home design 800x400

home design 1170Χ320

Τι φέρνει σμήνη με κουνούπια στο Ναύπλιο – Επείγουσα έκκληση

Γιατί παραμένει φραγμένη η κοίτη του χειμάρρου Ραμαντάνι – Τι συμβαίνει με τον Ανάβαλο και τα λιμνάζοντα νερά.
Ρέμα Ραμαντάνι

Τρεις σύλλογοι του Ναυπλίου θίγουν το σοβαρό θέμα που υπάρχει με τα κουνούπια στο Ναύπλιο, λόγω του ότι η κοίτη του χειμάρρου Ραμαντάνι είναι φραγμένη με αποτέλεσμα τα νερά να μένουν στάσιμα και το πρόβλημα να εντείνεται σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Γλυκειά, οι παλιές και νέες εργατικές κατοικίες.

Ο Σύλλογος κατοίκων οικισμού παλαιών Εργατικών Κατοικιών Ναυπλίου, ο Σύλλογος κατοίκων οικισμού νέων Εργατικών Κατοικιών Ναυπλίου και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Γλυκειάς Ναυπλίου, σε κοινό δελτίο τύπου που εξέδωσαν και το οποίο υπογράφουν οι πρόεδροί τους Γεώργιος Ντόκος, Παναγιώτης Μιχαλέας και Γιάννης Κολιόπουλος, αναφέρουν τα εξής:

«Τα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων μας επανειλημμένα τα τελευταία 8 χρόνια έχουν παρέμβει στους αρμοδίους της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της κατάκλυσης των υδάτων στις περιοχές μας που βρίσκονται στα βόρεια της πόλης του Ναυπλίου, ανατολικά της παραλιακής οδού Ναυπλίου – Νέας Κίου, δυτικά της οδού Άργους και νότια του χειμάρρου Ραμαντάνι.

Τα τελευταία 6 χρόνια η κατάσταση αυτή έχει επιδεινωθεί πολύ λόγω της φραγμένης κοίτης του χειμάρρου, γιατί τμήμα μήκους 150 μέτρων προς της εκβολής έχει μπαζωθεί ολοσχερώς, αφού ποτέ δεν έχει καθαριστεί τα τελευταία 30 χρόνια.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, είτε τα νερά να παραμένουν μέσα στην κοίτη λόγω της πολύ μικρής κλίσης του εδάφους για 600 και πλέον μέτρα, είτε να υπερχειλίζουν προς τις περιοχές μας και να τις κατακλύζουν.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι ο χείμαρρος Ραμαντάνι ακόμη και στις έντονες βροχοπτώσεις δεν κατεβάζει νερά προς τη θάλασσα. Μπορεί στον κύκλο 10 – 15 ετών να κατεβάσει νερά σε ακραίες θεομηνίες 1-2 φορές. Και πως γίνεται εμείς να διαμαρτυρόμαστε για νερά στην περιοχή μας;

Τα νερά που έρχονται σε μας δεν είναι βρόχινα, δεν έρχονται από τη φυσική λειτουργία του χειμάρρου. Ρίπτονται σε αυτόν από τον αγωγό άρδευσης του Ανάβαλου – Γ.Ο.Ε.Β. και συγκεκριμένα από τον υπερχειλιστήρα του αγωγού που βρίσκεται στην περιοχή Κατεβασιά Τίρυνθας (η απόσταση από τον υπερχειλιστήρα μέχρι την εκβολή του χειμάρρου στη θάλασσα είναι συνολικά δύο χιλιόμετρα). Τα νερά αυτά χύνονται με τεχνητό τρόπο στον χείμαρρο για να καταλήξουν στη θάλασσα. Τούτο όμως δεν συμβαίνει και τα νερά δεν μπορούν να φθάσουν στη θάλασσα, γιατί εμποδίζονται από τη φραγμένη κοίτη του χειμάρρου.

Ποια είναι η φραγμένη κοίτη; Είναι αυτή που δεν καθαρίστηκε το 2018 – προ 5ετίας. Και γιατί δεν καθαρίστηκε από την Περιφέρεια; Γιατί οι εκτελούντες τον καθαρισμό και οι επιβλέποντες μηχανικοί εμποδίστηκαν και απειλήθηκαν με αυτόφωρό και μηνύσεις αν συνεχίσουν να καθαρίζουν την κοίτη από χώματα, καλάμια, κλαδιά δένδρων, ελαστικά τροχοφόρων, πλαστικές σωλήνες κ.λ.π. Ποιοι ήταν αυτοί που τους σταμάτησαν;

Οι γνωστοί οικολόγοι, φίλοι των πουλιών, οι οποίοι ψευδώς τότε ισχυρίστηκαν την ύπαρξη περιοχής προστασίας Natura, περιοχής προστασίας 5 της Ζ.Ο.Ε. και ζώνης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου. Φυσικά και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι αυτά δεν είναι αληθή και δεν βρίσκονται σε αντιστοιχία με τα θεσμοθετημένα.

Τους λέμε λοιπόν ότι, κανένας περιορισμός λόγω αυτών των χαρακτηρισμών που ισχυρίζονται δεν υφίσταται. Και δεν υφίσταται γιατί κανένας απ΄ αυτούς δεν είναι χαρακτηρισμένος ως απόλυτης προστασίας.

Ούτε έχει εγκριθεί, ούτε έχει συμπεριληφθεί σε κατάλογο προστατευόμενης περιοχής, απλούστατα γιατί ναι μεν προτάθηκε από κάποιους κάποτε, αλλά δεν πληρούσε τα κριτήρια επιλογής του. Το αυτό ισχύει και για τα πουλιά. Υπάρχει καμιά χαρακτηρισμένη Σημαντική Περιοχή Πουλιών (Σ.Π.Π.) από την Ορνιθολογική Ελληνική Εταιρεία στο παραλιακό μέτωπο Ναυπλίου – Νέας Κίου;

Φυσικά και δεν υπάρχει.

