home design 800x400

home design 1170Χ320
Αλλάζουν όλα στα κτήρια που προέβλεπε η αρχική μελέτη – Είχε κοπεί το έργο από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για τα κτήρια που προβλέπονται

Από την αρχή στήθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη της Μαρίνας Ναυπλίου, ένα έργο το οποίο κόλλησε τον περασμένο Ιανουάριο από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που δεν συμφωνούσε για τον τρόπο κατασκευής των κτηρίων, συμπεραίνοντας ότι δεν συνάδουν με την αρχαιολογική νομοθεσία για την Παλαιά Πόλη του Ναυπλίου με τα εξέχοντα μνημεία της.

Άκης Γκάτζιος

Ρεπορτάζ: Άκης Γκάτζιος

Οι διαδικασίες για το εμβληματικό έργο στο Ναύπλιο, που πάγωσε τόσο καιρό, φαίνεται ότι προχωρούν αφού το μεσημέρι της ερχόμενης Τρίτης, 9 Απριλίου,  το ΚΑΣ καλείται να αποφασίσει αν θα εγκρίνει την επικαιροποιημένη αρχιτεκτονική μελέτη του έργου: «Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία, τεχνική διαχείριση και εκμετάλλευση τουριστικού λιμένα (μαρίνας) Ναυπλίου».

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης εισηγείται η Διεύθυνση βυζαντινών και Μεταβυζαντινων Αρχαιοτήτων το θέμα.

Γιατί κόπηκε η μελέτη της Μαρίνας Ναυπλίου

Πριν από μερικούς μήνες το έργο της Μαρίνας Ναυπλίου κόλλησε στην άρνηση του ΚΑΣ να εγκρίνει την αρχιτεκτονική μελέτη για μια σειρά λόγων, αφού τα κτήρια που προβλέποντας να κατασκευαστούν δεν ταίριαζαν στην Παλιά Πόλη, με την παρακάτω αιτιολογία: «η πολύ μεγάλη κλίμακα του μετώπου του προτεινόμενου κτηριακού συγκροτήματος, η ομοιομορφία των κτηρίων που το απαρτίζουν και αναπτύσσονται σε εξαιρετικά μεγάλο μήκος και η χρήση αναγνωρίσιμων μορφών προερχόμενων από άλλα περιβάλλοντα δεν συνάδουν με την προστατευόμενη – από την αρχαιολογική νομοθεσία – Παλαιά Πόλη του Ναυπλίου και με τα εξέχοντα μνημεία της».

Το υπουργείο Πολιτισμού ζητούσε την τροποποίηση της μελέτης για την μαρίνα, κατά την οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ακόλουθα:

1) Να προβλεφθεί σύνδεση των κτηρίων της Μαρίνας Ναυπλίου με την πόλη.

2) Να αμβλυνθεί η συνέχεια του μετώπου των κτηρίων.

3) Να μειωθεί η άσφαλτος και το μήκος των οδών.

4) Προκειμένου να αποφευχθεί η εντύπωση ομοιομορφίας των κτηρίων, να μειωθούν οι αλλεπάλληλες ευθείες σε αυτά, καθώς επίσης να προβλεφθεί διαφοροποίηση των υψών και ποικιλομορφία των όψεων των επιμέρους κτηρίων.

5) Nα καταργηθούν τα φυτεμένα δώματα στα κτήρια. Βατά δώματα δύνανται να προβλεφθούν, σε περιορισμένη μόνο έκταση.

6) Το μέγιστο ύψος των κτηρίων να ανέρχεται στα 4,50 μ.

7) Να απλοποιηθούν οι χαράξεις στον περιβάλλοντα χώρο των κτηρίων.

8) Οι φυτεύσεις στον περιβάλλοντα χώρο των κτηρίων να προσαρμοσθούν, λαμβανομένης υπόψη της γειτνίασης της περιοχής με τη θάλασσα.

9) Nα ανασχεδιαστεί το θέατρο, με ηπιότερη κλίση, σε συνδυασμό με τις διαμορφώσεις υπαιθρίου χώρου, μορφολογικά δε να μην μιμείται αρχαίο θέατρο.

