home design 800Χ400

Τα μνημεία του Άργους γκρεμίζονται – Το Σεραπείο καταρρέει

Το πομπώδες κτίριο, το μοναδικό σωζόμενο έναν αιώνα, πριν οι Ρωμαίοι αρχίσουν να κατασκευάζουν αντίστοιχα, κινδυνεύει να πέσει

Τα μνημεία στο Άργος πέφτουν από την αδιαφορία των πάντων. Οι φωτογραφίες που ελήφθησαν την περασμένη Κυριακή, με την καταστροφή που συντελείται καθημερινά στα ιστορικά μνημεία της Αργολίδας είναι χαρακτηριστικές.

Τα δύο αρχαία μοναδικά σωζόμενα μνημεία του Άργους, το αρχαίο Θέατρο και την Ακρόπολη της Λάρισας και οι μοναδικές Ρωμαϊκές Θέρμες με το Σαραπείο, παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης και κατάρρευσης.

Το ερώτημα που έρχεται αυθόρμητα στο μυαλό των πολιτών του Άργους, που ενδιαφέρονται για την πόλη τους είναι, τί πρέπει να γίνει και γιατί δεν έχει γίνει τόσα χρόνια; Τις πταίει! Οι ευθύνες του Υπουργείου Πολιτισμού με τις μερικές και ημιτελείς κατά καιρούς επεμβάσεις γίνονται εύκολα φανερές. Ανάλογες ευθύνες φέρνουν και οι κατά καιρούς δημοτικές αρχές με την αδιαφορία τους, αν εξαιρέσουμε τις Δημοτικές Αρχές Ν. Κολιγλιάτη (2000) για την αποτύπωση της Λάρισας και του Β. Μπούρη που περιέφραξε τον αρχαιολογικό χώρο του Άργους με χρήματα των δημοτών.

Σεραπείο
Κάστρο Λάρισας Άργους

Η νέα δημοτική Αρχή του Άργους – Μυκηνών πρέπει να απαιτήσει εμπράκτως από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ, την Υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, να επισκεφθεί το συντομότερο την πόλη του Άργους, συνοδευόμενη από αρμόδιο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό για τα μνημεία του Άργους και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, να γίνει εξέταση των μνημείων από κοντά, ώστε να προγραμματιστούν και να ληφθούν άμεσα μέτρα για τα μνημεία που καταρρέουν.

Σεραπείο

Τα σοβαρά προβλήματα κατάρρευσης και εγκατάλειψης των μνημείων του Άργους είναι πολλά και πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη λήψη μέτρων, το συντομότερο. Η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη επισκέπτεται άλλωστε, ως γνωστόν, συχνά την Αργολίδα, για έργα που βρίσκονται κατά καιρούς σε εξέλιξη, αλλά και για τελετές εγκαινίων. Ωστόσο τα αρχαία μνημεία του Άργους δεν τα έχει επισκεφθεί.

Το δημοσίευμα και οι επισημάνσεις

Νωπό, είναι το δημοσίευμα του έντυπου ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ στις 15 Φεβρουαρίου 2024 που επισήμαινε τα προβλήματα, με φωτογραφικό υλικό από το Σεραπείο που γκρεμίζεται. Πέρασαν όμως τόσες μέρες και δεν υπήρξε καμία ενέργεια μέχρι σήμερα:

«Ένα – ένα τα ιστορικά μνημεία του Άργους, αφημένα στον χρόνο εξαφανίζονται και από ζωντανή ιστορία θα περάσουν σύντομα στον μύθο και από εκεί στην λησμονιά. Το σπίτι του Τσώκρη, παρατημένο στα κουνάβια και στις καιρικές συνθήκες, το σπίτι του Μακρυγιάννη αφημένο από την εποχή που κηρύχτηκε διατηρητέο. Το σπίτι του αδελφού του Τζώκρη υπάρχει μόνο στην μνήμη. Το σπίτι του Τρικούπη μέρα με την μέρα περνά στην λησμονιά. Το κάστρο του Άργους έμεινε με ανολοκλήρωτα τα χτένια του. Το ιερό της Ίσιδος καταρρέει και παραχωρεί την θέση του σε αγριοσυκιές. Τα δύο Πολυάνδρια (Σε αυτά τα μνημεία γενικότερα μνημονεύονται τα ονόματα του θανόντων, όνομα ΧΑΙΡΕ) με πιθανή απεικόνιση της Ιεράς Νηός του Άργους, θάβονται μέσα σε μπάζα και σκουπίδια.

Το Σεραπείο καταρρέει

Όπου και να κοιτάξει κανείς η ιστορία θα περάσει στην κατηγορία του μύθου από την έλλειψη ιστορικών στοιχείων τα οποία υπήρχαν αλλά η αδιαφορία και η ανικανότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων και των δημοτικών αρχών τα οδήγησαν ή τα οδηγούν στον αφανισμό.

Πριν από χρόνια, ο “Αναγνώστης Πελοποννήσου” είχε επισημάνει τα ρήγματα στο κτίριο στο Σεράπειο, δίπλα από το Αρχαίο Θέατρο του Άργους. Είχαμε γνωρίσει την χλεύη τότε κάποιων οι οποίοι υποστήριζαν πως “τα ρήγματα είναι από την περίοδο του 1821 και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και να ασχοληθούμε με πράγματα του ξέρουμε …”

Δυστυχώς γι΄ αυτούς δεν χρειάζεται να είναι κανείς αρχαιολόγος ή μηχανικός για να δει πώς το πομπώδες αυτό κτίριο, το μοναδικό σωζόμενο έναν αιώνα, πριν οι Ρωμαίοι αρχίσουν να κατασκευάζουν αντίστοιχα, κινδυνεύει να πέσει.

Και καλά εμείς “είμαστε ανίδεοι και άσχετοι”, οι σχετικά τί έκαναν για να το προστατέψουν; Ποιά μέτρα πήρε η Εφορεία Αρχαιοτήτων; Κανένα! Γιατί αν είχε πάρει δεν θα έπεφτε ένα κομμάτι του και δεν θα κινδύνευαν να πέσουν και τα υπόλοιπα. Σε παλαιότερη φωτογράφιση φαίνονται εμφανώς τα ρήγματα. Στις νεότερες φαίνεται το κομμάτι που έχει αποκολληθεί και η εμβάνθυνση των παλαιοτέρων ρηγμάτων με κίνδυνο να καταρρεύσουν και άλλα τμήματα του οικοδομήματος, μέχρι την τελική κατάρρευσή του, η οποία θα προκαλέσει και άλλες καταστροφές στο ήδη επιβαρυμμένο δάπεδο του Σεραπείου.

Κατά τα άλλα κάποιοι έφτιαχναν καριέρα στις πλάτες του Άργους και κάποιοι άλλοι ήλπιζαν να αυξήσουν την επισκεψιμότητα της πόλης με δύο αγάλματα την ύπαρξη των οποίων ελάχιστοι γνώριζαν, αφανίζοντας με την αδιαφορία τους την γραπτή ιστορία της πόλης».

Σχόλια

Exit mobile version