Αλλάζει όψη το Ναύπλιο. Στον χερσαίο χώρο του υπό ανάπτυξη έργου της Μαρίνας που πρόκειται να κατασκευαστεί, πρόκειται να εγκατασταθούν υψηλών προδιαγραφών υποδομές για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, με σκοπό την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού σκαφών αναψυχής.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Άκης Γκάτζιος
Η εφημερίδα ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ παρουσίασε αποκλειστικά μακέτες από την επικαιροποιημένη αρχιτεκτονική μελέτη που ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, έχοντας απορρίψει την αρχική, με αποτέλεσμα να μείνει πίσω το έργο. Η αρχιτεκτονική μελέτη της Μαρίνας Ναυπλίου, στήθηκε από την αρχή, αφού το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δεν συμφωνούσε για τον τρόπο κατασκευής των κτηρίων, συμπεραίνοντας ότι δεν συνάδουν με την αρχαιολογική νομοθεσία για την Παλαιά Πόλη του Ναυπλίου με τα εξέχοντα μνημεία της.
Αλλάζει η όψη του Ναυπλίου
Σήμερα ο anagnostis.org σε συνεργασία με την εφημερίδα ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ που διαθέτει ολόκληρη την επικαιροποιημένη μελέτη, παρουσιάζει περισσότερες εικόνες από τα νέα αρχιτεκτονικά σχέδια που εγκρίθηκαν από το ΚΑΣ. Να σημειωθεί ότι η μελέτη έχει εκπονηθεί από την ΤΕΚΑΛ Α.Ε και από την Αρχιτέκτονα Μηχανικό, M.Sc. Aποκατάστασης Μνημείων Σοφία Ψαλτάκου και τον Αρχιτέκτονα Μηχανικό Κωνσταντίνο Ταρασίου.
Όπως αναφέρεται στην πολυσέλιδη αρχιτεκτονική μελέτη, που έφτασε στον ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ και παρουσιάστηκε αποκλειστικά «Η κεντρική ιδέα της πρότασης συνοψίζεται στην δημιουργία γεωμετρικών μορφών από φυσικά υλικά, σε κατάλληλη διάταξη, με σκοπό αφενός την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών της μαρίνας και αφετέρου μια μορφολογική πρόταση σύμφωνη με το περιβάλλον στο οποίο ανήκει.
Αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο στη Μαρίνα Ναυπλίου
Κατά τον σχεδιασμό δόθηκε έμφαση στη δημιουργία ενός αρχιτεκτονικού λεξιλογίου το οποίο θα αντιστοιχεί στις διαφορετικές χρήσεις. Το λεξιλόγιο αυτό, χρησιμοποιεί κοινά κατασκευαστικά υλικά, διαφοροποιείται όμως ως προς τη μορφή, κάνοντας εμφανές στον επισκέπτη τις διαφορετικές χρήσεις που στεγάζονται στα διαφορετικά κτήρια της μαρίνας.
Ο περιβάλλοντας χώρος χρησιμοποιεί απλές διατάξεις, οργανώνει το χώρο και καθοδηγεί τον επισκέπτη στα διαφορετικά σημεία ενδιαφέροντος. Οι εκτεταμένοι χώροι πρασίνου φιλοξενούν είδη τοπικής βλάστησης.
Χαμηλά ύψη κτηρίων στη Μαρίνα Ναυπλίου
Τα χαμηλά ύψη των κτηρίων και η εκτεταμένη χρήση πρασίνου, δημιουργούν μια ήπια επέμβαση στο τοπίο.
Η αρχιτεκτονική των κτηρίων και του περιβάλλοντος χώρου, έρχεται να συμπληρώσει και όχι να ανταγωνιστεί αρχιτεκτονικά τα υφιστάμενα κτίρια της πόλης του Ναυπλίου που στέκονται στην απέναντι μεριά της θάλασσας. Σημειώνεται ότι ο χώρος όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το έργο ήταν διαχρονικά χώρος εκτόνωσης της πόλης, ένας ανοιχτός κοινόχρηστος χώρος.
Πανοραμική οπτική στη Μαρίνα Ναυπλίου
Συνεπώς, η οπτική των κτηριακών εγκαταστάσεων από την πόλη του Ναυπλίου χαρακτηρίζεται ως ήπια, με κυρίαρχο στοιχείο τα φυσικά υλικά των κατασκευών και τις διαμορφώσεις πρασίνου στον περιβάλλοντα χώρο. Η θέση δε της μαρίνας, δίνει τη δυνατότητα μιας πανοραμικής οπτικής στον επισκέπτη, τόσο προς την πόλη του Ναυπλίου, την Ακροναυπλίας, τη νησίδα Μπούρτζι όσο και του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τις ιδιαίτερες ποιότητες που έχει το τοπίο – φυσικό και δομημένο – στην ευρύτερη περιοχή.
Επιπρόσθετα, στην αρχιτεκτονική πρόταση, επιλέχθηκε να συμπεριληφθούν τα στοιχεία εκείνα που θεωρήθηκαν απαραίτητα για την ομαλή ένταξη των κατασκευών στο περιβάλλον μέσα στο οποίο πρόκειται να κατασκευαστούν.
Υλικά δόμησης παλαιών κτηρίων στη Μαρίνα Ναυπλίου
Τα υλικά κατασκευής που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν περιλαμβάνουν φυσικές υφές και χρωματισμούς, με αναφορά στα φυσικά υλικά δόμησης των παλαιών κατασκευών της πόλης. Οι τοιχοποιίες κατασκευάζονται από λιθοδομή, ενώ όλα τα επιμέρους στοιχεία του σταθερού εξοπλισμού (πέργκολες, περσίδες, καθιστικά), κατασκευάζονται από ξυλεία. Φυσικά υλικά και υφές προτείνεται να χρησιμοποιηθούν επίσης στα δάπεδα των διαμορφώσεων του περιβάλλοντος χώρου. Προτείνεται δε οι φυτεύσεις, να αποτελούνται από ενδημικά είδη φυτών, που συναντώνται στην περιοχή, με σκοπό την καλύτερη δυνατή ενσωμάτωση στο τοπίο.
Η ενεργειακή εξοικονόμηση που προέρχεται από τα προτεινόμενα υλικά κατασκευής, συντελούν στην ενεργειακή αναβάθμιση του αστικού ιστού, την αναβάθμιση του τοπικού μικρο-κλίματος και την επέκταση του φυσικού στοιχείου της πόλης.