home design 800x400

home design 1170Χ320

Πελοπόννησος: Τι προτείνουν οι Ελβετοί για την αναβίωση του Σιδηροδρόμου

Πώς μπορεί να γίνει επαναφορά του σιδηροδρομικού τουρισμού και ανάπτυξη νέων οικονομικών προοπτικών στην Πελοπόννησο με βάση την Ελβετική εμπειρία
Τρένο Άργος

Η Πελοπόννησος βρίσκεται στο προσκήνιο μιας νέας πρωτοβουλίας που φέρνει τον σιδηρόδρομο πίσω στο προσκήνιο των μεταφορών και του τουρισμού, μέσα από την εγκαταλελειμμένη και ρημαγμένη μετρική γραμμή του Χαρίλαου Τρικούπη, η οποία έχει σταματήσει τη λειτουργιά της από το 2010.

Με την υποστήριξη της ελβετικής πρεσβείας και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), αυτή η πρωτοβουλία υπόσχεται να φέρει νέα πνοή στο σιδηροδρομικό δίκτυο της περιοχής.

Η Ελβετική πρόταση

Η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου του Τρικούπη το οποίο καταρρέει, αποτελεί μια συνεργασία που ξεκίνησε από το 2016, με τον καθηγητή Bernd Scholl του Πολυτεχνείου ETH της Ζυρίχης να παίζει κεντρικό ρόλο.

Με τη συμμετοχή της ΕΛΛΕΤ και της ελβετικής πρεσβείας, σε συνεργασία με Ελβετούς εμπειρογνώμονες και το ΕΜΠ, η πρωτοβουλία αυτή υπόσχεται να ενώσει ιστορικούς προορισμούς όπως η Κόρινθος, το Ναύπλιο, η Ολυμπία και οι Μυκήνες.

Κινητήρια δύναμη οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης

Η πρωτοβουλία αυτή φιλοδοξεί να αναβιώσει όχι μόνο τον σιδηροδρομικό τουρισμό, αλλά και να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ανασυγκρότηση των περιοχών που διασχίζει.

Με την υποστήριξη ελβετικών προτύπων και εμπειρογνωμόνων, ο σιδηροδρομικός τουρισμός μπορεί να γίνει βιώσιμος και να αποτελέσει εναλλακτική λύση στο κλασικό μοντέλο τουρισμού.

Γιατί είναι μια σημαντική πρωτοβουλία;

Η συντονίστριά της, αρχιτέκτων πολεοδόμος και μέλος του ΔΣ της ΕΛΛΕΤ Ειρήνη Φρεζάδου μιλώντας στην εφημερίδα “Τα Νέα” εξηγεί, μεταξύ άλλων:

«Η πρότασή μας περιλαμβάνει επανενεργοποίηση σε 5 φάσεις με μεικτή χρήση (επιβατική και τουριστική). Ας μην ξεχνάμε πως το θεματικό μοντέλο του σιδηροδρομικού τουρισμού για 12 μήνες τον χρόνο είναι απολύτως βιώσιμο, μακριά από το καταστροφικό για το περιβάλλον και την κοινωνία μοντέλο: παραλία, ομπρέλα, ξαπλώστρα».

Σημαντική για το περιβάλλον είναι επίσης η μετατόπιση της επιβατικής και τουριστικής κίνησης από τον δρόμο στον σιδηρόδρομο, το πιο φιλικό μέσον μεταφοράς.

Προοπτικές και προκλήσεις

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Πελοπόννησο, η επιστημονική ομάδα των εμπειρογνωμόνων ξεναγήθηκε σε μοναδικούς σταθμούς – κοσμήματα της περιοχής, όπως το Παρθένι που είναι από τους ελάχιστους συντηρημένους χάρη στις εθελοντικές ενέργειες ενός Γερμανού.

Με την εστίαση στη βιωσιμότητα και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, η πρωτοβουλία αναμένεται να αλλάξει το πρόσωπο του τουρισμού στην περιοχή.

Αναβιώνοντας τον σιδηροδρομικό τουρισμό, η Πελοπόννησος προσελκύει τα βλέμματα προς ένα μέλλον γεμάτο ελπίδα και δυνατότητες για αειφόρο ανάπτυξη.

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis