home design 800x400

home design 1170Χ320

Το μαρτυρικό χωριό της Μεσσηνίας με τα αιωνόβια πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά

Ο Αετός γοητεύει τον επισκέπτη και αποτελεί πρόταση για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού.
Αετός Τριφυλίας

Η σελίδα κοινωνικής δικτύωσης «Στην Ομορφιά που χάνεται», συμπληρώνει 15 χρόνια λειτουργίας και οι διαχειριστές της πραγματοποιούν ένα επετειακό αφιέρωμα σε ένα από τα πρώτα χωριά που παρουσίασαν και πρόβαλλαν το 2009, στον Αετό Μεσσηνίας.

Το αφιέρωμα στον Αετό

Ο Αετός Τριφυλίας βρίσκεται σε υψόμετρο 400 μέτρων, ανήκει στο δήμο Αετού και απέχει από τη Καλαμάτα 50 χιλιόμετρα.

Υπήρξε κεφαλοχώρι με μεγάλη ιστορία που ξεκινά από την αρχαιότητα. Διακρίνεται από μεγάλες αγροτικές εκτάσεις και δάση. Τα πλούσια νερά του Κεφαλόβρυσου δίνουν ζωή και προσφέρουν ευδαιμονία στους κατοίκους και τους επισκέπτες του χωριού.

Αετός Τριφυλίας

Αξιοθέατα

Στο χωριό βρίσκεται η «παλιά εκκλησία», ναϊδριο της Παναγιάς που χτίστηκε περίπου το 10(ο) αιώνα σε θεμέλια αρχαίου ναού.

Ακριβώς δίπλα βρίσκεται ο καθεδρικός ναός του Αγίου Δημητρίου που κτίσθηκε περίπου το 1825.

Το φρούριο ή κάστρο του Αετού, το οποίο αναφέρεται ως σημαντικό Βυζαντινό κάστρο, μαζί με το Κάστρο του Μίλα, βρίσκεται στ’ ανατολικά του χωριού και μαρτυρεί ότι ο Αετός κατά τη Βυζαντινή εποχή ήταν σε ακμή και με πολύ πληθυσμό. Σήμερα είναι ερειπωμένο και αναφέρεται ως «Παλιόκαστρο».

Ιστορία

Ο Αετός γνώρισε μεγάλες συμφορές καθώς κάηκε πολλές φορές από τους Τούρκους στη διάρκεια της τουρκοκρατίας. Στις 11-9-1943 οι Γερμανοί βομαβρδίζουν και καίνε το μεγαλύτερο μέρος του χωριού.

Αρκετοί κάτοικοι κυρίως γέροντες θα βρουν τραγικό θάνατο. Επειτα έρχεται η παρακμή του χωριού. Ολες οι κρατικές υπηρεσίες μεταφέρθηκαν από το χωριό και άνθρωποι χάνουν τις περιουσίες τους.

Στα τέλη της δεκαετίας του 90 οι παιδικές φωνές θα πάψουν να ηχούν στο δημοτικό σχολείο του χωριού.

Σήμερα η Ελληνική πολιτεία έχει αναγνωρίσει τον Αετό ως Μαρτυρικό χωριό, αφού και αυτός γνώρισε τη θηριωδία των Γερμανών.

Αετός Τριφυλίας

Ο Αετός σήμερα

Το χωριό βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση καθώς οι κάτοικοι του δεν το εγκαταλείπουν. Παλαιά σπίτια με κήπους και περιποιημένες αυλές συναντάς σε όλο το χωριό. Οι επεμβάσεις που γίνονται δε προσβάλλουν το γραφικό αυτό χωριό. Το κέντρο του χωριού παραμένει ζωντανό, με καταστήματα και καφενεία.

Το στολίδι του χωριού είναι το Κεφαλόβρυσο με τα αιωνόβια πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά που αποτελούν έναν επίγειο παράδεισο. Δίπλα υπάρχουν εστατόρια.

Οι κάτοικοι του Αετού είναι ευγενικοί και φιλόξενοι.

Αετός Τριφυλίας

Ο Αετός γοητεύει τον επισκέπτη και αποτελεί πρόταση για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού.

«Στην ομορφιά που χάνεται»: 15 χρόνια ζωής

Στο διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν πολλά ψηφιακά αφιερώματα σε χωριά, μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, πόλεις αλλά και σε ανθρώπους της υπαίθρου κυρίως, που δίνουν τον δικό τους αγώνα ενάντια στην εγκατάλειψη.

Οι διαχειριστές της σελίδας Άρης Μπαρκούρας   και Γιάννης Λάσκαρης με τη συνδρομή φίλων της σελίδας φορέων και συλλόγων σε καθημερινή βάση φρόντισαν να αναδειχθεί το φυσικό μεγαλείο της Μεσσηνίας αλλά και γειτονικών Νομών επιτυγχάνοντας έτσι η σελίδα να έλκει χιλιάδες ακόλουθους από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

434861749 852946793532773 3652216190164266713 n

Η ανακόινωση των διαχειριστών:

«Σήμερα κλείνουμε δεκαπέντε χρόνια συνεργασίας ως διαχειριστές της σελίδας  κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο με τον τίτλο «Στην ομορφιά που χάνεται» (Απρίλιος:2009-2024). Η συνάντηση έγινε σε ένα από τα χωριά που ξεκινήσαμε να προβάλλουμε και από σήμερα ξεκινά ένα επετειακό αφιέρωμα ,από τον Αετό Μεσσηνίας. Από το 2009 μέσα από τη σελίδα και τον φορέα ψηφιακής προβολής Στην ομορφιά που χάνεται έγιναν εκατοντάδες αφιερώματα και πολλές μα πάρα πολλές ιστοσελίδες και βίντεο με αφιερώματα σε πόλεις χωριά ανθρώπους της υπαίθρου αλλά και καταθέσαμε προβληματισμούς. Μαζί με εσάς αγαπητοί φίλοι κάναμε πολλά άγνωστα χωριά προορισμό».

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis