home design 800Χ400

Το ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου καρδιοχτυπά – Οι μόνιμοι κάτοικοι ανησυχούν και οργανώνονται

Ποτέ δεν έγινε μια σοβαρή και τεκμηριωμένη προσπάθεια να λειτουργήσει η Παλιά Πόλη, συνδυάζοντας την τουριστική αξιοποίηση και το ευ ζην των μόνιμων κατοίκων

Η ασυδοσία ορισμένων επαγγελματιών, που θεωρούν την Παλιά Πόλη του Ναυπλίου δική τους, κλείνοντας παράνομα σοκάκια και πλατείες με τραπεζοκαθίσματα, αλλοιώνουν την εικόνα του ιστορικού κέντρου και κάνουν δύσκολη και αφόρητη τη ζωή των κατοίκων.

Επίσης, η έλλειψη χώρων στάθμευσης σε συνδυασμό με την “αναγκαστική” άναρχη κυκλοφορία, η έλλειψη πεζόδρομων που δήθεν υπάρχουν αλλά ουσιαστικά δεν υφίστανται – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων -, η έλλειψη σχεδιασμού και κανόνων που θα σέβονται όλοι, είναι μόλις μερικά από τα ζητήματα που απασχολούν και σέρνονται άλυτα τις τελευταίες δεκαετίες.

Ποτέ δεν μελετήθηκε πώς μπορεί να λειτουργήσει ιδανικά η Παλιά Πόλη του Ναυπλίου, όπως έχουν κάνει άλλοι σύγχρονοι δήμοι στο εξωτερικό, ποτέ δεν υπήρξε μια ολική αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν, ποτέ δεν έγινε μια ολοκληρωμένη προσπάθεια επίλυσης των ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο τουριστικός πνεύμονας που διατηρεί αυτόν τον τόπο ζωντανό και οικονομικά εύπορο. Οι δημοτικές αρχές που έχουν τον πρώτο λόγο, κρύβουν κάτω από το χαλί το πρόβλημα και δεν το επιλύουν, με αποτέλεσμα να μεγεθύνεται, αφήνοντας το διαμάντι της πόλης στην τύχη του.

Οι κάτοικοι ανησυχούν και οργανώνονται

Πολλοί από τους μόνιμους κατοίκους θεωρούν ότι ζουν έναν εφιάλτη και οργανώνονται στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός νομικού προσώπου, με στόχο να ακουστεί και η δική τους άποψη και φωνή, σχετικά με το πώς θέλουν τον τόπο κατοικίας τους. Εβδομήντα πέντε μόνιμοι κάτοικοι μέχρι στιγμής έχουν συμφωνήσει στην ίδρυση φορέα, που βρίσκεται ήδη στα σκαριά και άμεσα – όπως λένε – θα συσταθεί.

Εστιάζουν, όχι μόνο στην επίλυση προβλημάτων που αφορούν στην καθημερινότητά τους, αλλά και στη σύνδεση αυτής της καθημερινότητας με την ευρύτερη πολιτιστική, ιστορική και κοινωνική υπόστασή τους, ως νεοέλληνες και Ναυπλιώτες. Φιλοδοξούν δηλαδή, η δράση τους να μην εξαντληθεί στην διαμαρτυρία, αλλά στην δημιουργία. Υπ΄ αυτήν την έννοια, φαίνονται διατεθειμένοι να στηρίζουν τις ευεργετικές δράσεις της νέας δημοτικής αρχής, αλλά θα πολεμήσουν ανελέητα ο,τιδήποτε υποβαθμίζει, προσβάλει και υπονομεύει την ομαλή διαβίωση στην πόλη.

Το πρώτο κείμενο που έχουν υπογράψει αποτελεί την μπροσούρα για την δημιουργία του φορέα που ετοιμάζουν. Η πρώτη αυτή επιτροπή δημιουργήθηκε για την προστασία της ιστορικής, πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης, καθώς και για την προστασία της καθημερινότητας των κατοίκων της από την ανεξέλεγκτη δράση συγκεκριμένων επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

Οι ντόπιοι και το καρδιοχτύπι τους

Στόχος τους, είναι σύμφωνα με αυτό το πρώτο κείμενο που έχουν συνυπογράψει:

  1. Η δραστική αντιμετώπιση όλων των πηγών ηχορύπανσης στις ώρες κοινής ησυχίας (αυξημένα ντεσιμπέλ, παράταση ωραρίου μουσικής έως τις 3 τα χαράματα, θορυβώδεις εργασίες κλεισίματος των καταστημάτων εστίασης τις πρώτες πρωινές ώρες).
  2. Η παράνομη διέλευση και στάθμευση οχημάτων στους πεζοδρόμους, πλατείες, σοκάκια, καθώς και η εφαρμογή και επιτήρηση του μέτρου ελεγχόμενης στάθμευσης για κατοίκους της παλιάς πόλης, ο έλεγχος της νομιμότητας των ανάλογων καρτών μόνιμου κατοίκου, ως προς την τήρηση των κριτηρίων, βάσει των οποίων χορηγήθηκαν αυτές.
  3. Η ανεξέλεγκτη χρήση τραπεζοκαθισμάτων από τα καταστήματα, η αυθαίρετη κατάληψη πεζοδρομίων, οι πρόσθετες κατασκευές.
  4. Η μετατροπή προσόψεων σε αποθηκευτικό χώρο από καταστήματα εστίασης σε οδούς όπως η Όθωνος ή η Σταϊκοπούλου.
  5. Τα προβλήματα καθαριότητας.
  6. Τα αστείρωτα αδέσποτα, κυρίως γάτες. Η εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις υποχρεώσεις του δήμου ως προς την φροντίδα των αδέσποτων ζώων.
  7. Τα παρατημένα κτήρια από τους ιδιοκτήτες τους για πολλά χρόνια, χωρίς την παραμικρή μέριμνα για ζητήματα υγειονομικής ασφάλειας των παρακείμενων κατοικιών, η ελλιπής θωράκιση με σκαλωσιές και η πολύχρονη υποβάθμιση των γειτονικών κτηρίων.
  8. Τα προβλήματα πυρασφάλειας, ο έλεγχος και η λήψη προληπτικών μέτρων.
  9. Ο έλεγχος και η εφαρμογή της νομιμότητας ως προς την κατάληψη δημόσιου χώρου από περίπτερα με παιχνιδομηχανές, ψυγεία και πάσης φύσεως άχρηστα αντικείμενα.
  10. Τα γκράφιτι.

Η καθημερινότητα στο Παλιό Ναύπλιο

Η καθημερινότητα για όσους επιμένουν και συνεχίζουν να κατοικούν στο ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου, περιγράφεται γλαφυρά στη συνέντευξη που είχε δώσει στον ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ τον Μάρτιο 2023, η ηθοποιός Δέσποινα Γκάτζιου, που έχει εγκαταλείψει την Αθήνα και ζει εδώ και χρόνια στην Παλιά Πόλη του Ναυπλίου:

«Το Ναύπλιο εάν γίνει βορά των ανεξέλεγκτων επαγγελματιών, εν΄ ονόματι του χυδαίου κέρδους, τότε θα είναι η απόλυτη καταστροφή, σημειώνει η ηθοποιός, επισημαίνοντας ότι «Το Ναύπλιο, όσο φέρει την ιστορία και τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά του, είναι ευλογία για τούς πάντες». Τόνιζε ακόμα τότε στη συνέντευξή της η Δέσποινα Γκάτζιου: «Θα ήθελα να αξιωθώ να ζήσω στο Ναύπλιο και σε μια  Ελλάδα, όπου η βαριά βιομηχανία της θα είναι η Παιδεία και τα σχολεία της, όπου οι τουρίστες θα την επισκέπτονται για τον μεγάλο πολιτισμό της, για την απαραβίαστη φύση της και για τους φιλόξενους κατοίκους της. Θα ήθελα να ζήσω σε μια Ελλάδα αληθινή, ρηξικέλευθη, αυτεξούσια, δημοκρατική και πρωτοπόρα στην αναζήτηση τής ανθρώπινης περιπέτειας. Πρέπει η Ελλάδα μας, να ξαναβρεί στον άνθρωπο το παιδί Θεού και όχι του διαβόλου εγγόνι, που είναι τώρα. Εγώ πιστεύω στο θαύμα και αγωνίζομαι γι’ αυτό! Είτε μέσα από την τέχνη μου, είτε έξω απ’ αυτήν».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ.

Σχόλια

Exit mobile version