Ρέμα Ραμαντάνι
Φώτο: Κοινό δελτίο τύπου συλλόγων

Αυτά προς γνώση για να μην απειληθούν ξανά αυτοί που θα ανοίξουν σύντομα τη φραγμένη κοίτη του Ραμαντάνι. Κι αυτό θα γίνει, γιατί «η διασφάλιση της λειτουργίας της απορροής των υδάτων στους χειμάρρους επιβάλλεται από το 24ο άρθρο του Συντάγματος».

Οι υπάλληλοι της Περιφέρειας αυτό θα πράξουν σε εφαρμογή της νομιμότητας. Θα ανοίξουν τη μπαζωμένη – φραγμένη κοίτη του Ραμαντάνι και θα είμαστε εκεί παρόντες, για να αρθούν οι βλάβες που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος στην εκεί περιοχή.

Επανερχόμαστε στην περιγραφή του προβλήματος με τα νερά από τον αγωγό του Ανάβαλου / Γ.Ο.Ε.Β. τα οποία ύστερα από μία διαδρομή 1800 μέτρων εντός της κοίτης του χειμάρρου Ραμαντάνι , συναντούν την φραγμένη κοίτη.

Έτσι μη δυνάμενα τα νερά να πάνε προς τη θάλασσα, υπερχειλίζουν από την κοίτη του χειμάρρου και ακολουθούν πορεία προς τα νότια λόγω του υπάρχοντος αμμώδους αναχώματος της παραλίας (αυτό δημιουργείται λόγω των ισχυρών δυτικών ανέμων) κατακλύζοντας όλο το δυτικό μέτωπο της περιοχής μας.

Τα ύδατα που δεν υπερχειλίζουν, παραμένουν μέσα στην κοίτη του χειμάρρου καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών κι έχουν δημιουργήσει κορεσμό του εδάφους στην περιοχή. Αυτό γίνεται λόγω του ότι, ο υπερχειλιστήρας του αγωγού του Αναβάλου εκφορτίζει μεγάλες ποσότητες νερού σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα και συντηρεί διαρκώς αυτή την αφύσικη παρουσία των υδάτων και τον αναφερθέντα κύκλο.

Έτσι δημιουργήθηκε η μεγαλύτερη υγρασία στην περιοχή, έτσι δημιουργήθηκαν περισσότερα λιμνάζοντα νερά, έτσι έχουμε έντονη παρουσία σμηνών κουνουπιών στην περιοχή . Κανείς δεν τολμά κατά τη δύση του ηλίου και αργότερα να κυκλοφορήσει από τα σμήνη των κουνουπιών, ενώ παλαιότερα κάτι τέτοιο ήταν άγνωστο.

Αυτό κατά τη γνώμη μας οφείλεται στην παρουσία πολλών εστιών λιμναζόντων υδάτων. Κι αυτά τα νερά τροφοδοτούνται και συντηρούνται από τα στάσιμα νερά της κοίτης του χειμάρρου που βρίσκεται 200- 300 μ. από τους οικισμούς μας.

Επιβάλλεται η εντατικοποίηση των αντικουνουπικών ψεκασμών της Περιφέρειας στην περιοχή μας, για να αποφύγουμε μεταδόσεις ασθενειών και σοβαρές μολυσματικές επιπτώσεις.

Η περίοδος των ψεκασμών για την περιοχή μας να φθάσει μέχρι τον μήνα Δεκέμβριο 2024 και να ελέγχεται ο εδώ πληθυσμός σε πολλά σημεία και τούτο μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να εξαλειφθούν τα επιφανειακά λιμνάζοντα νερά.

Εκτιμούμε ότι η Περιφέρεια αντιλαμβάνεται τη λανθασμένη διαχείριση του θέματος και της ολιγωρίας της με τον μη έγκαιρο καθαρισμό της κοίτης του χειμάρρου Ραμαντάνι τα προηγούμενα χρόνια, την αδικία που έγινε σε βάρος μας ως κατοίκων και την περιβαλλοντική ασύμμετρη επιβάρυνση που δέχθηκε το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας. Αλλά αυτά συνέβησαν και τώρα είναι η ώρα να διορθωθούν.

Τώρα είναι επιτακτική ανάγκη κι όσο πιο γρήγορα γίνεται η Περιφέρεια, να οργανώσει τη διάνοιξη της φραγμένης κοίτης, ώστε να πάψει η αιτία που τα προκαλεί. Να επιλυθεί το ζήτημα, να σταματήσουν οι επιπτώσεις σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και στο όμοιο ανθρωπογενές, αφού τα νερά θα κυλούν ανεμπόδιστα στη θάλασσα και δεν θα είναι στάσιμα ή λιμνάζοντα. Ούτε οι επαναλαμβανόμενες τροφοδοσίες από τον αγωγό του Αναβάλου θα δημιουργούν αρνητικές επιπτώσεις αφού τα νερά αυτά θα καταλήγουν στη θάλασσα.

Για να γίνει πράξη η ισορροπία στο φυσικό περιβάλλον σε όλο το δυτικό μέτωπο της περιοχής μας και ειδικότερα στην περιοχή της εκβολής του χειμάρρου. Απευθύνουμε επείγουσα έκκληση στον κύριο Δημήτρη Πτωχό Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, να έρθει στο Ναύπλιο εντός αυτής της εβδομάδας για να ακούσει το δίκαιο αίτημά μας, να ενημερωθεί, να δει από κοντά την κατάσταση, ώστε να δρομολογηθεί η κατεπείγουσα επίλυσή του».

Σχόλια

newsletter banner anagnostis