Το έντονο ενδιαφέρον των επαγγελματικών φορέων και των επιχειρήσεων για την εφαρμογή Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας αποτυπώθηκε στην ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Αρκαδίας σε συνεργασία με την Επιθεώρηση Εργασίας και τη συνδιοργάνωση των, 11ο Π.Τ. Πελοποννήσου Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ΣΕΒΙΠΕΤ, ΟΕΒΕΑ και τους Συλλόγους Λογιστών-Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Αρκαδίας, Εμποροβιομηχανικό Τρίπολης, και Εμπορικούς Μεγαλόπολης, Λεωνιδίου και Τυρού.
Αντικείμενο της εκδήλωσης ήταν η αναλυτική παρουσίαση των αλλαγών που ισχύουν ήδη από 1η Ιανουαρίου για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, με στόχο να γίνουν κατανοητές οι νέες υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και των εργαζομένων σε αυτές και των λογιστικών γραφείων που συνεργάζονται με τις επιχειρήσεις.
Για τις σημαντικές δυσκολίες και αλλαγές που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα, όπως οικονομική, υγειονομική και ενεργειακή κρίση με αιχμή τις αλλαγές που αντιμετωπίζει καθημερινά με τις εφαρμογές νέων συστημάτων μίλησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννης Τρουπής. «Αθροιστικά αυτές οι αλλαγές αντλούν πολλές ώρες την εβδομάδα από εμάς του Μικρομεσαίους, το προσωπικό και τους λογιστές» αναφέρει και υπογραμμίζει «η μικρομεσαία επιχείρηση δεν έχει τον χρόνο και τις γνώσεις να ανταπεξέλθει στις συνθήκες της αγοράς» σημειώνοντας ότι η ψηφιοποίηση θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις, να πάνε καλύτερα επισημαίνοντας ότι «Το Επιμελητήριο έχει ψηφιοποιηθεί και θεωρούμε ότι ειδικά οι λογιστές των επιχειρήσεων διευκολύνονται ακόμα περισσότερο».
Κλείνοντας ο κ. Τρουπής, δεν παρέλειψε να αναφέρει την προστιθέμενη αξία που φέρνουν οι συνέργειες και η ένωση των δυνάμεων μεταξύ των φορέων αλλά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να αναπτυχθούν, «θα πρέπει να ξεπεράσουμε πολλά ταμπού, αλλιώς δεν θα είμαστε σε θέση να απολαύσουμε μελλοντικές επιδοτήσεις».
Στη συνέχεια ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής της Επιθεώρησης Εργασίας κ. Γεώργιος Τζιλιβάκης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για τη συνεργασία ανέφερε: «Επιδίωξή μας είναι να λειτουργούμε με εξωστρέφεια, γιατί μόνο μέσα από τη συνέργεια και την εξωστρέφεια θα έχουμε αποτελέσματα». Σημείωσε ότι η Επιθεώρηση Eργασίας λειτουργεί, εδώ και ενάμιση χρόνο αυτοτελώς, τονίζοντας: «H χρήση ψηφιακών εργαλείων είναι ένας σημαντικός τρόπος να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητά μας και να παρέμβουμε στοχευμένα στην αγορά εργασίας. Η τεχνολογική καινοτομία, μέσω της ανάλυσης δεδομένων μεγάλου όγκου, των λεγόμενων big data και της αξιοποίησης ψηφιακών εργαλείων, μας οδηγεί σε περισσότερους, πιο στοχευμένους και ποιοτικούς ελέγχους. Η χρήση διασυνδεδεμένων φορητών συσκευών, τύπου tablet, λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής ισχύος, προσφέρει ταχύτητα, διαφάνεια και άμεση καταχώρηση των αποτελεσμάτων».
«Η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας είναι μία εμβληματική μεταρρύθμιση προς όφελος των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και της πολιτείας», είπε ο Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Εποπτείας και Ελέγχων, κ. Χαράλαμπος Βούρτσης, αναφερόμενος και στον πολυδιάστατο ρόλο της Επιθεώρησης Εργασίας. Και επεσήμανε ότι με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας καταπολεμάται η αδήλωτη εργασία και προστατεύονται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό οι επιχειρήσεις που σέβονται τη νομοθεσία.
Οι βασικοί εισηγητές της ημερίδας κ. Κωνσταντίνος Τσατσούλης, Ειδικός Επιθεωρητής Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, και Προϊστάμενος Τμήματος στην Υπηρεσία Ειδικών Επιθεωρητών και η κα.Ελένη Παπανικολάου – Επιθεωρήτρια Εργασιακών Σχέσεων επεξήγησαν με παραδείγματα το νέο πλαίσιο εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, τη Διαδικασία διενέργειας ελέγχων σε επιχειρήσεις που εφαρμόζουν το σύστημα ψηφιακής κάρτας εργασίας και αναφέρθηκαν διεξοδικά στις πρώτες εμπειρίες της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας από την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
Τον συντονισμό της ημερίδας έκανε η Περιφερειακή Διευθύντρια της Επιθεώρησης Εργασίας Πελοποννήσου κα. Αδαμαντία Κεχαγιά
Μετά το πέρας των παρουσιάσεων απάντησαν στις ερωτήσεις των παριστάμενων σε θέματα όπως: τη δήλωση αλλαγών ωραρίου, την οργάνωση χρόνου εργασίας και υπερωριών και τις προβλεπόμενες προθεσμίες και τα πρόστιμα.