home design 800x400
home design 1170Χ320

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την ελαιοκομία στις Φυλακές Τίρυνθας

Αναγεννητική Γεωργία με σκοπό την αύξηση της παραγωγής και της ποιότητας του ελαιόλαδου αλλά και της τυποποίησής του σε βάθος πενταετίας
Αναγεννητική Γεωργία στην Αγροτική Φυλακή Τίρυνθας

Η Αγροτική Φυλακή Τίρυνθας, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ξεκίνησε νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης εγκλείστων αλλά και υπαλλήλων. Το πρόγραμμα έχει σκοπό να εφαρμοστεί η Αναγεννητική Γεωργία στην ελαιοκομία του Αγροτικού Σωφρονιστικού Καταστήματος Τίρυνθας και την τυποποίηση του ελαιόλαδου.

Το πρόγραμμα έχει βάθος χρόνου πενταετίας με σκοπό την αύξηση της παραγωγής και της ποιότητας του ελαιόλαδου αλλά και της τυποποίησής του.

Δήλωση της Διευθύντριας

Σύμφωνα με την Διευθύντρια του σωφρονιστικού καταστήματος Ευαγγελία Κατερίνη, με ΜΑ στο sustainable development:

«Η αναγεννητική γεωργία αποτελεί τη μόνη λύση σε ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα στην απόδοση της ελαιοκομίας. Η γεωργία σήμερα εξαντλεί τους υδροφόρους ορίζοντες και εντείνει την διάβρωση του εδάφους χάνει χώμα γιατί δεν βλέπει την καλλιεργήσιμη γη σαν μέρος του συνολικού οικοσυστήματος. Η αναγεννητική γεωργία αντιλαμβάνεται την δυνατότητα μιας καλλιεργητικής παρέμβασης να συμβάλει στην αποκατάσταση της υγείας του εδάφους, των φυτών αλλά και της συνολικής υγείας του οικοσυστήματος ακολουθώντας τις αρχές της κυκλικότητας και της βιοποικιλότητας. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες τα αγροκτήματα μας όχι μόνο παράγουν υγιεινή τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά αλλά ταυτόχρονα αυξάνουν την ανθεκτικότητα τους στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης».

Ο στόχος του προγράμματος

Στόχος αυτού του προγράμματος είναι να ενεργοποιήσει τους εγκλείστους και να υποστηρίξει την μετάβαση της γεωργίας της Αγροτική Φυλακή Τίρυνθας, προς ένα αναγεννητικό μοντέλο, μοιράζοντας γνώση για την αγροδασοπονία, τις δυνατότητες της για την αποκατάσταση του εδάφους, την υγεία των φυτών και των ζώων, αναζωογονώντας έτσι τα οικοσυστήματα μας και ενισχύοντας την ανθεκτικότητα τους απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Θα φυτευτούν νέες ελιές

Υπεύθυνος του Προγράμματος στο Αγροτικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Τίρυνθας, είναι ο Προϊστάμενος της Γεωργικής Υπηρεσίας Κατσαρός Δημήτριος, ο οποίος συντονίζει τις εργασίες με τους υπόλοιπους τρεις γεωπόνους που διαθέτει η φυλακή και τον γεωργοτεχνίτη.

Σύμφωνα με τον ίδιο «το επόμενο διάστημα θα φυτευτούν οι νέες ελιές, σε εκτάσεις που έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα και προετοιμαστεί  από τους εγκλείστους και τους Γεωπόνους. Τα μαθήματα είναι θεωρητικά αλλά και πρακτικά».

Ποιοι τρέχουν το πρόγραμμα

Το όλο πρόγραμμα το εποπτεύει η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο πλαίσιο του προγράμματος :Social Farming 360, με τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιάπου ιδρύθηκε με πρωτοβουλία και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο του προγράμματος Επανεκκίνηση & Ενίσχυση των Νέων, το 2018, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Rutgers, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Σχόλια

riviera banner

newsletter banner anagnostis