Ο χωροχρόνος έφερε τις κυρίες του 17ου αιώνα στο Ναύπλιο. Δεν γνωρίζουν τη γλώσσα, τον κόσμο, τον περιβάλλοντα χώρο, γι΄ αυτό και αναζητούν κάποια στοιχεία τα οποία θα τις βοηθήσουν να κατανοήσουν το λόγο της παρουσίας τους σ’ αυτή. Η περιπλάνηση αρχίζει.
Απόκριες. Το πρωί της Κυριακής, ένα δρώμενο εμπνευσμένο από την μακρόχρονη ιστορία της πόλης, μετέφερε νοερά τους θεατές στην εποχή του 17ου αιώνα. Οι φιγούρες του χθες ανακάλυψαν με κατάπληξη τις αλλαγές που αντικρίζουν στην παλιά πόλη του Ναυπλίου και συγκινούνται με τα αγαπημένα κτίρια και μνημεία που έχουν απομείνει.
Στην οδό Σταϊκοπούλου, στην πλατεία Συντάγματος και στην παραλία του Ναυπλίου, οι κυρίες μιας άλλης εποχής ταξίδεψαν πίσω στο χρόνο, στην εποχή της Βενετοκρατίας, μέσω μιας φανταστικής χρονομηχανής.
Οι προπομποί, στρατιώτες της εποχής τις βοήθησαν να καταλάβουν πού βρίσκονται. Το πρώτο στοιχείο που τους τράβηξε την προσοχή στον περίπατο τους ήταν η κρήνη στην Σταϊκοπούλου. Κατόπιν, στην κεντρική πλατεία Συντάγματος αναγνώρισαν το τζαμί, το οποίο στην εποχή τους ήταν εκεί μεγαλοπρεπές και όμορφο.
Ο χρόνος τους τελειώνει με την αναγνώριση του δικού τους αρσενάλε – οπλοστασίου-μουσείου. Εκεί ένοιωσαν οικεία. Ήθελαν να μείνουν, όμως, κάτι τις τράβηξε προς τη θάλασσα και ξαφνικά αντικρύζουν το Μπούρτζι. Η χαρά τους είναι ανείπωτη.
Το καθιερωμένο «αναγεννησιακό δρώμενο», με τις κυρίες της εποχής της Βενετοκρατίας στο Ναύπλιο, που είναι εμπνευσμένο από την μακρόχρονη ιστορία της πόλης και μετέφερε την Κυριακή νοερά τους θεατές στην εποχή του 17ου αιώνα, επιμελείται κάθε χρόνο στις απόκριες η Ναυπλιώτισσα Τίνα Γκιόλα.