Βρισκόμαστε στον Ισθμό της Κορίνθου. Είναι μια στενή λωρίδα γης που ενώνει τη Στερεά Ελλάδα με την Πελοπόννησο, ενώ η διώρυγα που έχει διανοιχθεί σε αυτόν, ενώνει τον Σαρωνικό με τον Κορινθιακό κόλπο.
Το φιλμ ανοίγει με δυο γυναίκες να μπαίνουν σ’ ένα φέρι που διασχίζει τη διώρυγα. Ένα ρυμουλκό ήδη πλέει, το φέρι ξεκινάει ενώ στο βάθος ξεχωρίζει ένα φυλάκιο με έναν στρατιώτη. Βλέπουμε μια ταμπέλα που γράφει «Η Κύπρος είναι ελληνική» και στη συνέχεια ο φακός μας δείχνει ένα πανοραμικό της διώρυγας. Οι γυναίκες συζητάνε, γελάνε και κοιτάνε το τοπίο. Μια εικόνα της διώρυγας, της πρύμνης και της πλώρης του φέρι στο οποίο βρίσκονται οι δυο γυναίκες. Στο βάθος μπορούμε να διακρίνουμε ένα ρυμουλκό να τραβάει ένα μεγάλο πλοίο.
Το φιλμ κλείνει με πλάνα της διώρυγας και τις δυο γυναίκες να θαυμάζουν την θέα.
Η ιδέα για μια συντόμευση ώστε τα ιστιοπλοϊκά σκάφη να μην περιπλέουν την Πελοπόννησο είχε εξετασθεί για πολύ καιρό από τους αρχαίους Έλληνες από την εποχή του Περίανδρου το 602 π.Χ. ωστόσο το Νοεμβρίου του 1869 η Κυβέρνηση Ζαΐμη ψήφισε νόμο “περί διορύξεως του Ισθμού”, που εταιρεία ή ιδιώτης θα αναλάμβανε την κατασκευή και εκμετάλλευση του έργου όπως και έγινε απ’ τον Ούγγρο στρατηγό István Türr, ο οποίος ίδρυσε την Διεθνή Εταιρεία της Θαλασσίας Διώρυγος της Κορίνθου (Société Internationale du Canal Maritime de Corinthe). Λόγω έλλειψης κεφαλαίων το έργο ολοκληρώθηκε από εταιρεία του Ανδρέα Συγγρού το 1893. Οι εργασίες για τη διώρυγα εγκαινιάστηκαν την 23 Απριλίου 1882 παρουσία του βασιλιά Γεωργίου Α’.