Ποιος δεν έχει δει και δεν έχει φωτογραφίσει το διάσημο Μπούρτζι στο Ναύπλιο, το σήμα κατατεθέν της Αργολικής πρωτεύουσας. Όμως εκτός από αυτό υπάρχουν άλλα 6 «Μπούρτζι» ανά την Ελλάδα, κάποια από αυτά άσημα, κάποια από αυτά περισσότερο γνωστά.
Ένα από αυτά συναντήσαμε και απαθανατίσαμε στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας στη Λέρο. Τη σημασία του νησιού στη ναυσιπλοΐα επισημαίνει ο Πλούταρχος όταν αναφέρεται στην αιχμαλωσία του Ιούλιου Καίσαρα στο νησί Φαρμάκος. Άλλωστε η Λέρος αποτελεί το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου.
Το Μπούρτζι της Αγίας Μαρίνας
Στη νότια είσοδο του κόλπου της Αγίας Μαρίνας δεσπόζει το Μπούρτζι (ή Μπρούτζι όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι), το οποίο σε αντίθεση με του Ναυπλίου αποτελεί επιθαλάσσιο οχυρό, αρκετά υπερυψωμένο, το οποίο βρέχεται από τη θάλασσα και δεν είναι χτισμένο πάνω σε νησί.
Πρόκειται πιθανότατα για Ρωμαϊκό φρούριο, καθώς υπάρχουν κάποια ψηφιδωτά με ωραίες χρωματικές συνθέσεις και σχέδια, όπως επίσης τοξοειδείς κατασκευές και λείψανα υδραγωγείου, όλα χαρακτηριστικά δείγματα της ρωμαϊκής τεχνοτροπίας. Πιθανότατα το κάστρο χρησιμοποιήθηκε και κατά τους Βυζαντινούς χρόνους.
Το Μπούρτζι της Λέρου είναι δύσκολα προσβάσιμο και δεν έχει αξιοποιηθεί, ούτε και προβληθεί σε βαθμό τέτοιο ώστε να αποτελεί τουριστική ατραξιόν. Ελάχιστοι γνωρίζουν την ιστορία του και ακόμα πιο ελάχιστοι το επισκέπτονται, αφού η Αγία Μαρίνα είναι μία κωμόπολη περισσότερο γνωστή ως το κέντρο της νυχτερινής ζωής της Λέρου με αρκετά «ελληνάδικα» και πολλά άλλα μπαράκια που ειναι ανοιχτά μέχρι τα χαράματα.
Τα υπόλοιπα «Μπούρτζι» της Ελλάδας
Η λέξη «Μπούρτζι» προέρχεται από την αραβική γλώσσα και σημαίνει το φρούριο που είναι ενσωματωμένο σε νησί…
Τα υπόλοιπα 6 Μπούρτζι ανά την Ελλάδα βρίσκονται σε Μεθώνη, Τροιζηνία, Κάρυστο, Χίο, Σκιάθο και Αυλίδα. Επίσης υπήρχαν τα Μπούρτζι της Αίγινας και της Χαλκίδας τα οποία χάθηκαν στη νεότερη Ελλάδα.