home design 800Χ400

Σοβαρά τα προβλήματα στα σχολικά κτίρια της Αργολίδας

Ερώτηση του ΚΚΕ προς τους Υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, Εσωτερικών και Μεταφορών & Υποδομών

Τα σοβαρά προβλήματα στα σχολικά κτίρια του νομού Αργολίδας παραμένουν και γιγαντώνονται χωρίς να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη μέριμνα για την επίλυσή τους, τονίζει σε ερώτησή του το ΚΚΕ.

Χαρακτηριστικά σημειώνει πως σχολεία στην Αργολίδα στεγάζονται υπόγεια και αρκετές τάξεις σε λυόμενα, υπάρχουν αίθουσες με μούχλα, ενώ σε κανένα σχολείο δεν έχει γίνει προσεισμικός έλεγχος.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση προς προς τους Υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, Εσωτερικών και Μεταφορών & Υποδομών αναφέρει:

“Λίγο πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς και παρότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι όλα λειτουργούν άψογα, η πραγματικότητα επιμένει να τη διαψεύδει. Όλο το προηγούμενο διάστημα μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί του νομού έχουν αναδείξει τα προβλήματα, αφού η απαράδεκτη και επικίνδυνη πλέον κατάσταση των κτιρίων είναι όχι μόνο οφθαλμοφανής, αλλά βάζει εμπόδια στην απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Σε πολλά σχολεία, όπως το 1ο Δημοτικό Ναυπλίου, τα Δημοτικά Σχολεία της Νέας Τίρυνθας, του Αγίου Αδριανού, του Κεφαλαρίου, του Σκαφιδακίου, τα 1ο και 7ο Δημοτικά Άργους, τα 1ο και 2ο Λύκεια Ναυπλίου, το Μουσικό σχολείο Αργολίδας, υπάρχουν τάξεις που φιλοξενούνται σε λυόμενα.
  • Με τις πρώτες βροχές πλημμυρίζουν τάξεις, όπως στο 2ο Δημοτικό Ναυπλίου, το «Μπουσουλοπούλειο» Γυμνάσιο Άργους, τα Λύκεια του Ναυπλίου, ενώ περνάνε τα νερά ακόμα και μέσα από τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, όπως στο ΕΠΑΛ Άργους και στο Δημοτικό της Νέας Κίου.
  • Τα περισσότερα νηπιαγωγεία του νομού και ιδιαίτερα του δήμου Άργους-Μυκηνών (7 από τα 10) στεγάζονται σε ισόγεια πολυκατοικιών.
  • Παραμένει άλυτο το χρόνιο κτιριακό πρόβλημα του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου, που δεν έχει δικό του κτίριο και συστεγάζεται με το 2ο Δημοτικό Ναυπλίου.
  • Το Ειδικό Δημοτικό Κρανιδίου στεγάζεται σε υπόγειο.
  • Στο Καλλιτεχνικό σχολείο Αργολίδας υπάρχουν ακόμα ελλείψεις σε ειδικότητες, όπως του χορού και κινηματογράφου, ενώ το κτίριο είναι μικρό και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες με αποτέλεσμα του χρόνου δεν θα υπάρχουν αίθουσες διδασκαλίες για τα παιδιά που θα αποφοιτήσουν από την Γ΄ γυμνασίου και θα πάνε Λύκειο.
  • Υπάρχουν επίσης αίθουσες με μούχλα, όπως στο Λύκειο Αγίας Τριάδας, σχολεία με βουλωμένες τουαλέτες στο Γυμνάσιο Κρανιδίου, διαρροή ρεύματος στο 1ο δημοτικό Ναυπλίου, διαρροή νερού στο ειδικό Δημοτικό Άργους.
  • Σε κανένα σχολείο της Αργολίδας δεν έχει γίνει προσεισμικός έλεγχος.
  • Στα σχολεία του Άργους δεν έχει γίνει έλεγχος στους καυστήρες.

Είναι φανερό, ακόμα και από τα λιγοστά αλλά τρανταχτά παραδείγματα που αναφέρθηκαν, πως η κατάσταση της πλειοψηφίας των σχολικών κτιρίων είναι άθλια και από άποψη αντισεισμικής θωράκισης τραγική, παρά το γεγονός ότι ζούμε στη χώρα με τη μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα στην Ευρώπη.

Το άγχος και η αγανάκτηση γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών είναι πλήρως δικαιολογημένη.

Τόσο η σημερινή κυβέρνηση, όσο και οι προηγούμενες, δεν πήραν όλα τα απαραίτητα μέτρα ενίσχυσης, θωράκισης της σχολικής στέγης και αντιμετώπισης φθορών στα σχολικά κτίρια. Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων, πέταξε το μπαλάκι στους δήμους και τις περιφέρειες (μειώνοντας παράλληλα την κρατική χρηματοδότηση

προς αυτούς) όπου και αυτοί με τη σειρά τους δεν εξασφάλισαν απαραίτητα κονδύλια και προσωπικό για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

  • Να προχωρήσει ταχύτατα ο έλεγχος όλων των σχολικών κτιρίων και να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και επισκευές, που επιβάλλονται στα κτίρια της Π.Ε. Αργολίδας, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η υγιεινή των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
  • Την ανέγερση νέων, σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων, με σαφή σχεδιασμό και χρονοδιάγραμμα, με κριτήριο την κάλυψη του συνόλου των σύγχρονων εκπαιδευτικών αναγκών για όλους τους μαθητές της Π.Ε. Αργολίδας”.

Σχόλια

Exit mobile version