home design 800x400
home design 1170Χ320

Δάρας Τριφυλίας: Γαλήνια ατμόσφαιρα μόλις 14 χλμ. από την Κυπαρισσία

Ο Δάρας αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν ηρεμία, χαλάρωση και επαφή με την αυθεντική ελληνική φύση
Δάρας Τριφυλίας (1)

Ο Δάρας, γνωστός παλαιότερα και ως Ντάρα, αποτελεί ένα μικρό γραφικό ημιορεινό χωριό του Δήμου Τριφυλίας, στη Μεσσηνία. Βρίσκεται σε υψόμετρο 442 μέτρων, σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους.

Ο οικισμός του Δάρα σήμερα ανήκει στην Τοπική Κοινότητα της Ροδιάς, στην οποία έδρα είναι η Ροδιά. Αριθμεί περίπου 20 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και αγροτικές εργασίες. Η Κυπαρισσία βρίσκεται σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από το χωριό.

Ιστορία και αξιοθέατα

Η ιστορία του Δάρα χάνεται στα βάθη των αιώνων. Στην περιοχή έχουν εντοπιστεί αρχαιολογικά ευρήματα, μαρτυρώντας την ύπαρξη οικισμού από την αρχαιότητα, ο οποίος ήταν τμήμα του βασιλείου του Νέστορα, της αρχαίας Πύλου. Το ίδιο το χωριό έχει μακρόχρονη ιστορία. Την εποχή της Ενετοκρατίας αναφερόταν ως το Δάρα (Dara). Ο οικισμός αναφέρεται επίσης σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Το Δάρα (Dara), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης.

Εκτός από τα σπίτια υπάρχει και η εκκλησία του χωριού, ο Ιερός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ο οποίος υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας και γιορτάζει στις 6 Αυγούστου. Μετά τη Θεία Λειτουργία γίνεται στο χωριό πανηγύρι.

Φυσικό περιβάλλον

Ο Δάρας περιβάλλεται από πανέμορφα τοπία, με ιδανικά μονοπάτια για πεζοπορία και εξερεύνηση της φύσης.

Δραστηριότητες:

  • Πεζοπορία: Η περιοχή προσφέρει πληθώρα επιλογών για πεζοπορία, με διαδρομές διαφορετικών επιπέδων δυσκολίας.
  • Ιππασία: Δυνατότητα για ιππασία σε γραφικά μονοπάτια.
  • Γευσιγνωσία: Δοκιμάστε παραδοσιακές γεύσεις και τοπικά προϊόντα στις ταβέρνες της ευρύτερης περιοχής.
Βίντεο: John Sel

Ο Δάρας αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν ηρεμία, χαλάρωση και επαφή με την αυθεντική ελληνική φύση. Η απλότητα του χωριού, η πλούσια ιστορία και οι φιλόξενοι κάτοικοι συνθέτουν μια γαλήνια εμπειρία για κάθε επισκέπτη.

Σχόλια

riviera banner

newsletter banner anagnostis