Ο δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος φανερά ενοχλημένος με την στάση συμβούλου του Γιάννη Μαργέτα στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα της κατάργησης του Ειρηνοδικείου Μάσσητος Κρανιδίου, ανακοίνωσε τα εξής:
«Για μια ακόμα φορά ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Μαργέτας διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και παρουσιάζει τα γεγονότα όπως τον βολεύουν, σε ανακοίνωσή του σχετικά με την κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Μάσσητος και του Ειρηνοδικείου Μάσσητος Κρανιδίου.
Όσον αφορά στην κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Μάσσητος Κρανιδίου, ξεχνά πως καταργούνται υποχρεωτικά όλα τα υποθηκοφυλακεία της Ελλάδας και στην θέση τους λειτουργούν τα Κτηματολογικά Γραφεία.
Οπότε στο Φ.Ε.Κ. κατάργησης του Υποθηκοφυλακείου Μάσσητος Κρανιδίου με ημερομηνία 15 Ιανουαρίου 2024, δεν είχε νόημα κάποια αντίδραση.
Οι ενέργειες λοιπόν της Δημοτικής Αρχής στρέφονται στην κατεύθυνση της μόνιμης και καθημερινής λειτουργίας ενός Παραρτήματος του Κτηματολογικού Γραφείου στο Κρανίδι.
Υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τα αρμόδια Υπουργεία και τις αρμόδιες Υπηρεσίες, αφού έχουμε προτείνει την στελέχωση του Παραρτήματος του Κτηματολογικού Γραφείου Κρανιδίου με την υπάλληλο του υποθηκοφυλακείου Σπετσών, η κατάργησή του οποίου συνεπάγεται την μετάθεσή της στον Πειραιά.
Η συγκεκριμένη υπάλληλος έχει ήδη αποδεχτεί την πρότασή μας, οπότε πιέζουμε τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες για την εφαρμογή της.
Ένα μέσο πίεσης αποτελεί βέβαια και το σχετικό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας, το οποίο ελήφθη την 1η Μαρτίου 2004, δηλαδή στο κατάλληλο χρονικό σημείο, εφόσον την τρέχουσα περίοδο γίνεται διαβούλευση για το που θα λειτουργήσουν τα Παραρτήματα των Κτηματολογικών Γραφείων και όχι πριν από δύο ή τρία χρόνια εν μέσω πανδημίας, όπως ισχυρίζεται ο Μαργέτας.
Όσον αφορά στην κατάργηση του Ειρηνοδικείου Μάσσητος Κρανιδίου, ξεχνά ότι η αντίδραση της Δημοτικής Αρχής ήταν άμεση, σκληρή και προς κάθε κατεύθυνση.
Το σχετικό σχέδιο νόμου αναρτήθηκε τα μεσάνυχτα της 4ης Απριλίου 2024 για δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και η αντίδραση του Δήμου Ερμιονίδας ήρθε ακαριαία μόλις λίγες ώρες αργότερα, με επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και κοινοποίησή της στον Πρωθυπουργό και στους Βουλευτές Αργολίδας.
Επισημαίνεται ότι μέχρι τότε οι προτάσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι οποίες στηρίζονταν σε ουσιαστικά τεχνοκρατικά και οικονομικά κριτήρια, προέβλεπαν την αναβάθμιση του Ειρηνοδικείου Μάσσητος Κρανιδίου σε Περιφερειακό Πρωτοδικείο και όχι την κατάργησή του.
Φέραμε άμεσα το θέμα προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας και συνεχίζουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που έχουν ως στόχο την αναβάθμιση του Ειρηνοδικείου Μάσσητος Κρανιδίου σε Περιφερειακό Πρωτοδικείο.
Θα περιμέναμε όμως από τον κ. Μαργέτα, εφόσον ισχυρίζεται ότι συμφωνεί με το ψήφισμα για την αναβάθμιση του Ειρηνοδικείου Μάσσητος Κρανιδίου σε Περιφερειακό Πρωτοδικείο, να καταδικάσει απερίφραστα την στάση του δημοτικού συμβούλου της παράταξής του Γανώση Ιωσήφ, ο οποίος ψήφισε παρών στην εν λόγω συνεδρίαση, με την φαιδρή δικαιολογία ότι δεν αντιτίθεται σε αποφάσεις της Κυβέρνησης την οποία στηρίζει.
