home design 800Χ400

Οι Μυκήνες σε νησί γεμάτο πάφιν

Οι Mykines των νησιών Φερόε με τον γραφικό οικισμό, τα πανέμορφα πουλιά και τον περίφημο φάρο τους – Οι ντόπιοι νομίζουν ότι Ελλάδα είναι η Μύκονος

|

Χρόνος ανάγνωσης

3 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Οι Μυκήνες σε νησί γεμάτο πάφιν

Οι Μυκήνες στην Αργολίδα ήταν η Ακρόπολη ενός από τους σπουδαιότερους αρχαίους πολιτισμούς στην ιστορία της ανθρωπότητας και αποτελούν πόλο έλξης για αμέτρητους τουρίστες. Όμως δεν είναι το μοναδικό μέρος στον κόσμο που ονομάζεται έτσι.

Σε μία γωνιά της Ευρώπης, στη δυτικότερη άκρη του νησιωτικού συμπλέγματος Φερόες, υπάρχει ένα νησί 10,3 τετραγωνικών χιλιομέτρων με ελάχιστους κατοίκους, οι Mykines με τον γραφικό οικισμό, τα πανέμορφα πουλιά και τον περίφημο φάρο τους.

Φώτο: Wikipedia (Erik Christensen)

Το νησάκι Mykines

Στο νησάκι Mykines διαμένουν μόνιμα 10 κάτοικοι και εκατοντάδες πτηνά πάφιν. Από τα 40 σπίτια, μόνο 6 είναι κατοικημένα σε μόνιμη βάση. Είναι ένας τόπος απόλυτης ησυχίας, αφού δεν υπάρχουν αυτοκίνητα και το οδικό δίκτυο περιορίζεται σε μονοπάτια, τα οποία διασχίζουν πότε πότε κάποια τρακτέρ.

Οι μόνοι τρόποι πρόσβασης είναι το καραβάκι από το Sørvágur και ελικόπτερο της Atlantic Airways, που όμως παρουσιάζουν δυσκολίες εξαιτίας των ευμετάβλητων καιρικών συνθηκών της περιοχής.

Ο μοναδικός ξενώνας του νησιού είναι το πρώην ατελιέ του ζωγράφου Sámal Joensen-Mikines και υπάρχει ένα μόνο καφέ που σερβίρει και φαγητό.

Οι ακτές που καταλαμβάνονται από πουλιά

Οι ακτές του νησιού έχουν χαρακτηριστεί ως σημαντικές περιοχές για τα πουλιά από την BirdLife International, λόγω της σημασίας τους ως τόπου αναπαραγωγής για τα θαλασσοπούλια, ειδικά των αρκτικών θυελλοπουλιών (50.000 ζευγάρια), μυχών (2.500 ζευγάρια), υδροβατών (50.000 ζευγάρια), Σούλα (του Βορά) (Northern gannet) (200 ζευγάρια), θαλασσοκοράκων (250 ζευγάρια), τριδακτυλόγλαρων (23.000 ζευγάρια), Φρατέρκουλα του Ατλαντικού (125.000 ζευγάρια), λεπτοραμφόκεπφων (9.500 ζευγάρια) και κέπφους (200 ζευγάρια).

Φώτο: Wikipedia (Erik Christensen)

Οι Ιρλανδοί μοναχοί

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές αποκαλύπτουν πως το νησί κατοικήθηκε για πρώτη φορά τον 6ο αιώνα μ.Χ.

Έναν αιώνα αργότερα εγκαταστάθηκαν εκεί Ιρλανδοί μοναχοί που αναζητούσαν ένα ήρεμο καταφύγιο, όταν οι βάρβαρες φυλές είχαν εισβάλει στην Ευρώπη. Οι μοναχοί δίδαξαν τους ντόπιους την καλλιέργεια της βρώμης και του κριθαριού.

Σύμφωνα με την παράδοση, οι μοναχοί αυτοί αγωνίστηκαν να διαφυλάξουν τα αρχαία στοιχεία του ελληνικού και ρωμαϊκού πολιτισμού, αντιγράφοντας τα αρχαία κείμενα σε δέρματα προβάτων. Ωστόσο, κανένα δείγμα δεν έχει διασωθεί, είτε γιατί οι μοναχοί μετέφεραν τα γραπτά τους στην Ευρώπη, όταν επέστρεψαν είτε καταστράφηκαν από τους Βίκινγκς, όταν αργότερα κατέλαβαν την περιοχή. Η μόνη ένδειξη για την ορθότητα αυτής της θεωρίας είναι η ύπαρξη πολλών προβάτων στο νησί.

Φώτο: Wikipedia (Arne List)

Πώς μπορεί να πήρε το όνομά του;

Οι ντόπιοι ονόμαζαν το νησί τους Na Scigiri, δηλαδή «ο τόπος των γενειοφόρων ανδρών». Οι νέοι έποικοι το ονόμασαν «μεγάλη γλώσσα γης», που στην τοπική διάλεκτο feroese είναι Mikið nes, και όταν το νησί εντάχθηκε στο βασίλειο της Δανίας, καθιερώθηκε η ονομασία Myggenæs και Mykines. Κατά μία άλλη εκδοχή, το όνομα προέρχεται από τα κελτικά και συγκεκριμένα από το muc-innis, που σημαίνει «το νησί των χοίρων» και αναφέρεται μάλλον στις φάλαινες, οι οποίες ονομάζονται muc-mhara (θαλάσσιοι χοίροι).

Υπάρχει τέλος και η θεωρία το όνομα να το έδωσε ο Πυθέας ο Μασσαλιώτης, άρχαιος Έλληνας εξερευνητής και γεωγράφος ο οποίος έζησε κάπου τον 4ο αιώνα π.Χ. Ίσως ο Πυθέας να ταξίδεψε στα νησιά Φερόε και να «βάφτισε» το νησί, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να έχει επιβεβαιωθεί. Για τους ελάχιστους κάτοικους του νησιού Ελλάδα είναι η …Μύκονος!

Για του λόγου το αληθές δείτε το παρακάτω βίντεο από το Happy Traveller με τον Ευτύχη Μπλέτσα.

Σχόλια

Exit mobile version