Η Ελλάδα, μια χώρα που φημίζεται για την ομορφιά της, την πλούσια ιστορία και φιλοξενία της, φαίνεται να υιοθετεί μια ασυνήθιστη τακτική όσον αφορά τον τουρισμό με τροχόσπιτα. Σε αντίθεση με χώρες του εξωτερικού, όπου η διαμονή σε τροχόσπιτο ενέχει αυστηρούς κανόνες και χρεώσεις, στην Ελλάδα, οι ταξιδιώτες με τροχόσπιτο απολαμβάνουν δωρεάν διαμονή, ακόμα και σε κεντρικά σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, παρότι υπάρχει σε όλη τη χώρα πληθώρα οργανωμένων camping, που παρέχουν ανάλογες υπηρεσίες ώστε να φιλοξενήσουν τροχόσπιτα.
Άρθρο του Άκη Γκάτζιου
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Ναύπλιο, όπου τροχόσπιτα “φιλοξενούνται” στο παραλιακό μέτωπο, απέναντι από το εμβληματικό Μπούρτζι, με θέα την Παλιά Πόλη και το ιστορικό κέντρο. Άλλοι για να απολαύσουν αυτή τη θέα πληρώνουν εκατοντάδες ευρώ στα καταλύματα.
Οι αρχές και η τοπική αυτοδιοίκηση, ακολουθώντας μια χαλαρή προσέγγιση, περιορίζονται σε τυπικούς και περιστασιακούς ελέγχους, επιτρέποντας στα τροχόσπιτα να σταθμεύουν δωρεάν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, εφόσον δεν έχουν προβεί εμφανώς σε ενέργειες camping.
Παρόμοιες καταστάσεις παρατηρούνται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με αποτέλεσμα η χώρα να προσφέρει στους λάτρεις του ελεύθερου camping μια μοναδική ευκαιρία για οικονομικές διακοπές.
Πού οφείλεται αυτή η αντίθεση;
Η έλλειψη αυστηρών κανονισμών και η χαλαρή στάση των αρχών απέναντι στα τροχόσπιτα στην Ελλάδα οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Ο πλέον σοβαρός λόγος είναι η έλλειψη επαρκούς υποδομής για την υποδοχή τροχόσπιτων. Η Ελλάδα, χωρίς νομοθετικό πλαίσιο που θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των χώρων στάθμευσης (camper stop) για τα αυτοκινούμενα, αναγκάζει τους χρήστες τροχοσπίτων να ημι-παρανομούν, τουλάχιστον σε περιοχές που δεν υπάρχουν οργανωμένα camping, που μπορούν να φιλοξενούν τροχόσπιτα και να παρέχουν τις ανάλογες υπηρεσίες. Παράλληλα, οι αρχές δεν μπορούν να επιβάλλουν χρεώσεις για την παράνομη στάθμευση και περιορίζονται να ελέγχουν αν έχουν ανοιχτές τέντες ή τραπεζοκαθίσματα έξω από το τροχόσπιτο και να μένουν “παγωτό” στις αντιρρήσεις των ιδιοκτητών τροχοσπίτων που γνωρίζουν τα παραθυράκια της νομοθεσίας.
Επιπλέον, η οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα τα τελευταία χρόνια ίσως να έπαιξε ρόλο στην ανοχή των αρχών. Η προσέλκυση τουριστών με χαμηλό κόστος, όπως οι ταξιδιώτες με τροχόσπιτα, θεωρείται μια ευκαιρία για τόνωση της τοπικής οικονομίας.
Ποιες οι επιπτώσεις;
Η δωρεάν διαμονή με τροχόσπιτο στην Ελλάδα φέρνει μαζί της τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα. Από τη μία πλευρά, η οικονομική προσιτότητα προσελκύει πλήθος τουριστών, ενισχύοντας μερικώς την τοπική αγορά. Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη ελέγχου μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα ασυδοσίας, ρύπανσης κ.α.
Συμπερασματικά, η Ελλάδα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για δωρεάν διακοπές με τροχόσπιτο, σε αντίθεση με το αυστηρό πλαίσιο που επικρατεί σε άλλες χώρες. Με την χαλαρή στάση του κράτους, αν και ωφέλιμη για την προσέλκυση τουριστών, να εγείρει ερωτήματα σχετικά με την τήρηση κανόνων και την προστασία του περιβάλλοντος.
Είναι σημαντικό να βρεθεί μια ισορροπία που να διασφαλίζει τα οφέλη του τουρισμού με τροχόσπιτο, χωρίς να θυσιάζεται η ομορφιά και η ακεραιότητα του φυσικού περιβάλλοντος.
Ανατριχιαστικές αντιθέσεις και παράδοξα
Στον κόσμο του σήμερα, όπου η κάθε μικρή χρήση αντιστοιχεί σε οικονομική επιβάρυνση, η Ελλάδα ξεχωρίζει ως ένας προορισμός που προσφέρει ανέσεις σε ξένους τουρίστες που διαλέγουν να επισκεφθούν τη χώρα. Σε έναν κόσμο όπου ακόμα και το πιο βασικό κόστος, όπως ένα ποτήρι νερό ή η επίσκεψη σε τουαλέτα, απαιτείται να πληρωθεί, η Ελλάδα προσφέρει μια αντίθεση με το να επιτρέπει στους επισκέπτες της να απολαμβάνουν δωρεάν διακοπές.
Στη Γερμανία για παράδειγμα, μια απλή ανάγκη της καθημερινής ζωής μπορεί να ξεπεράσει το όριο του ενός ευρώ. Αυτή η εκπληκτική αντίθεση με το πώς αντιμετωπίζεται η ίδια ανάγκη σε άλλα μέρη του κόσμου είναι συχνά πηγή συζήτησης. Συγκρίνοντας την κατάσταση με αυτή στην Ελλάδα, αναδεικνύονται εντυπωσιακά παράδοξα.
Στην Ευρώπη, η τιμή του νερού, παρότι αποτελεί ανάγκη ζωτικής σημασίας, έχει υψηλό κόστος. Από την άλλη πλευρά, στην Ελλάδα, οι ξένοι επισκέπτες βιώνουν μια διαφορετική πραγματικότητα. Γεμίζουν τις νεροδεξαμενές των τροχόσπιτων τους σε δημόσιες βρύσες δωρεάν και απολαμβάνουν τις διακοπές τους και τη φιλοξενία των Ελλήνων.
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό στα έσοδα, η προσφορά δωρεάν διαμονής σε ξένους τουρίστες αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης. Αντί να επικεντρώνεται αποκλειστικά στη μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση του κέρδους από τον τουρισμό, η Ελλάδα επιλέγει να προσφέρει μια εμπειρία που αξίζει να θυμάσαι.
Στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή υπάρχουν χιλιάδες camper stop, ενώ όπως αναφέρεται στους διεθνείς καταλόγους των camper stop, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επίσημοι τέτοιοι χώροι και οι αναγραφόμενοι είναι με επιφύλαξη.