home design 800x400

home design 1170Χ320

Κορινθία: Τι λένε οι παλαιοχριστιανοί στο λαγούμι – Γιατί δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο

Δεν θέλουν την τεχνολογία και τον σύγχρονο τρόπο ζωής – «Δεν στέλνουμε τα παιδιά μας σχολείο, διαφωνούμε με την ελληνική Παιδεία»
Λαγούμι οικογένεια ορεινή Κορινθία (1)

«Αδέλφια» αποκαλούν ο ένας τον άλλον όσοι ζουν στην μυστηριώδη κοινότητα στην ορεινή Κορινθία: Αυτοπροσδιορίζονται, μάλιστα, ως «παλαιοχριστιανοί» και «Ρωμιοί» και όχι Έλληνες.

Ο πατέρας της οικογένειας που έγινε αφορμή για να έρθει στο φως η ύπαρξη αυτού του κοινοβίου μιλώντας στο MEGA αποκάλυψε πως δεν στέλνει κανείς τα παιδιά του στο σχολείο και αυτό γιατί διαφωνούν με την ελληνική εκπαίδευση.

«Είμαστε μια κοινότητα παλαιοχριστιανών, στα πρότυπα των παλαιόπιστων Ρωσίας, ή των Άμις στην Αμερική, που αρνούμαστε την τεχνολογική πρόοδο και ζούμε παραδοσιακά, όπως οι πρώτοι χριστιανοί», δήλωσε νωρίτερα ο ίδιος στο STAR. «Τη γυναίκα μου τη λέω αδελφή Σεβαστιανή και τον γιο μου αδελφό Νικόλαο. Είμαστε όλοι οι άνθρωποι αδέλφια» πρόσθεσε ο 45χρονος μιλώντας στο Star. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν τέσσερις τέτοιες κοινότητες σε όλη την Ελλάδα.

Σχετικά με το επεισόδιο που έγινε το περασμένο Σάββατο και αποτέλεσε την αφορμή για την αποκάλυψη της υπόθεσης, υποστήριξε: «Ήρθε ένας λαθροθήρας το Σάββατο το βράδυ και κυνηγούσε σε απόσταση είκοσι μέτρων από μεμονωμένη οικία. Είχε εγκλωβίσει ένα θηλυκό γουρουνάκι και ήθελε να το δολοφονήσει». Ερωτηθείς μάλιστα για τα όπλα που βρέθηκαν στην κατοχή του και τα τόξα, ο ίδιος είπε πως δεν είναι όπλα, αλλά «τεχνουργήματα».

«Στην αρχαία Ελλάδα τα τόξα θεωρούνταν ντροπή, είχαν δόρατα οι αρχαίοι Έλληνες. Επί Ρωμανίας, επειδή είμαστε Ρωμιοί εμείς, που σημαίνει όχι Έλληνες, ήρθε το τόξο στο Βυζάντιο. Το τόξο λοιπόν το έχουμε και στον θυρεό μας, το οποίο μας διαφοροποιεί από τους Έλληνες. Είναι ένα τεχνούργημα, το φτιάχνουμε με παραδοσιακό τρόπο και δεν το αντιμετωπίζουμε ως όπλο, είναι σημάδι του πολιτισμού μας» πρόσθεσε ο 45χρονος.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο σπίτι αλλά και στο αυτοκίνητο του 45χρονου βρέθηκε ένα ολόκληρο οπλοστάσιο αποτελούμενο από επτά αυτοσχέδια τόξα, 20 βέλη, ένα αυτοσχέδιο όπλο, τέσσερα μαχαίρια, ένα αεροβόλο όπλο, 102 σφαίρες κυνηγετικής καραμπίνας και 81 φυσίγγια από πολεμικό τυφέκιο.

Τι λέει η σύζυγος

Παράλληλα, η σύζυγός του έδειξε ένα λαγούμι που έχουν σκάψει με μήκος που φτάνει τα 30 μέτρα. Το λαγούμι οδηγεί σε έναν χώρο σαν εκκλησάκι. «Είναι χώρος λατρείας, μας έσπασαν την πόρτα» είπε μιλώντας στον Alpha δείχνοντας προς την είσοδο και λέγοντας ότι «καταλήγει σε έναν μεγαλύτερο χώρο που έχει το ιερό, τρούλο». Υπάρχει μάλιστα ακόμη και σύστημα εξαερισμού στη σπηλιά «για να μην μουχλιάζουν οι εικόνες» από την υγρασία που βγάζει η γη.

Όταν ρωτήθηκε γιατί το έσκαψαν υποστήριξε ότι «δεν έρχονται εδώ τα υλικά και δεν είχαμε χρήματα. Πώς θα θρησκευόμαστε, θα κοινωνάμε, θα βαφτιζόμαστε, θα παντρευόμαστε;» είπε και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η ζωή μας. Είμαστε γύρω στα 4 χρόνια εδώ». Φροντίζουν μόνοι για το νερό και για το ψωμί τους, όπως είπε η ίδια, αφού καλλιεργούν σιτάρι.

Σε ερώτημα για το αν τα παιδιά πάνε σχολείο και αν κοινωνικοποιούνται, απάντησε πως «και στην εκκλησία πηγαίνουν και σε εκδηλώσεις πηγαίνουν και σε συγγενείς και σε φίλους. Ξέρουμε τους χωριανούς, πηγαίνουμε εκδρομές, δεν τα έχουμε κρυμμένα».

Για τον οπλισμό που βρέθηκε αναφέρθηκε στο τσεκούρι και στα τόξα λέγοντας ότι είναι στο πλαίσιο του πολιτισμού τους. Τα ΕΚΑΜ έψαχναν πράγματα για να λένε ότι κάτι έκαναν, βρήκαν κάποια μαχαίρια που δεν κόβουν ούτε κλωστή, είπε στον Alpha η γυναίκα.

«Δεν μένω σε λαγούμι αλλά σε δεντρόσπιτο από κορμούς»

H Σεβαστή Καλαϊτζιδάκη, μητέρα της οικογένειας, μιλώντας στο Meg είπε: «Εγώ είμαι έγκυος τώρα στο 5ο παιδί. Όλα μαζί τα παιδάκια της οικογένειας είναι 6 – 7. Δεν είναι όλα δικά μου, είναι κι από άλλες οικογένειες και τα μεγαλώνουμε με τους μαμάδες τους».

Περιγράφοντας τους χώρους του σπιτιού η κα Καλαϊτζιδάκη ανέφερε ότι υπάρχει ένα αυτοσχέδιο τζάκι – που είναι φτιαγμένο από λάσπη και ξερά χόρτα – ένα πατάρι κι ένα σαλόνι, όπου εκεί περνούν τα μέλη του κοινόβιου τις περισσότερες τους ώρες.

Όπως ξεκαθάρισε η ίδια: «Δεν μένω σε σπηλιά, μένω σε δεντρόσπιτο, καθώς είναι φτιαγμένο από κορμούς, λάσπη και χόρτα».

Ερωτηθείσα πώς οδηγήθηκε να μένει εκεί εξήγησε: «Ψάχναμε χρόνια να μείνουμε μακριά από την φασαρία της πόλης. Ο χώρος είναι ιδιωτικός και περιφραγμένος. Μαζί μας μένουν κι άλλες οικογένειες, είμαστε κοινότητα. Στο σύνολο είμαστε περίπου 10 άτομα».

Σχόλια

newsletter banner anagnostis