Το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αργολίδας είχε την ευκαιρία μέσα στο πλαίσιο του 6ου Μαθητικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος 2024, το οποίο διοργάνωσε ο Δήμος Αχαρνών, να λάβει μέρος στις καλλιτεχνικές δράσεις του Φεστιβάλ με μια τοιχογραφία την οποία μαθητές και μαθήτριες της Γ τάξης Γυμνασίου φιλοτέχνησαν σε τοίχο του Σχολείου τους.
Την γεμάτη κίνηση και χάρη τοιχογραφία με τον τίτλο: «Χορός προς τιμήν του Απόλλωνα», φιλοτέχνησαν οι μαθητές και μαθήτριες υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης εκπαιδευτικού Εικαστικών του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αργολίδας Μάγδας Μάρα, σε εσωτερικό τοίχο του Σχολείου τους.
Την έμπνευση τους, γι’ αυτή την ομολογουμένως υπέροχη τοιχογραφία, άντλησαν από τον ερυθρόμορφο ελικωτό κρατήρα, 410 – 400 π.Χ. ο οποίος αποδίδεται στον Ζωγράφο των Καρνείων.
Στο τμήμα του αγγείου το οποίο ενέπνευσε τους μαθητές και μαθήτριές, έχει απεικονιστεί χορός προς τιμήν του Απόλλωνα Καρνείου. Το Αγγείο βρίσκεται στην Ιταλική Πόλη Τάραντας, στο Museo Archeologico Nazionale.
Ο χορός στην αρχαία Ελλάδα, η αποκαλούμενη χορεία, συνδυασμός ωδής και όχρησης ήταν στενά συνυφασμένος με τη λατρεία και με όλα τα σημαντικά γεγονότα στον μικρόκοσμο της κοινότητας: εφηβεία, ενηλικίωση, γάμο, θάνατο ακόμη και τον πόλεμο.
Η σπουδαιότητα του χορού, δώρο των θεών όπως και η μουσική, αποτυπώνεται στην αρχαιότερη επιγραφή της ελληνικής γλώσσας που βρέθηκε χαραγμένη στον ώμο μιας πήλινης οινοχόης από τον Κεραμικό, έπαθλο σε όποιον χορέψει με μεγαλύτερη χάρη: « ΗΟΣ ΝΥΝ ΟΡΧΕΣΤΟΝ ΠΑΝΤΟΝ ΑΤΑΛΟΤΑΤΑ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟΔΕ».
Επιπλέον ο χορός συνιστούσε συστατικό στοιχείο του αρχαίου δράματος, τραγωδίας – κωμωδίας, άλλοτε με ρόλο υποκριτή – αφηγητή και άλλοτε με ρόλο θεατή – κριτή.
Η τοιχογραφία θα είναι επισκέψιμη σε μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων, καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους.