε τυπικούς και περιστασιακούς ελέγχους, επιτρέποντας στα τροχόσπιτα να σταθμεύουν δωρεάν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, εφόσον δεν έχουν προβεί εμφανώς σε ενέργειες camping.

Παρόμοιες καταστάσεις παρατηρούνται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με αποτέλεσμα η χώρα να προσφέρει στους λάτρεις του ελεύθερου camping μια μοναδική ευκαιρία για οικονομικές διακοπές.

Πού οφείλεται αυτή η αντίθεση;

Η έλλειψη αυστηρών κανονισμών και η χαλαρή στάση των αρχών απέναντι στα τροχόσπιτα στην Ελλάδα οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Ο πλέον σοβαρός λόγος είναι η έλλειψη επαρκούς υποδομής για την υποδοχή τροχόσπιτων. Η Ελλάδα, χωρίς νομοθετικό πλαίσιο που θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των χώρων στάθμευσης (camper stop) για τα αυτοκινούμενα, αναγκάζει τους χρήστες τροχοσπίτων να ημι-παρανομούν, τουλάχιστον σε περιοχές που δεν υπάρχουν οργανωμένα camping, που μπορούν να φιλοξενούν τροχόσπιτα και να παρέχουν τις ανάλογες υπηρεσίες. Παράλληλα, οι αρχές δεν μπορούν να επιβάλλουν χρεώσεις για την παράνομη στάθμευση και περιορίζονται να ελέγχουν αν έχουν ανοιχτές τέντες ή τραπεζοκαθίσματα έξω από το τροχόσπιτο και να μένουν “παγωτό” στις αντιρρήσεις των ιδιοκτητών τροχοσπίτων που γνωρίζουν τα παραθυράκια της νομοθεσίας.

Επιπλέον, η οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα τα τελευταία χρόνια ίσως να έπαιξε ρόλο στην ανοχή των αρχών. Η προσέλκυση τουριστών με χαμηλό κόστος, όπως οι ταξιδιώτες με τροχόσπιτα, θεωρείται μια ευκαιρία για τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Ποιες οι επιπτώσεις;

Η δωρεάν διαμονή με τροχόσπιτο στην Ελλάδα φέρνει μαζί της τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα. Από τη μία πλευρά, η οικονομική προσιτότητα προσελκύει πλήθος τουριστών, ενισχύοντας μερικώς την τοπική αγορά. Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη ελέγχου μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα ασυδοσίας, ρύπανσης κ.α.

Συμπερασματικά, η Ελλάδα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για δωρεάν διακοπές με τροχόσπιτο, σε αντίθεση με το αυστηρό πλαίσιο που επικρατεί σε άλλες χώρες. Με την χαλαρή στάση του κράτους, αν και ωφέλιμη για την προσέλκυση τουριστών, να εγείρει ερωτήματα σχετικά με την τήρηση κανόνων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι σημαντικό να βρεθεί μια ισορροπία που να διασφαλίζει τα οφέλη του τουρισμού με τροχόσπιτο, χωρίς να θυσιάζεται η ομορφιά και η ακεραιότητα του φυσικού περιβάλλοντος.

Ανατριχιαστικές αντιθέσεις και παράδοξα

Στον κόσμο του σήμερα, όπου η κάθε μικρή χρήση αντιστοιχεί σε οικονομική επιβάρυνση, η Ελλάδα ξεχωρίζει ως ένας προορισμός που προσφέρει ανέσεις σε ξένους τουρίστες που διαλέγουν να επισκεφθούν τη χώρα. Σε έναν κόσμο όπου ακόμα και το πιο βασικό κόστος, όπως ένα ποτήρι νερό ή η επίσκεψη σε τουαλέτα, απαιτείται να πληρωθεί, η Ελλάδα προσφέρει μια αντίθεση με το να επιτρέπει στους επισκέπτες της να απολαμβάνουν δωρεάν διακοπές.

Στη Γερμανία για παράδειγμα, μια απλή ανάγκη της καθημερινής ζωής μπορεί να ξεπεράσει το όριο του ενός ευρώ. Αυτή η εκπληκτική αντίθεση με το πώς αντιμετωπίζεται η ίδια ανάγκη σε άλλα μέρη του κόσμου είναι συχνά πηγή συζήτησης. Συγκρίνοντας την κατάσταση με αυτή στην Ελλάδα, αναδεικνύονται εντυπωσιακά παράδοξα.

