home design 800x400

home design 1170Χ320

Η «μικρή Βενετία» της Αργολίδας – Νομίζεις ότι βλέπεις ένα μικρό δάσος μέσα στη θάλασσα

Ένας ειδυλλιακός οικισμός μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα, με κανάλια που θυμίζουν τη διάσημη πόλη της Ιταλίας
Πόρτο Ύδρα

Μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα έχει διαμορφωθεί ένας οικισμός που όμοιός του δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Αρκετοί από όσους έχουν επισκεφθεί το Πόρτο Ύδρα το παρομοιάζουν με το Μαϊάμι, λόγω όμως των καναλιών που το χαρακτηρίζουν είναι μάλλον πιο σωστό να το αποκαλέσουμε «μικρή Βενετία».

Το Πόρτο Ύδρα βρίσκεται στη νότια ακτή της Αργολίδας. Ωστόσο, δεν πρόκειται για οικισμό με μακρά ιστορία, αλλά για μοντέρνο δημιούργημα, το οποίο ξεκίνησε να φτιάχνεται με πρωτοβουλία του επιχειρηματία Νίκου Κωνσταντινίδη, που είχε ήδη στο ενεργητικό του τη δημιουργία του Hydra Beach το 1965, ενός από τα διασημότερα πεντάστερα ξενοδοχεία της Ερμιόνης.

Ο Κωνσταντινίδης εστίασε σε μια ακατοίκητη παραθαλάσσια περιοχή στην Ερμιονίδα που κάλυπτε μια έκταση πολλών χιλιάδων στρεμμάτων ως το 1957, όταν η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή αποφάσισε την απαλλοτρίωση μεγάλου μέρους του, ώστε να διατεθεί για τις ανάγκες των τοπικών κτηνοτρόφων. Από τα εδάφη που απέμειναν, οι ιδιοκτήτες του διέθεσαν ύστερα ένα κομμάτι για ελαιοκαλλιέργειες και πούλησαν το πιο παραλιακό τμήμα στον Κωνσταντινίδη. Αυτός άνοιξε εκεί ένα ακόμα γνωστό ξενοδοχείο –το Porto Hydra– άρχισε όμως να σχεδιάζει και κάτι διαφορετικό.

Πλωτά κανάλια 3,5 χιλιομέτρων

Λίγο πιο πέρα από το ξενοδοχείο, λοιπόν, σκεπτόμενος με περιβαλλοντικά κριτήρια πρωτοπόρα για την εποχή του (οι ντόπιοι έχουν να λένε ότι στην κατασκευή του Hydra Beach δεν κόπηκε ούτε ένα δέντρο), ο Κωνσταντινίδης έφτιαξε ένα σύστημα πλωτών καναλιών συνολικού μήκους 3,5 χιλιομέτρων. Το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση δύο τεχνητών νησιών ανάμεσα στα τμήματα της αξιοποιήσιμης ακτής –ενός μικρότερου κι ενός μεγαλύτερου.

Το Πόρτο Ύδρα διαθέτει και 2 τεχνητά νησιά, πέρα από την έκταση που καλύπτει στην ακτή
Στο σύνολο της έκτασης χτίστηκαν κατόπιν κατοικίες, που στη συνέχεια πωλήθηκαν σε ιδιώτες. Η δόμηση ολοκληρώθηκε το 2005, αρθρώνοντας 330 βίλες. Μερικές από αυτές είναι προσβάσιμες μόνο με σκάφος, κάμποσες προσφέρονται και για ενοικίαση σε όσους επιθυμούν να επισκεφθούν το Πόρτο Ύδρα, ενώ οι νησίδες συνδέονται με τη στεριά (αλλά και μεταξύ τους) μέσω τοξωτών γεφυριών.

Ένα μικρό δάσος μέσα στη θάλασσα

Η εικόνα του Πόρτο Ύδρα παραμένει ειδυλλιακή, παρουσιάζοντας χαρακτηριστικά μοναδικά στην Ελλάδα. Παρότι υπάρχουν και μόνιμοι κάτοικοι (μόλις 7, σύμφωνα με την απογραφή του 2011), ο οικισμός ζωντανεύει τα καλοκαίρια, όταν έρχονται εκεί οι επισκέπτες που νοικιάζουν τις βίλες ή όσοι τις διατηρούν ως εξοχικά –με τα παρκαρισμένα σκάφη έξω από αυτές να δημιουργούν ένα πρωτόγνωρο θέαμα για τα εγχώρια δεδομένα.

Κάτι που επίσης εντυπωσιάζει είναι το άφθονο πράσινο των κήπων, με αρκετούς να διαθέτουν και δέντρα (οι φοίνικες είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικοί). Στον επισκέπτη δίνεται έτσι η εντύπωση ότι βλέπει ένα μικρό δάσος μέσα στη θάλασσα. Αυτή, με τη σειρά της, θεωρείται πεντακάθαρη και βραβεύεται επί σειρά ετών με τη γαλάζια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βίντεο: Tasos Fotakis | DroneWorks | Travel

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis