home design 800x400

home design 1170Χ320

Γ. Ανδριανός: Τι είπε για το μεταναστευτικό πρόβλημα

Όσο πιο ξεκάθαρο, πιο διαφανές και σοβαρό είναι το πλαίσιο για τη νόμιμη μετανάστευση, τόσο αποτελεσματικότερα θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το υπαρκτό και οξύ πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης
Γιάννης Ανδριανός

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας  Γιάννης Ανδριανός στην ομιλία του σήμερα στη Βουλή ως εισηγητής του κόμματος στην συζήτηση στη Βουλή στο πλαίσιο της κοινής συνεδρίασης των Κοινοβουλευτικών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξεις και Δικαιοσύνης με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό/προσφυγικό, το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, και τις τρέχουσες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως η δεξαμενή ταλέντων, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό για την πολύ χρήσιμη αναλυτική ενημέρωση. Άξιζε ο χρόνος που πήρατε παραπάνω παρά το γεγονός ότι μπορεί κάποιοι να ενοχλήθηκαν. Για τέτοια κρίσιμα ζητήματα κύριε Υπουργέ, θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνεται η εθνική αντιπροσωπεία και οι αρμόδιες επιτροπές. Και βεβαίως να πούμε ότι πράγματι στον κρίσιμο τομέα που υπηρετείτε, επιτελείτε ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο αναγνωρίζεται όχι μόνο εντός Ελλάδος, αλλά και εκτός από εταίρους και αρμοδίους, όπως η αρμόδια Σουηδή Επίτροπος κ. Γιόχανσον.

Πραγματικά είναι πολύ σημαντικό το έργο. Βεβαίως σε καμία περίπτωση, όπως είπατε κι εσείς, δεν χρειάζεται εφησυχασμός γιατί τα δεδομένα αλλάζουν. Και βεβαίως, πρέπει να ευχαριστήσουμε, το είπατε κι εσείς και το αναγνωρίζετε, και το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία, γιατί πραγματικά δίνουν καθημερινό αγώνα και πολλές φορές υπερβάλλουν εαυτούς, και όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το μεταναστευτικό / προσφυγικό έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά. Είναι ένα ζήτημα που γεννά εύλογες ανησυχίες στους πολίτες για την εθνική και κοινωνική συνοχή, για τις πραγματικές δυνατότητες ένταξης των μεταναστών στην κοινωνία μας, αλλά και για τις πραγματικές δυνατότητες των δημόσιων υπηρεσιών και των μηχανισμών αρωγής ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μη βρουμια νέα εξαθλίωση, μια νέα περιθωριοποίηση που θα σπρώξει κάποιους από αυτούς σε σκοτεινά μονοπάτια.

Αφετέρου, η ευθύνη μας απέναντι στους πραγματικούς πρόσφυγες δεν αμφισβητείται. Είναι όχι μόνο νομική, αλλά και ηθική μας υποχρέωση να συντρέχουμε τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν τον πόλεμο, τη γενοκτονία, τα τυραννικά καθεστώτα, τις απειλές εναντίον της ζωής τους.

Όμως επίσης, είναι εξίσου αυτονόητο ότι αυτή η ευθύνη πρέπει επιμερίζεται δίκαια μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και να μην εργαλειοποιείται απαράδεκτα το προσφυγικό πρόβλημα από τρίτες χώρες όπως κατά καιρούς έχει συμβεί και συμβαίνει με τη γείτονα Τουρκία.

Υπάρχει όμως και μια επιπλέον διάσταση. Οφείλουμε βεβαίως να φυλάσσουμε αποτελεσματικά τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας έναντι της παράνομης εισόδου μεταναστών. Και ταυτόχρονα, οφείλουμε να παρέχουμε μία σαφή οδό νόμιμης μετανάστευσης σε εκείνους τους ανθρώπους που η Ελληνική Δημοκρατία θα κρίνει ότι μπορούν να συμβάλλουν θετικότερα στην προκοπή και την ευημερία της πατρίδας μας.

Στην ιδιαίτερή μου πατρίδα, την Αργολίδα, όπως και σε πολλές περιοχές της περιφέρειας, είναι έντονο το πρόβλημα της εύρεσης εργατών γης ιδίως σε περιόδους συγκομιδής. Όπως επίσης προβλήματα εντοπίζονται κατά καιρούς και στην εύρεση εργαζομένων στον ευρύτερο χώρο του τουρισμού κατά τις περιόδους αιχμής.