Στην Ευρώπη, η τιμή του νερού, παρότι αποτελεί ανάγκη ζωτικής σημασίας, έχει υψηλό κόστος. Από την άλλη πλευρά, στην Ελλάδα, οι ξένοι επισκέπτες βιώνουν μια διαφορετική πραγματικότητα. Γεμίζουν τις νεροδεξαμενές των τροχόσπιτων τους σε δημόσιες βρύσες δωρεάν και απολαμβάνουν τις διακοπές τους και τη φιλοξενία των Ελλήνων.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό στα έσοδα, η προσφορά δωρεάν διαμονής σε ξένους τουρίστες αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης. Αντί να επικεντρώνεται αποκλειστικά στη μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση του κέρδους από τον τουρισμό, η Ελλάδα επιλέγει να προσφέρει μια εμπειρία που αξίζει να θυμάσαι.

Στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή υπάρχουν χιλιάδες camper stop, ενώ όπως αναφέρεται στους διεθνείς καταλόγους των camper stop, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επίσημοι τέτοιοι χώροι και οι αναγραφόμενοι είναι με επιφύλαξη.

Σχόλια

14 απαντήσεις στο “Δωρεάν Διακοπές με τροχόσπιτο στην Ελλάδα: Εντυπωσιακή αντίθεση με το εξωτερικό”

  1. Νίκος Παυλετσης

    Καλημέρα σας δεν ξέρω πόσο ενημερωμένος είστε για το θέμα που περιγράφετε γιατί στην φωτογραφία δείχνετε αυτοκινούμενα τροχόσπιτα ενώ στο κείμενό σας με κόκκινους μάλιστα χαρακτήρες αναφέρεστε σε τροχόσπιτα.Πρεπει να ξέρετε ότι η στάθμευση αυτοκινούμενων τροχόσπιτων διέπεται από την ίδια νομοθεσία που διέπει και την στάθμευση των επιβατηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης.Επομενως αν τα οχήματα αυτά παρκάρουν νόμιμα για ποιο λόγο πρέπει να μην σταθμεύουν;δεν έχουμε ισονομία στην Ελλάδα;Αν πάλι κάποιος παραβεί τους όρους στάθμευσης υπάρχουν αρμόδια όργανα να επιβάλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις.Στο κείμενό σας δεν κατάλαβα τελικά τι θέλετε να πείτε είστε υπέρ του να κυκλοφορούν και να σταθμεύουν όπου αυτό επιτρέπεται τα εν λόγω οχήματα ,να απαγορευτεί η κυκλοφορία τους να πηγαίνουν αναγκαστικά σε camping φιλικά θα σας έλεγα αν πραγματικά γράψατε το άρθρο σας καλοπροαίρετα να διαβάσετε ενδελεχώς την κείμενη νομοθεσία και αν διαπιστώσετε ότι αδικεισατε κάποιους να κάνετε κάποια διόρθωση .

  2. ΓΕΏΡΓΙΟΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ

    Στην Ισπανία ξεχειμονιάζουν κάθε χρόνο σχεδόν 50000 Γερμανοί με αυτοκινούμενα στην Πορτογαλία περίπου 30000 Βρετανοί. Αντιλαμβάνεστε το τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο στις περιοχές αυτές; Ο περιοδεύων τουρισμός ανθεί στο εξωτερικό, ενώ εμείς οι Έλληνες τον περιφρονούμε ή μπορεί και να τον ζηλεύουμε.

  3. Αλέξανδρος Καρυπίδης

    Λίγο «τρικυμία εν κρανίω» το άρθρο, στο λιμάνι υπάρχουν σταθμευμένα αυτοκινούμενα ( κατά τον νομο ΕΙΧ αυτοκίνητα) τα οποια σύννομα παρκάρουν και δεν έχουν συμπεριφορά καμπινκ. Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα ; Τι πάει να πει παίρνουν νερό από τις δημόσιες βρύσες, αφού είναι δημόσιες ; Δεν καταλαβαίνω ειλικρινά τι θέλετε να πείτε ; Ρύπανση δεν έχω δει από τα αυτοκινούμενα, αντίθετα τους βλέπω να καθαρίζουν τον χώρο που παρκάρουν (μεταξύ μας όλοι όμως ξέρουμε ποιες ομάδες ρυπαίνουν). Αν θέλουν να κάνουν καμπινκ οι άνθρωποι πάνε στα καμπινκ της περιοχής, αν θέλουν να παρκάρουν εσεις τι το κακό βλέπετε;

