home design 800x400
home design 1170Χ320

Μονή Καλαμίου: Ένας ξεχωριστός επιτάφιος σε μια μαγευτική τοποθεσία

Μεγάλη Παρασκευή στην Ιερά Μονή Καλαμίου, κοντά στην Επίδαυρο – Με κατάνυξη η περιφορά, με τις καλόγριες να χτυπούν ξύλινα σήμαντρα
Περιφοροά Επιταφίου Μονή Καλαμίου

Η κορύφωση του Θείου Δράματος με τον στολισμό και την περιφορά του Επιταφίου, έγινε με κατάνυξη και ξεχωριστό τρόπο και φέτος τη Μεγάλη Παρασκευή, στην Ιερά Μονή Καλαμίου, κοντά στην Επίδαυρο.

Οι καλόγριες, ψέλνουν την ακολουθία του Επιταφίου και χτυπούν τα ξύλινα σήμαντρα, ενώ οι πιστοί – κρατώντας κεριά – συμμετέχουν με κατάνυξη στην περιφορά γύρω από το ναό, στην πιο φορτισμένη συγκινησιακά στιγμή της Μεγάλης Εβδομάδας, ζώντας τη μέρα του απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη.

Περιφοροά Επιταφίου Μονή Καλαμίου
Περιφοροά Επιταφίου Μονή Καλαμίου

Η μοναδικότητα της περιφοράς που γίνεται στην Ιερά Μονή Καλαμίου είναι η στιγμή που οι μοναχές κρατούν τον Επιτάφιο, το ύφασμα πάνω στο οποίο έχει κεντηθεί ή ζωγραφιστεί ο Κύριος νεκρός, χωρίς το κουβούκλιο που συνηθίζεται να περιφέρεται στις υπόλοιπες εκκλησίες.

Επιστρέφοντας στο ναό ο οποίος βρίσκεται σε μια μαγευτική τοποθεσία, και όσο οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα, άντρες, γυναίκες και παιδιά περνάνε από κάτω από τον Επιτάφιο όχι μόνο «για να τους πιάσει η χάρη», αλλά για να δηλώσουν την πίστη τους στον Χριστό.

Photos – Video: anagnostis

Σχόλια

riviera banner

newsletter banner anagnostis