home design 800x400

home design 1170Χ320

Τσικνοπέμπτη: Γιατί τρώμε κρέας και τι γιορτάζουμε

Σε όλη την Πελοπόννησο σφάζουν χοιρινά από τα οποία φτιάχνουν διάφορα άλλα τρόφιμα, μεταξύ των οποίων πηχτή, τσιγαρίδες, λουκάνικα, γουρναλοιφή και παστό
Μπάρμπεκιου

Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης στην οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος. Λαμβάνει χώρα την Πέμπτη, λόγω του ότι οι ημέρες Τετάρτη και Παρασκευή είναι ημέρες νηστείας, της δεύτερης εβδομάδας των Αποκριών, η οποία ονομάζεται Κρεατινή.

Σε όλη την Πελοπόννησο σφάζουν χοιρινά από τα οποία φτιάχνουν διάφορα άλλα τρόφιμα, μεταξύ των οποίων πηχτή, τσιγαρίδες, λουκάνικα, γουρναλοιφή και παστό.

Η Τσικνοπέμπτη

Η Tσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, περίοδος που οι άνθρωποι προετοιμάζονται για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Την Τσικνοπέμπτη καταναλώνεται με εορταστικό και χαρούμενο τρόπο ότι κόκκινο κρέας τους έχει απομείνει πριν από τη νηστεία της Σαρακοστής, μπαίνοντας έτσι στο κλίμα της «μη-κρεατοφαγίας».

Η εβδομάδα πριν την Τσικνοπέμπτη (πρώτη) λέγεται Προφωνή, η εβδομάδα της Τσικνοπέμπτης (δεύτερη) λέγεται Κρεατινή και η εβδομάδα που ακολουθεί την Τσικνοπέμπτη (τρίτη) λέγεται της Τυροφάγου. Μετά από αυτές τις εβδομάδες ξεκινάει η Μεγάλη Τεσσαρακοστή, η νηστεία δηλαδή πριν από το Πάσχα.

Η λέξη “τσικνοπέμπτη” προέρχεται από την λέξη “τσίκνα” (η μυρωδιά του ψημένου κρέατος) και από την λέξη “Πέμπτη”. Γιορτάζεται άλλωστε την Πέμπτη, 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. 

Έχει καθιερωθεί να κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα είτε αυτό είναι το κρέας, είτε το κρασί, είτε… και τα δύο! Έτσι η Τσικνοπέμπτη θυμίζει το Πάσχα και την χαρά της Αναστάσεως.

Η προέλευση

Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου. Ωστόσο, φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων.

Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης» την άνοιξη.

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis