Απροστάτευτες έχουν αφήσει τις Ελιές Καλαμάτας με το πιο γνωστό brand να το οικειοποιούνται με ευκολία τρίτες χώρες. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν στην έκθεση Food Expo που έλαβε χώρα 9-11 Μαρτίου στο Metropolitan Expo, στην Αθήνα, με τους Τούρκους να πωλούν δικές τους, ως «Ελιές Καλαμάτας».
Η απόφαση για το Kalamata Olives του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Γεωργαντά έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.
Το γεγονός αυτό έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων, την ώρα που ζητούνται συγκεκριμένες απαντήσεις για το τι πρόκειται να γίνει με την εκμετάλλευση της ΠΟΠ ονομασίας.
Π. Μαντάς: «Καμία προστασία για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας»
Την επιτακτική ανάγκη να ανοίξει εκ νέου και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς το ζήτημα της ονομασίας για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, ανέδειξε με νέα του παρέμβαση μέσω της Βουλής ο βουλευτής Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς, στον απόηχο της εμφάνισης τουρκικών προϊόντων πράσινων και μαύρων επιτραπέζιων ελιών με την επωνυμία “ελιές Καλαμάτας”, κατά τη διεθνή έκθεση αγροτικών προϊόντων Food Expo, η οποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαρτίου στην Αθήνα, αλλά και αλλού.
Στην ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Μαντάς είναι εμφανής η δυσαρέσκεια του βουλευτή για αυτές τις εξελίξεις, τις οποίες συνδέει άμεσα με την απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να καταχωρίσει τον όρο «Καλαμάτα» ως συνώνυμο της ποικιλίας επιτραπέζιας ελιάς «Καλαμών».
Όπως σημειώνει μάλιστα ο βουλευτής, «με τον τρόπο αυτό δόθηκε σε κάθε προϊόν της ποικιλίας η δυνατότητα χρήσης ενός προστατευόμενου όρου, ο οποίος όφειλε να χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο από τα ΠΟΠ προϊόντα, τα οποία, ως γνωστόν, ακολουθούν πολύ συγκεκριμένες και αυστηρές προδιαγραφές», κάνοντας παράλληλα λόγο για «φθηνή και κοντόφθαλμη εκχώρηση μιας προστατευόμενης εθνικής ονομασίας».
Επίσης, σημειώνει ότι είχε προειδοποιήσει επανειλημμένως για τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης, κάνοντας χρήση πληθώρας κοινοβουλευτικών μέσων, χωρίς όμως ουδέποτε να λάβει, όπως σημειώνει, «πειστικές ή ικανοποιητικές απαντήσεις».
Κατά τον κ. Μαντά, με την επιλογή αυτή «όχι μόνο υπονομεύθηκαν οι προσπάθειες για επέκταση της ζώνης ΠΟΠ σε όμορους νομούς της Μεσσηνίας και ακυρώθηκαν στην πράξη οι ενέργειες για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό των προδιαγραφών του ΠΟΠ, αλλά κυρίως καταστρατηγήθηκε η θωράκιση της επωνυμίας ΠΟΠ απέναντι σε ξένα προϊόντα», ενώ πλέον έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες ώστε τα προϊόντα αυτά «να κάνουν ευρεία και ανεξέλεγκτη χρήση μιας καθ’ όλα προστατευόμενης ονομασίας, ακόμα και εντός της Ε.Ε.».
Ο κ. Μαντάς ζητά να ενημερωθεί για το σχεδιασμό του υπουργείου υπό το φως των νέων εξελίξεων για την προστασία της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας, καταθέτοντας εκ νέου την πρότασή του για «ανοικτό και ειλικρινή διάλογο», με τη συμμετοχή όλων των πλευρών και με στόχο την κατάρτιση μιας κοινά αποδεκτής και ολοκληρωμένης εθνικής λύσης. Τονίζει, επίσης, ότι η λύση είναι αναγκαίο να περιλαμβάνει τόσο «τη διασφάλιση της επωνυμίας ΠΟΠ» όσο και «τη δημιουργία νέων ΠΓΕ», που θα θωρακίζουν τα ελληνικά προϊόντα έναντι των ξένων.
Τέλος, σημειώνει ότι σκοπεύει να επανέρχεται στο ζήτημα μέχρι την εξεύρεση οριστικής λύσης, δεδομένου ότι «η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας αποτελεί κατοχυρωμένο εθνικό μας κεφάλαιο και σήμα, το οποίο μάλιστα φέρει το όνομα της πρωτεύουσας του Νομού Μεσσηνίας».