home design 800x400

home design 1170Χ320

Το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αργολίδας στο 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο στην Πάτρα

Ο τίτλος της εισήγησης ήταν: «Η δική μας Επίδαυρος: αρχαία τοπία, διαχρονικά ζητήματα».
kallitexniko gymnasio argolidas patra

Το Σάββατο 20 Απριλίου ομάδα μαθητών της Γ’ γυμνασίου με συνοδούς εκπαιδευτικούς τη φιλόλογο Δάφνη Πιτερού και τη θεατρολόγο  Ισμήνη Χαντζή επισκέφτηκαν την πόλη της Πάτρας και εκπροσώπησαν το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αργολίδας στο 2 ο Πανελλήνιο Μαθητικό Υβριδικό Συνέδριο με τίτλο «Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου».

Το συνέδριο αυτό διεξήχθη από τις 17 έως τις 20 Απριλίου και διοργανώθηκε από το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Πατρών υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο λειτουργίας του ομότιτλου με το Συνέδριο Εθνικού Θεματικού Δικτύου Πολιτιστικής Εκπαίδευσης, στο οποίο συμμετέχει το καλλιτεχνικό γυμνάσιο κατά το σχολικό έτος 2023-2024.

Ο τίτλος της εισήγησης του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αργολίδας ήταν: «Η δική μας Επίδαυρος: αρχαία τοπία, διαχρονικά ζητήματα». Πρόκειται για μια διαθεματική εργασία, η οποία παρουσιάστηκε με τη μορφή video και ήταν αφιερωμένη στο θέατρο της Επιδαύρου, έργο του Πολύκλειτου, μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο θεωρείται το τελειότερο αρχαίο ελληνικό θέατρο τόσο από την άποψη της αισθητικής όσο και από εκείνη της ακουστικής.

kallitexniko gymnasio argolidas patra

Η εργασία, για τη δημιουργία της οποίας οι μαθητές εργάστηκαν από την αρχή του σχολικού έτους υπό την εποπτεία των καθηγητριών Δημιουργικής Γραφής Δάφνης Πιτερού και  Ισμήνης Χαντζή και της καθηγήτριας Εικαστικών Τεχνών Μαγδαληνής Μάρα, επιχειρεί να αναδείξει το μνημείο αυτό με έναν διαφορετικό τρόπο: αντλώντας έμπνευση και αξιοποιώντας φράσεις και ιδέες από κείμενα αρχαίων τραγωδιών, οι μαθητές του τμήματος Δημιουργικής Γραφής συνέθεσαν έξι θεατρικούς μονολόγους, στους οποίους συνδέουν τους προβληματισμούς και τις σκέψεις των ηρώων των αρχαίων τραγωδιών με τους ανθρώπους του σήμερα.

Στη συνέχεια, οι θεατρικοί αυτοί μονόλογοι δραματοποιήθηκαν από τους ίδιους τους μαθητές και εντάχθηκαν σε μια ευρύτερη δημιουργική κειμενική «συνομιλία», η οποία προβάλλει τα διαχρονικά ζητήματα που ανέκαθεν απασχολούσαν και θα απασχολούν εσαεί το ανθρώπινο γένος.

 Οι μαθητές του τμήματος Εικαστικών Τεχνών αφού πρώτα μελέτησαν εις βάθος την ενδυματολογία μιας παράστασης αρχαίου δράματος, στη συνέχεια σχεδίασαν και δημιούργησαν τα θεατρικά ενδύματα των ηρωίδων Μήδειας και Αντιγόνης, τα οποία πλαισίωσαν και υποστήριξαν ισχυρά το όλο εγχείρημα προσθέτοντας σε αυτό μία sine qua non καλλιτεχνική διάσταση.

kallitexniko gymnasio argolidas patra

Μέσω της δια ζώσης συμμετοχής τους στο συνέδριο, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν και να υποστηρίξουν ενεργά την εισήγησή τους, να παρακολουθήσουν πλήθος άλλων ενδιαφερουσών εισηγήσεων, να αλληλεπιδράσουν δημιουργικά με συνομηλίκους τους και να γνωρίσουν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία πραγματοποίησης ενός συνεδρίου.

Μετά τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου, οι μαθητές περιηγήθηκαν στο campus του Πανεπιστημίου Πατρών και στη συνέχεια πραγματοποίησαν περίπατο στο κέντρο της πόλης. Στη συνέχεια πήραν τον δρόμο της επιστροφής με την υπόσχεση της εκ νέου συμμετοχής τους στο Συνέδριο κατά το επόμενο σχολικό έτος.

Στο συνέδριο συμμετείχαν οι μαθητές της Γ τάξης γυμνασίου:

Γεωργαντάς Δημήτρης, Γεωργαντάς Κων/νος, Γεωργαντάς Σταμάτης, Ηλιόπουλος, Γιάννης, Ηλιοπούλου Μελίνα, Καραμάνος Βαγγέλης, Κασκαφέτου Αλεξάνδρα, Κουκουμτζής Αποστόλης, Μπενάκη Μαρία – Ελένη, Σιδέρη Εύη, Σπανός Θεοδόσης, Τσατσούλη Γεωργία

Σχόλια

newsletter banner anagnostis