Στις 14 Φεβρουαρίου 2024, προβλήθηκε το ιστορικό ντοκιμαντέρ “Αεροπλάνα στην Ύδρα της Κατοχής” στον Πειραιά στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, ενώ το καλοκαίρι του 2023 είχε προβληθεί στη συνεδριακή αίθουσα του Ι. Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας και τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου στην Δημοτική Αίθουσα Τέχνης και Συναυλιών Μελίνα Μερκούρη.
Το 2013, μετά από υποδείξεις ντόπιων κατοίκων και αυτοπτών μαρτύρων, διεξήχθη έρευνα με σκοπό την ανεύρεση τμημάτων των αεροσκαφών που είχαν συντριβεί ή εκτάκτως προσγειωθεί σε διάφορα σημεία του νησιού, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, όπως στη Νησίδα Δοκός.
Μια ομάδα τελειόφοιτων σπουδαστών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, με επικεφαλής τον καθηγητή τους κ. Γεώργιο Κουκουδάκη και σημερινό Δήμαρχο Ύδρας, σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού της Ύδρας, Υδραίων φοιτητών, αλλά και πολιτών που συμμετείχαν στο οδοιπορικό, κατέγραψαν και βιντεοσκόπησαν τμήματα των αεροσκαφών και μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες που βίωσαν αυτά τα γεγονότα την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ύδρα.
Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας και τη συγκέντρωση του οπτικοακουστικού υλικού, ο Δήμος Ύδρας, σε συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο, δημιούργησαν ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 45 λεπτών, στο οποίο καταγράφονται τα συντρίμμια από αεροσκάφη της Γερμανικής και Βρετανικής αεροπορίας, συνεντεύξεις από αυτόπτες μάρτυρες, αλλά και φωτογραφικό υλικό από την ομάδα έρευνας που συμμετείχε στο οδοιπορικό.
Μέρος από το οπτικοακουστικό υλικό που παρουσιάζεται στην προβολή του ντοκιμαντέρ λήφθηκε από τον Υδραίο Σκηνοθέτη και Εικαστικό κ. Παναγιώτη Ράππα, η σκηνοθεσία επιμελήθηκε από τον υπεύθυνο του κινηματογραφικού αρχείου του Πολεμικού Μουσείου κ. Ιωάννη Κοροδήμο, ενώ η έρευνα και τα κείμενα επιμελήθηκαν από τον Δήμαρχο Ύδρας και Επίκουρο καθηγητή της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων κ. Γεώργιο Κουκουδάκη.
Κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Δήμαρχος Ύδρας, αφού ευχαρίστησε τον Διευθυντή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, κ. Κωνσταντίνο Μαζαράκη, για την άριστη φιλοξενία της εκδήλωσης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Μέρος της αποστολής κάθε κοινωνικού επιστήμονα αλλά και αιρετού της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι και η καταγραφή μη γνωστών στοιχείων, μαρτυριών και γεγονότων της ιστορίας κάθε τόπου και ότι η παραγωγή αυτού του ντοκιμαντέρ για την Ύδρα εκπληρώνει αυτή την υποχρέωση».