Δηλαδή, δεν τον ενδιαφέρει η σημαντική υποβάθμιση της περιοχής μας, οι σοβαρότατες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες και η ταλαιπωρία στην οποία θα υποβάλλονται οι κάτοικοι του Δήμου Ερμιονίδας, οι οποίοι θα είναι αναγκασμένοι να κάνουν ταξίδι μέχρι το Ναύπλιο προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους, προκειμένου να μην δυσαρεστήσει την Κυβέρνηση και το κόμμα που στηρίζει!
Τέλος, μας εντυπωσιάζει η λογική του Μαργέτα σύμφωνα με την οποία, πρέπει να ενδώσουμε στις προτεινόμενες καταργήσεις των δημοσίων υπηρεσιών και στις μελλοντικές ενοποιήσεις τους με τις κεντρικές υπηρεσίες, αρκεί να υπάρχει εύκολη οδική πρόσβαση προς το Κέντρο.
Δηλαδή, εάν για παράδειγμα βελτιωθεί το οδικό δίκτυο και η πρόσβασή μας προς το Ναύπλιο μειωθεί στα 45 λεπτά και προς την Αθήνα στα 100 λεπτά, αυτός θα είναι ένας λόγος να καταργηθούν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούν στον Δήμο Ερμιονίδας;
Η ταλαιπωρία και τα έξοδα των κατοίκων της Ερμιονίδας για καθημερινά δίωρα και τρίωρα ταξίδια προς το Κέντρο, προκειμένου να διεκπεραιώσουν υποθέσεις τις οποίες σήμερα εκτελούν στο Κρανίδι δεν μας απασχολούν;
Οπωσδήποτε η μείωση της απόστασης και η βελτίωση του επικίνδυνου οδικού το οποίο μας παρέχει πρόσβαση προς το Ναύπλιο και την Αθήνα, είναι ένα διαχρονικό αίτημα προς την Κεντρική Διοίκηση.
Και η ικανοποίησή του θα αποτελέσει ένα σημαντικότατο εργαλείο αναβάθμισης και ανάπτυξης της περιοχής μας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι η αιτία κατάργησης των δημοσίων υπηρεσιών που λειτουργούν στον Δήμο Ερμιονίδας».
Η απάντηση Μαργέτα
Ο Γιάννης Μαργέτας απαντά ως εξής:
Να ενημερώσουμε τον Δήμαρχο Ερμιονίδας, ότι ο διάλογος γίνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα θέματα που συζητούνται σε αυτό και όχι μέσω κοινωνικών δικτύων.
Γιατί την ερώτηση που θέτει σήμερα 12 Απριλίου δεν την έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 9 Απριλίου, την ώρα που συζητιόταν το επίμαχο θέμα, ώστε να του απαντήσει τόσο ο Δημοτικός Σύμβουλος όσο και εγώ;
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται στο νόμο 3852/2010 αρθρ. 68: “Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι έχουν απεριόριστο δικαίωμα γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση, αποβλέποντας πάντοτε στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του συνόλου των πολιτών”.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Παράταξής μας, λειτουργούν μέσα σε αυτό το πνεύμα. Ισχύει το ίδιο και για τους Δημοτικούς Συμβούλους της Παράταξής του;
Ας αντισταθεί λοιπόν στους υποβολείς του και ας τους εξηγήσει ότι την ώρα που έπρεπε δεν τέθηκαν τα ερωτήματα που τους απασχολούν εκ των υστέρων.
Όσο για τα συμπεράσματά του με λογικά άλματα, στο θέμα της βελτίωσης του οδικού δικτύου, ευτυχώς με την πρόοδο της τεχνολογίας οι δημότες άκουσαν και είδαν και δεν μπορεί να τους παρασύρει.
Τελικά, όση σκόνη και να σηκώσει όση παραπληροφόρηση και να προσπαθήσει να διοχετεύσει, οι Δημόσιες Υπηρεσίες στην Ερμιονίδα κλείνουν επί Δημαρχίας Γεωργόπουλου».