Το Σάββατο 30 Μαρτίου, το αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης φιλοξένησε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, υπό τον τίτλο «Επενδύσεις, Έρευνα και Καινοτομία». Με τη συμμετοχή δημοσιογράφων από όλη την Ελλάδα, η εκδήλωση ανέδειξε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Τρίπολη στην ανάπτυξη της φαρμακευτικής βιομηχανίας.
Η Τρίπολη, ως κέντρο της Αρκαδίας, έχει καταφέρει να ελκύσει σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της παραγωγής φαρμάκων, με τη δημιουργία μονάδων παραγωγής στη Βιομηχανική Ζώνη έξω από την πόλη. Αυτές οι επενδύσεις φιλοδοξούν να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος των αναγκών της Ευρώπης σε υψηλής ποιότητας φάρμακα, ενισχύοντας έτσι τη θέση της Τρίπολης ως ευρωπαϊκού κέντρου παραγωγής φαρμάκων, καθώς και ερευνητικού και καινοτομικού χαρακτήρα.
Όπως τονίστηκε σε λίγα χρόνια η Τρίπολη μπορεί να γίνει ένα hub φαρμάκου, με 1.000 θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης, μισθούς 30% πάνω από τον μέσο μισθό και παραγωγή φαρμάκων που θα μπορεί να καλύψει έως και το 75% των φαρμακευτικών αναγκών της χώρας, περιορίζοντας δραστικά τις ελλείψεις που υπάρχουν.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν κορυφαίοι εκπρόσωποι της πολιτικής και της φαρμακευτικής βιομηχανίας, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης κυρία Βίκυ Λοΐζου. Επίσης έδωσαν το παρών ο βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ Κώστας Βλάσσης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, ο Αρκάς πρώην Αν. υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης και ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς. Παρόντες ήταν ακόμα αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και εκπρόσωποι του φαρμακευτικού κλάδου.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε παρουσιάσεις για τις επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, καθώς και ενότητες που ανέδειξαν τη δυναμική των επενδύσεων αυτών στην παραγωγή φαρμάκων και στην έρευνα και καινοτομία.
Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τα εργοτάξια των φαρμακοβιομηχανιών στη Βιομηχανική Περιοχή της Τρίπολης, προκειμένου να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για τις δραστηριότητες και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή φαρμάκων.
Τι είπαν οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ
Ο Πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Τρύφων μίλησε για τη δεκαετή οικονομική κρίση και την απόφαση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας από το 2018 – 2019 να γίνουν επενδύσεις, μέσω ΣΔΙΤ στο φάρμακο.
Όπως είπε: «Είμαι περήφανος πέντε χρόνια μετά, που είμαι στην Τρίπολη, διότι δείχνουνε στην πράξη ότι, παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, κάναμε πράξη αυτό που συμφωνήσαμε τότε. Η Τρίπολη, με τις επενδύσεις τριών φαρμακοβιομηχανιών, μπορεί να γίνει ένα hub φαρμάκου. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία άντεξε, παρά το μικρό μερίδιο αγοράς και τις χαμηλές τιμές στα φάρμακα. Έχουμε ένα πολύ μεγάλο αποτύπωμα, καθώς το 10% του παραγωγικού ιστού της Ευρώπης, βρίσκεται στην Ελλάδα».
«Τα προϊόντα μας είναι διεθνώς ανταγωνιστικά και δίνουμε προοπτική σε νέους και νέες να εργαστούν στον τόπο τους. Οι επενδύσεις μας θα δημιουργήσουν χίλιες θέσεις εργασίας σε μία πενταετία. Αρκετοί εργαζόμενοί μας, επίσης, θα μετοικήσουν στην Τρίπολη και θα επενδύσουμε στην έρευνα σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια», συμπλήρωσε.
Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ και διευθύνων σύμβουλος της DEMO Δημήτρης Δέμος επισήμανε: «Βλέπω στην πρώτη σειρά το παρελθόν και το μέλλον της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΦ. Το 2019 που ήρθε ο Άδωνις Γεωργιάδης, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στάθηκε όρθια. Ο Κώστας Βλάσης μας έφερε με το αυτοικίνητό του στην Τρίπολη. Από την κυρία Λοΐζου, περιμένουμε τα λεφτά για να επενδύσουμε», είπε αστειευόμενος και χειροκροτούμενος από το κοινό. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις επενδύσεις που θα γίνουν στην Τρίπολη, και μίλησε για την άμεση και την έμμεση ανάπτυξη της έρευνας με την ίδρυση φαρμακευτικών μονάδων. «Υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στα συστήματα υγείας όλων των κρατών. Εδώ δημιουργείται χώρος από τα γενόσημα. Δεν μπορεί αν υπάρξει καινοτομία χωρίς την έμμεση βοήθεια της βιομηχανίας γενοσήμων. Ζούμε τον δυτικό κόσμο, και δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο σημαντικό για την υγεία μας είναι αυτό. Τα φάρμακα για τα οποία διαβάζετε κάθε μέρα, τα καινοτόμα φάρμακα, δεν κυκλοφορούν στα περισσότερα κράτη, γιατί είναι πολύ ακριβά. Η φαρμακοβιομηχανία γενοσήμων παγκοσμίως έρχεται να αντιμετωπίσει τη ανάγκη αυτή. Άρα, το παιδί που βρίσκεται στη Νιγηρία, θεραπεύεται από τις βιομηχανίες γενοσήμων, που δίνουν λύση στο πρόβλημα του ασθενή. Εμείς στην Ελλάδα έχουμε μια τεράστια ειδική θέση στον χώρο της παγκόσμιας βιομηχανίας γενοσήμων».
Τι είπαν Γεωργιάδης, Λοΐζου, Βλάσης, Πτωχός, Τζιούμης
Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε τη σημασία της μείωσης του clawback, καθώς η ανεξέλεγκτη αύξησή του μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διαθεσιμότητα φαρμάκων για τους ασθενείς. Δείτε εδώ αναλυτικά τι είπε ο Υπουργός.
Η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Βίκυ Λοΐζου ανέφερε: «Χαίρομαι που είμαι στην Τρίπολη, διότι έχω καταγωγή από την Πιάνα και νιώθω χαρούμενη που αναπτύσσεται η Τρίπολη μέσω της φαρμακοβιομηχανίας». Στη συνέχεια μίλησε βιωματικά, καθώς είχε και η ίδια νοσήσει από ένα σπάνιο είδους καρκίνου και είχε βρεθεί στη θέση εκείνων που χρειάζονται φάρμακα. «Η ΕΕ υιοθετεί πολιτικές που μας βοηθούν να παίρνουμε μέτρα και να επενδύουμε ως υπουργείο στην επαναβιομηχάνηση της χώρας».
«Οι Έλληνες βιομήχανοι γίνονται πρωταγωνιστές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για να έχουμε μια χώρα αναπτυγμένη, πρέπει να αναπτύσσεται η περιφέρεια. Εύχομαι τα καλύτερα και θα είμαι πάντα δίπλα σας, από όποια θέση έχω, ή ακόμα κι αν δεν έχω θέση, για να βοηθήσω με την εμπειρία μου», κατέληξε.
Ο Κώστας Βλάσης εκθείασε τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Βασίλη Κοντοζαμάνη, καθώς επίσης και τον νέο Περιφερειάρχη Δημήτρη πτωχό: «Σε όποιο υπουργείο πας, υπάρχει ένα αίσθημα ανακούφισης. Γιατί ο Άδωνις κάνει έργα. Με το που ανέλαβες το υπουργείο, έπαψαν να χτυπάνε τα τηλέφωνα από τους φίλους μου φαρμακοβιομηχάνους και γιατρούς, διότι οι πόρτες σου είναι πάντα ανοιχτές. Είσαι πρότυπο προς αυτή την κατεύθυνση. Να πω μπράβο στον φίλο μου, Βασίλη Κοντοζαμάνη. Έχει προσφέρει πολλά ως Αρκάς, και έχει έρθει η στιγμή η Αρκαδία να του το ανταποδώσει. Αν κανείς έλεγε πριν από χρόνια ότι θα επένδυε στην Τρίπολη μια φαρμακοβιομηχανία, θα μας έλεγαν τρελούς. Σήμερα, όμως, η Τρίπολη θα μετατραπεί σε φαρμακευτικό hub. Σήμερα έρχεται και ένας νέος περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός, που πραγματικά ευνοεί τις επενδύσεις και έχει όραμα και σχέδιο. Είμαι σίγουρος ότι το μέλλον είναι πολύ ευοίωνο».
Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός σημείωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω όλους σας για τα πολύ καλά σας λόγια. Περάσαμε πολύ δύσκολες στιγμές για να κρατήσουμε όρθια τη φαρμακοβιομηχανία. Είναι ο τομέας με έναν εξαιρετικό πολλαπλασιαστή, συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην περιφερειακή ανάπτυξη, και στο να υπάρχει ευημερία στον τόπο. Για την Πελοπόννησο, βασικός στόχος είναι να γίνει ένας στόχος επενδύσεων, να είμαστε ελκυστικοί και φιλικοί. Καλωσορίζω τις τρεις επενδύσεις στην Τρίπολη και απευθύνω ανοιχτό κάλεσμα σε άλλες φαρμακευτικές να κοιτάξουν την περιοχή μας για επενδύσεις, όπως και επιχειρήσεις γύρω από τον χώρο του φαρμάκου. Η περιοχή στην οποία βρισκόμαστε, έχει ακόμα ένα αναπτυξιακό εργαλείο, το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, που αξίζει να το δει κάποιος. Θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε κι άλλες περιοχές γύρω από την Τρίπολη, όπως η Μεγαλόπολη, που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν επενδύσεις. Φιλοδοξούμε να γίνουμε ένας μεγάλος πόλος επενδύσεων, είναι η μεταβλητή που θα επηρεάσει τις ζωές μας και καλώ να βρεθούν συνέργειες με άλλους κλάδους. Η ανάπτυξη πρέπει να είναι βιώσιμη και ‘πράσινη’’, αλλά και δίκαιη, να δώσει ίσες ευκαιρίες».
Ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το πόσο σημαντική είναι η φαρμακοβιομηχανία, αναφέρθηκε από τους ομιλητές. Είναι μια σπουδαία ευκαιρία που δίνεται στην περιοχή μας με τις επενδύσεις. Δίνεται καινούρια αναπτυξιακή προοπτική. Αλλάζει την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις εταιρίες που επενδύουν στην περιοχή μας. Και η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και όλοι οι φορείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε τις επενδύσεις. Η τοπική κοινωνία έχει ια ευθύνη, διότι οι νέοι άνθρωποι που θα έρθουν στην πόλη μας για να δουλέψουν, πρέπει να βρουν καλά σχολεία, καλά εστιατόρια, να βρουν υποδομές, να βρουν φθηνά ενοίκια. Να αγκαλιάσουν οι πολίτες τα μακροπρόθεσμα οφέλη που θα φέρει η πρόοδος. Απευθύνω έκκληση και στους επιχειρηματίες της περιοχής μας. Και απευθύνομαι στους επενδυτές, για το ΣΔΑΜ. Είναι μία ακόμα ευκαιρία να επενδύουν στην περιοχή μας. Ευχαριστώ όλους, και τον κ. Κώστα Βλάση, για όσα γίνονται. Να είμαστε αισιόδοξοι».
Η εκδήλωση αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση του φαρμακευτικού τομέα στην Τρίπολη και την προώθηση της περιοχής ως κέντρο καινοτομίας και επενδύσεων στην Ελλάδα. Η συμμετοχή πολιτικών και επιχειρηματικών φορέων αποδεικνύει το ενδιαφέρον και τη στήριξη προς αυτήν την κατεύθυνση, ενισχύοντας την ανάπτυξη και την καινοτομία στον τομέα της φαρμακευτικής βιομηχανίας στην περιοχή.
Φωτογραφίες: anagnostis.org