  4. ΧΡΥΣΆΝΘΗ ΓΚΆΓΚΟΥ

    Φτηνές οι διακοπές με αυτοκινούμενο στην Ελλάδα για τους ξένους, επίσης πάμφθηνη και η αγορά ενός αυτοκινούμενου στο εξωτερικό,σε σχέση με την Ελλάδα.

    1. Μπορεί κάποιος να νοικιάσει παμφθηνα από Τουρκία ή Βουλγαρία δεν ξέρω για Βόρεια Μακεδονία.
      ύ

  5. Τσεντελιέρος Γεώργιος

    Καλημέρα. Να αρχίσουμε από τα βασικά.
    1ον Οι Έλληνες κάτοχοι αυτοκινούμενων τροχόσπιτων ΔΕΝ ιμήπαρανομούν όπως κακώς αναφέρετε στο κείμενό σας.
    2ον Δεν υπάρχουν παραθυράκια στην Ελληνική νομοθεσία αλλά νόμοι που τους τηρούμε ευλαβικά ώστε να είμαστε νόμιμοι και χωρίς προβλήματα με το νόμο.
    3ον Η όποια απόδραση ή διακοπές με αυτοκινούμενο μόνο οικονομικές δεν είναι. Απαιτείται η αγορά του και η συντήρησή του ( ένα μέσο αυτοκινούμενο κοστίζει 40 – 80 χιλιάδες ευρώ και έχει τέλη κυκλοφορίας 690€ το έτος και ανάλογη ασφάλιση ). Χρειάζεται καύσιμα, service και όλα τα άλλα ανούσια αλλά ακριβά στο κόστος ( τριπλάσια από ένα απλό ΙΧ ), έξοδα συνεργείου κτλ )
    4ον Η νομοθεσία που επικαλείστε το χαρακτηρίζει ΙΧ και μάλιστα πολυτελείας και διευκρινίζει ότι αντιμετωπίζετε από την πολιτεία σαν όλα τα ΙΧ. Φυσικά εννοείτε ότι δεν κάνουμε camping αλλά απλά σταθμεύουμε όπου αυτό επιτρέπεται από το νόμο. Έχω στη διάθεσή σας όλους τους σχετικούς νόμους και διευκρινιστικές εγκυκλίους
    Ας πάμε στο κείμενο σας σχετικά με το τι κάνουν στο εξωτερικό.
    Έχετε ταξιδέψει ποτέ στο εξωτερικό? Δεν ρωτώ αποκλειστικά με αυτοκινούμενο γιατί σε αυτή τη περίπτωση θα είχατε άλλη άποψη. Στη γερμανία χρεώνουν το νερό και την τουαλέτα αλλά ο βασικός τους μισθός είναι 3000 ευρώ και όχι 800!
    Χρεώνουν 10€ / 24ωρο το camperstop, τα οποία στην Ελλάδα λάμπουν δια της απουσίας τους και 25-30€ το camping τα οποία έχουν λόγο ύπαρξης και όχι σαν το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελληνικών στα οποία χαριστικά σου παραχωρούν ένα κομμάτι χώμα χωρίς πολλές φορές τις βασικές παροχές ( και άμα θέλεις σου λένε ) και δεν το συζητάμε για την full season που είναι όλα γεμάτα.
    Ερχόμαστε με τη σύζυγό μου αρκετά Σαββατοκύριακα στο Ναύπλιο και όπως αναφέρατε παρκάρουμε στο δημοτικό παρκιν στο λιμάνι με θέα το όμορφο Μπούρτζι όπως ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι επισκέπτες της πόλης γιατί εκεί ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ.
    Εάν σας ενοχλεί που διανυκτερεύουμε στο αυτοκινούμενο μας και όχι σε κάποιο από τα καταλύματα που διαθέτετε λυπάμαι αλλά γιαυτό δεν μπορώ να κάνω κάτι. Ο camperist δεν επιλέγει το αυτοκινούμενο τροχόσπιτο σαν μέσο για οικονομία, είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία ζωής ένας άλλο τρόπος να ζεις και να απολαμβάνεις τη φύση.
    Σχετικά με το αν ρυπαίνει ή όχι θα σας πω ότι όπως υπάρχουν οι καλοί και οι κακοί πολίτες που ρυπαίνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη φύση έτσι υπάρχουν καλοί και κακοί camperist αλλά μη μας βάζετε όλους στην ίδια μοίρα. Είδατε κάποιον camperist να ρυπαίνει? Εάν ναι γιατί δεν τον καταγγείλατε στις αρχές?
    Και για να τελειώσω, σχετικά με τη δωρεάν όπως αναφέρετε χρήση των ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΒΡΥΣΩΝ ( Γεμίζουν τις νεροδεξαμενές των τροχόσπιτων τους σε δημόσιες βρύσες ) ακριβώς όπως το αναφέρατε είναι ΔΗΜΟΣΙΕΣ.
    Ελπίζω να ανακαλέσετε όλες αυτές τις συκοφαντικές απόψεις ( κατά τη δικιά μου πάντα άποψη ) και θα χαρώ πολύ κάποιο Σαββατοκύριακο που θα είμαστε στο πανέμορφο Ναύπλιο να βρεθούμε και να σας δείξουμε τι πραγματικά εστί Camperist.
    Επίσης μη ξεχνάτε ότι εάν βλέπουμε κάποιον να παρανομεί και δεν τον καταγγέλλουμε στις αρχές παρανομούμε και εμείς εκείνη τη στιγμή.