Η κυβέρνηση θέλει την Μαρίνα στο Ναύπλιο

Παρά τον προβληματισμό που έχει εκφραστεί από μερίδα πολιτών του Ναυπλίου, η Μαρίνα από την στιγμή που θα περάσει τον σκόπελο του ΚΑΣ, φαίνεται ότι θα προχωρήσει. Ακόμα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Απρίλιο 2023, είχε μιλήσει για την κατασκευή της Μαρίνας στο Ναύπλιο: «εδώ για το Ναύπλιο, μια πόλη με τόσο μεγάλη ιστορική σημασία για την πατρίδα μας, για έναν φυσικό τουριστικό προορισμό 12 μήνες το χρόνο, αυτή η μαρίνα πιστεύω θα προσθέσει πολύ σημαντική αναπτυξιακή δυναμική. Και, όπως είπατε, ουσιαστικά δεν θα εξυπηρετήσει μόνο το Ναύπλιο αλλά όλη την ευρύτερη περιοχή. Μια επένδυση η οποία θα είναι σύγχρονη, φιλική προς το περιβάλλον, όπως βλέπω και όπως επιβάλλουν πια όλες οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές», σημείωνε ο Πρωθυπουργός, σε περιοδεία του στην πόλη.

Το έργο, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Πελοποννήσου, προβλέπει την κατασκευή τουριστικής μαρίνας χωρητικότητας άνω των 200 θέσεων, με δυνατότητα σε αυτή ελλιμενισμού σκαφών μήκους 8 έως 12 μέτρα. Η επένδυση, σε πρώτη φάση, εκτιμάται σε 25 εκατομμύρια ευρώ, και θα καλύψει θαλάσσια έκταση 73 στρεμμάτων, ενώ παράλληλα προβλέπει ανάπλαση της ευρύτερης χερσαίας ζώνης.

Πρώτη ΣΔΙΤ η Μαρίνα Ναυπλίου

Η Μαρίνα Ναυπλίου είναι η πρώτη ΣΔΙΤ στην Ελλάδα που αφορά σε μαρίνα. Τον περασμένο Απρίλη στο Ναύπλιο είχαν πέσει οι υπογραφές της ΣΔΙΤ, μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου και του παραχωρησιούχου, της εταιρείας ΤΕΚΑΛ.

Το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία, τεχνική διαχείριση και εκμετάλλευση του τουριστικού λιμένα (μαρίνας) Ναυπλίου, για χρονικό διάστημα έως 40 έτη, που θα αναλάβει η ΤΕΚΑΛ ως ιδιωτικός φορέας σύμπραξης. Η Μαρίνα Ναυπλίου χωροθετείται στη θαλάσσια περιοχή 500 μέτρα περίπου βόρεια του λιμένα του Ναυπλίου και θα καταλαμβάνει θαλάσσιο μέτωπο μήκους 320 μέτρων περίπου.

Το ΚΑΣ για Κορινθία και Λακωνία

Στην συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της Τρίτης, εκτός από την έγκριση ή μη της αρχιτεκτονικής μελέτης της Μαρίνας Ναυπλίου, συζητούνται και θέματα που αφορούν την Κορινθία και τη Λακωνία.

Συγκεκριμένα από τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, έρχεται προς έγκριση ή μη το αίτημα της ΕΦΑ Κορινθίας για την τριετή παράταση (2024-2026) της αρχαιολογικής έρευνας στη ρωμαϊκή έπαυλη στην Κατουνίστρα Λουτρακίου Κορινθίας.

Επίσης από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων έρχονατι δύο θέματα της Λακωνίας: α) Έγκριση ή μη μελέτης συντήρησης τοιχογραφιών, επιχρισμάτων και πατητών αρμολογημάτων του Παλατιού στον Αρχαιολογικό Χώρο Μυστρά, Π.Ε. Λακωνίας, Έγκριση ή μη μελέτης συντήρησης και αποκατάστασης του γραπτού διακόσμου του ναού της Οδηγήτριας (Αφεντικό) στον Αρχαιολογικό Χώρο Μυστρά, Π.Ε. Λακωνίας.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis