Οι εργασίες της Α΄ Εθνοσυνέλευσης άρχισαν στο Άργος στο ναό του Αϊ – Γιάννη, όπου και έγινε η δοξολογία και ορκίστηκαν οι πληρεξούσιοι της Εθνοσυνέλευσης το Δεκέμβριο 1821. Έπειτα οι εργασίες συνεχίστηκαν στη Νέα Επίδαυρο.
Προς τιμήν των πεσόντων φιλελλήνων που έδωσαν τη ζωή τους για την ελληνική επανάσταση πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Δευτέρα 25 Μαρτίου, επετειακές εκδηλώσεις, δοξολογία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων, στο ναό του Αϊ – Γιάννη στο Άργος.
Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκε πλήθος κόσμου αλλά και μαθητές, ενώ στεφάνια κατέθεσανμεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Άργους – Μυκηνών Γιάννης Μαλτέζος και ο βουλετής Αργολίδας Ανδρέας Πουλάς. Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η Δώρα Αυγέρη, ενώ την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου.
Ο Ναός Αγίου Ιωάννου ή Τιμίου Προδρόμου, αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό μνημείο της Αργολίδας. Είναι τρίκλιτος σταυροειδής ναός εγγεγραμμένος με τρούλο και κτίστηκε μετά το 1822 και περατώθηκε το 1829. Ο αρχικός ναός ήταν ημιυπόγειος και ο εισερχόμενος κατέβαινε 6-7 σκαλιά. Τους έκτιζαν έτσι, για να μην μπαίνουν έφιπποι οι Τούρκοι και τους βεβηλώνουν.
Όταν έφτασε ο Ιωάννης Καποδίστριας στην επαναστατημένη Ελλάδα, ο νέος ναός δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα και ο κυβερνήτης ενίσχυσε το έργο οικονομικά. Στη δυτική πλευρά του ναού υπάρχει εντοιχισμένη πλάκα, με την οποία οι Αργείοι θέλησαν τότε να τιμήσουν τον δωρητή.
Στον περίβολο του ναού έχουν ενταφιαστεί εξέχοντες Έλληνες και φιλέλληνες της ελληνικής επανάστασης, μεταξύ των οποίων και ένας Αφροαμερικάνος. Εκεί ευρίσκεται και ο οικογενειακός τάφος του οπλαρχηγού Δημήτρη Τσώκρη. Στη ΒΔ άκρη της αυλής ενταφιάστηκαν οι περισσότεροι από τους νεκρούς της Γαλλικής επίθεσης το 1833.
Πηγή: Βικιπαίδεια