home design 800Χ400

Νοσοκομείο Σπάρτης: Γιατροί στα πρόθυρα σωματικής και πνευματικής κατάρρευσης

Παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας για τα προβλήματα υποστελέχωσης της Νοσηλευτικής Μονάδας Σπάρτης

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας εκφράζει με παρέμβασή του την άποψή του για το θέμα της υποστελέχωσης της Νοσηλευτικής Μονάδας Σπάρτης, γεγονός που έχει σοβαρό αντίκτυπο στην εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας:

«Το Νοσοκομείο εδώ και αρκετούς μήνες λειτουργεί πέραν των δυνατοτήτων του. Καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις κυρίως ανθρώπινου δυναμικού σε νευραλγικά τμήματα».

Η Παθολογική Κλινική λειτουργεί με 2 γιατρούς και είναι εξαιρετικά δύσκολη η ταυτόχρονη διαχείριση των πολυάριθμων νοσηλευομένων ασθενών, η εξέταση ασθενών σε άλλες κλινικές, καθώς και η εξέταση επειγόντων περιστατικών, ενώ δεν γίνονται εξωτερικά ιατρεία.

Το Παιδιατρικό Τμήμα έχει στο δυναμικό του έναν Παιδίατρο και αφενός είναι αδύνατη η νοσηλεία παιδιών με αποτέλεσμα να διακομίζονται σε γειτονικά νοσοκομεία, αφετέρου περίπου 20 ημέρες του μήνα μένουν ακάλυπτες από εφημερία και ως εκ τούτου γονείς και μικρά παιδιά ταξιδεύουν αρκετά χιλιόμετρα ακόμα και μέσα στην νύκτα για να αναζητήσουν περίθαλψη σε γειτονικά νοσοκομεία.

Το Καρδιολογικό Τμήμα λειτουργεί μόνο με 2 μόνιμους γιατρούς, γεγονός που οδήγησε στην αναστολή των τακτικών εξωτερικών ιατρείων με αποτέλεσμα να εκφράζονται παράπονα από τους πολίτες διότι δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλύσουν σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα υγείας στο νοσοκομείο.

Λόγω έλλειψης επαρκούς αριθμού αναισθησιολόγων, στο χειρουργείο λειτουργεί μόνο μια χειρουργική αίθουσα για όλες τις ιατρικές ειδικότητες, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η χειρουργική θεραπεία τόσο των επειγόντων περιστατικών όσο και των χρονίως πασχόντων, ενώ ταυτόχρονα οι γιατροί χειρουργικής ειδικότητας αναγκάζονται να χειρουργούν σε ακατάλληλες ώρες και μάλιστα πολύ αργότερα από τη λήξη του ωραρίου εργασίας, γιατί δεν μπορούν να μπουν ταυτόχρονα περισσότερα από ένα χειρουργεία.

Το Ακτινολογικό Τμήμα λειτουργεί με 2 γιατρούς με αποτέλεσμα πολλές μέρες του μήνα να μην καλύπτονται οι εφημερίες, να μην είναι δυνατή η πραγματοποίηση στοιχειωδών εξετάσεων όπως το υπερηχογράφημα και οι γιατροί άλλων ειδικοτήτων να νιώθουν ανασφάλεια διότι δεν έχουν τη βοήθεια ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων για να βάλουν ασφαλή διάγνωση.

Από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, λείπουν ειδικοί ιατροί που να εργάζονται αποκλειστικά στο χώρο αυτό και τα οξέα περιστατικά εξετάζονται από τους ιατρούς άλλων Τμημάτων που ταυτόχρονα όμως είτε απασχολούνται στο χειρουργείο, είτε στα εξωτερικά ιατρεία, είτε περιθάλπουν τους νοσηλευόμενους ασθενείς, με αποτέλεσμα τη δυσανασχέτηση των ασθενών λόγω της πολύωρης αναμονής.

Το ιατρικό προσωπικό βρίσκεται στα πρόθυρα σωματικής και πνευματικής κατάρρευσης λόγω των εξαντλητικών συνθηκών εργασίας (πολλές ταυτόχρονες εργασίες, πολυάριθμες εφημερίες). Η λύση του προβλήματος δεν είναι η περαιτέρω εξουθένωση του υπάρχοντος προσωπικού που έχει υπερβάλλει εαυτόν για πολλά χρόνια. Τα τελευταία δύο έτη έχουν αποχωρήσει από το νοσοκομείο περισσότεροι από 15 ειδικοί γιατροί (χωρίς να υπολογίζονται σε αυτό τον αριθμό όσοι συνταξιοδοτήθηκαν). Επίσης, σε πολλές προκηρύξεις θέσεων (ακόμη και Διευθυντών) κρίσιμων ειδικοτήτων δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από νέους γιατρούς, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη αποφασιστεί η δωρεά του Ι. Σ. Nιάρχος για την κατασκευή νέου υπερσύγχρονου νοσοκομείου στην πόλη.

Είναι υποχρέωση της Διοίκησης του Νοσοκομείου, της ΥΠΕ και του Υπουργείου να λάβουν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανάσχεση της πορείας προς τη διάλυση της δημόσιας δευτεροβάθμιας φροντίδας Υγείας στο νομό.

Προτείνεται:

  • Ένταξη του Νοσοκομείου Σπάρτης στην ομάδα των άγονων νοσοκομείων.
  • Αναμόρφωση του υγειονομικού χάρτη έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού.
  • Προκήρυξη άμεσα όλων των κενών θέσεων γιατρών, και διαρκής επαναπροκήρυξη όσων παραμένουν ακάλυπτες. Επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών των κρίσεων.
  • Στελέχωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών με ειδικούς, ειδικευόμενους και αγροτικούς ιατρούς.
  • Κίνητρα στους αγροτικούς ιατρούς να εργαστούν ως ειδικευόμενοι στο Νοσοκομείο Σπάρτης.
  • Αύξηση των αμοιβών των ιατρών ΕΣΥ.
  • Ένταξη του κλάδου των ιατρών στα Βαρέα & Ανθυγιεινά.
  • Διοικητική και επιστημονική διασύνδεση του νοσοκομείου Σπάρτης με Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο».

Σχόλια

Exit mobile version