  6. Και στην Ευρώπη υπάρχουν δωρεάν παρκινκς που προσφέρουν δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα και νερό και έχουν και WC και εγκατάσταση να αδειάσεις τα μαύρα νερά.Υπαρχουνκαι εγκαταστάσεις με πληρωμή 8-12€ την ημέρα.Στην Ελλάδα υπάρχουν 1 2 3 το πολύ.. Εσύ είσαι ανημερωτος, άσχετος και κάποιον ή κάτι εξυπηρετείς

  7. Από τη στιγμή που πληρώνει τέλη κυκλοφορίας, πως γίνεται να μην έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον δρόμο για να οδηγεί και να παρκάρει, όπου είναι νόμιμο; Το ίδιο ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα ΙΧ, που πληρώνουν τέλη και παρκάρουν όπου επιτρέπεται. Το κόστος του αυτοκινούμενου για την αγορά (ακόμα και μεταχειρισμένου) και τη συντήρηση του είναι πάρα πολύ υψηλό. Προσωπικά δεν έχω αυτοκινούμενο ακριβώς επειδή δεν έχω μαζέψει τα λεφτά για την αγορά του και νοικιάζω από εταιρείες ενοικιάσεων αυτοκινούμενων για να πηγαίνω διακοπές. Ψάξτε το λίγο και θα δείτε ότι οι τιμή για ενοικίαση αυτοκινούμενου είναι παρόμοια (στην καλύτερη) με την τιμή των δωματίων. Δηλαδή το πρόβλημα είναι ότι δεν τα παίρνει τα λεφτά το ξενοδοχείο, αλλά η εταιρεία ενοικίασης; Αλλά και αν ήταν φτηνότερο, αυτό είναι κακό ή καλό; Δηλαδή είναι πρόβλημα να βρει κάποιος μια φτηνότερη εναλλακτική ή καλύτερα να μένει στην πολη χειμώνα καλοκαίρι; Επειδή ορισμένα beach bar ρυπαίνουν, πρέπει να απαγορευτούν τα beach bar; Επειδή κάποιοι γιατροί κάνουν λάθη, πρέπει να απαγορευτούν οι γιατροί; Εγώ όπου παρκάρω μαζεύω μια σακούλα με σκουπίδια σχεδόν κάθε φορά από παραλίες ή βουνά. Και μην αρχίσουμε τώρα εικασίες ότι εγώ μόνο το κάνω αλλά “άλλοι” δεν το κάνουν. Οι “άλλοι” μπορεί να είναι και οδηγοί κανονικών ΙΧ με κανονικά δωμάτια. Συνήθως οι canmpers είναι ευαισθητοποιημένοι γιατί τους αρέσει η επαφή με τη φύση. Είναι εντελώς παράλογο όλο το κείμενο και απορώ τι σκοπό εξυπηρετεί.

  8. Θανάσης Τόλης

    Θα συμφωνήσω. Βαρέθηκα να αρθρογραφώ και να απαντώ στα διατεταγμένα ενσυνείδητα ΨΕΥΔΉ του Αργολικού τύπου. Αγνοήστε τους, αφήστε τους να πίνουν την χολή που εκτοξεύσουν για τον κλάδο μας. ΠΕΡΦΡΟΝΗΣΤΕ ΤΟΥΣ, ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΊΣΤΕ ΜΑΖΊ ΤΟΥΣ.Λ

  9. Συμφωνώ με όλους τους προλαλισαντες. Το άρθρο αυτό είναι τελείως άσχετο και μάλιστα θα το χαρακτήριζα κι ως πονηρό, διότι βλέπω πως προωθεί άλλα συμφέροντα.
    Δηλαδή την τοπική αγορά ένας camperistas δεν την βοηθά; Δεν θα βγει να ψωνίσει, να φάει να πιει καφέ;
    Υπάρχουν Κύριε μου πολλοί άλλοι που δεν τους αρέσουν αυτές οι διακοπές και πάνε στα ξενοδοχεία. Μην ανησυχείτε……. Όσο για το εξωτερικό δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πολλοί ασχολούνται Μ αυτό ακόμα και η γειτονική μας Τουρκία. Μόνο εδώ σε μια Χώρα με τόση ομορφιά και ηλιοφάνεια και να θέλαμε λίγοι μπορούμε να αντέξουμε τα έξοδα που ζητάει το Κράτος αλλά και η συντήρηση του….α και τα τεκμήρια μη ξεχάσω !!!!

  10. Γιάννης Χαριζάνης

    Η ημιμάθεια χειρότερη της αμάθειας. Ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος όχι μόνο γνώστης δεν είναι αλλά φαίνεται καθαρά από το κείμενο του η πικρόχολη άποψη του εναντίων των αυτοκινούμενων. Στη Γερμανία με μισθούς 3500ε το μπουκαλάκι νερό στοιχίζει 1ε. Διόδια δεν υπάρχουν, ούτε στην Ισπανία δώρο του κράτους στους πολίτες. Γράφω από Σεβίλλη όπου απόψε θα διανυκτερεύσω στα περίχωρα της πόλης σε δωρεάν έκταση που παραχωρεί ο Δήμος σε αυτοκινούμενα.Τέλος πάντων τι να πει κανείς για τις μικρότητες, μέσα και δημοσιογράφοι που κινούνται από σκοπιμότητες.

  11. Αθανάσιος

    Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι άνθρωποι με αυτοκινούμενα δεν ρυπαίνουν σε μεγάλο ποσοστό αυτών, σε σχέση με τους άλλους τουρίστες διότι επιζητούν την επαφή και την αμεσότητα με την φύση και όχι με τα ντουβαρια!!επίσης αυτοί οι τουρίστες με αυτοκινούμενα είναι έξτρα τουρισμός που αφήνει λεφτά στην εστίαση και στα μαγαζιά,όχι σε εσάς μάλλον που έχετε καταλύματα!!!αλλά μην ανησυχείτε αυτοί που είναι να έρθουν σε εσάς είναι άλλης κουλτούρας δεν θα αλλάξουν άποψη και κάτι τελευταίο είναι ποιο ακριβώς ο τουρισμός με αυτοκινούμενο να γνωρίζετε!!!

  12. Γιά νά έχεις γνώμη, πρέπει να έχεις γνώση!!!
    Εσύ αυτήν τήν στερείσαι….
    Άσχετος!!!

  13. Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει, και μετά λέτε αντικειμενική δημοσιογραφία…..
    Πλήρης άγνοια του θέματος, μηδενική ενημέρωση των νόμων, και φυσικά σκοπιμότητα παραπληροφόρησης του κοινής γνώμης.
    Το θέμα των αυτοκινούμενων στην χώρα μας χρήζει μεγάλη διαβούλευση με τούς αρμόδιους εκατέρωθεν ενδιαφερόμενους φορείς, ώστε να δοθεί μια μόνιμη σύγχρονη και σύμφωνα με τις ανάγκες λύση.

Exit mobile version