Με στοχευμένες και αποτελεσματικές κινήσεις βεβαίως, η Κυβέρνηση στοχεύει στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και σε ένα βαθμό το επιτυγχάνει – και πιστεύω ότι στο τέλος της διαδρομής θα το έχουμε πετύχει. Όπως επίσης, γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι μεγάλο μέρος του δύσκολου έργου της φροντίδας στο σπίτι ηλικιωμένων συμπολιτών μας το καλύπτουν άνθρωποι από άλλες χώρες. Κι εδώ, με στοχευμένες κινήσεις και πολιτικές, η Κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει την κανονικοποίηση αυτής της συχνά γκρίζας εργασίας.

Όμως αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στον κατάλογο των επαγγελμάτων στα οποία διαπιστώνονται ελλείψεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση για να διαπιστώσει την ανάγκη από τη μια μεριά να αναπροσαρμόσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα για να καλύψουμε αυτά τα κενά, και αφετέρου να γίνουμε ανταγωνιστικοί σε ό,τι αφορά την προσέλκυση ταλέντων και ανθρώπων με γνώσεις καιδεξιότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Και εδώ, δίπλα στους τεχνίτες, θα δούμε και ειδικότητες επιστημονικής αιχμής όπως οι χημικοί μηχανικοί, οι μηχανολόγοι μηχανικοί, οι μηχανικοί βιομηχανίας και παραγωγής, ειδικότητες που το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα παράγει σε αφθονία και είναι ευθύνη μας αυτούς τους νέους επιστήμονες να τους δώσουμε τα κίνητρα για να μείνουν και να δημιουργήσουν στην πατρίδα μας, αντί να αναζητήσουν την τύχη τους σε άλλες χώρες της ΕΕ ή εκτός αυτής.

Σε κάθε περίπτωση, η θέσπιση της ευρωπαϊκής δεξαμενής ταλέντων είναι μια πολύ θετική πρωτοβουλία που μπορεί να οδηγήσει σε μια ορθολογικότερη και αποτελεσματικότερη πολιτική για τη νόμιμη μετανάστευση, αλλά και στην αποτελεσματικότερη κάλυψη των αναγκών των επιμέρους κρατών-μελών σε εργαζομένους υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Ακόμη, η ενθάρρυνση της συνεργασίας και βελτίωση της συγκρισιμότητας των δεξιοτήτων και των προσόντων που έχουν αποκτηθεί σε τρίτες χώρες με τα αντίστοιχα που απαιτούνται στο εθνικό επίπεδο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπει την καλύτερη αντιστοίχιση των ταλέντων και των δεξιοτήτων των προσφύγων και των νόμιμων μεταναστών με τις ανάγκες των επιμέρους οικονομιών και κοινωνιών μας.

Κλείνω με μια κατά τη γνώμη μου ιδιαίτερα σημαντική επισήμανση: Όσο πιο ξεκάθαρο, πιο διαφανές και σοβαρό είναι το πλαίσιο για τη νόμιμη μετανάστευση, τόσο αποτελεσματικότερα θα μπορέσουμε τόσο στο επίπεδο της ΕΕ, όσο και σ’ αυτό των επιμέρους κρατών-μελών να αντιμετωπίσουμε και το υπαρκτό και οξύ πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.

Όπως ακριβώς, όσο πιο ξεκάθαρο, διαφανές και σοβαρό είναι το πλαίσιο για την απόδοση της ιδιότητας του πρόσφυγα, τόσο αποτελεσματικότερα από κάθε άποψη θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τοοξύτατο πρόβλημα της παράνομης εισόδου και της εργαλειοποίησής της.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τόσο στην Ευρώπη συνολικά, όσο και στην Ελλάδα, δεν έχουμε το δικαίωμα να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό πρόβλημα. Είναι ένα ζήτημα που δημιουργεί εύλογες ανησυχίες, που εργαλειοποιείται για τη διάβρωση των θεμελίων της φιλελεύθερης δημοκρατίας με την ενίσχυση των άκρων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ένα ζήτημα που θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και το αποτέλεσμα των προσεχών ευρωεκλογών σε πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οφείλουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο να επανακτήσουμε τον έλεγχο του αριθμού των ανθρώπων που θέλουμε και μπορούμε να υποδεχθούμε χωρίς να δημιουργούνται πιέσεις στις τοπικές κοινωνίες και τις κοινωνικές και προνοιακές υπηρεσίες, όπως επίσης οφείλουμε σ’ αυτούς τους ανθρώπους να δώσουμε την πραγματική ευκαιρία να ζήσουν και να εργαστούν νόμιμα, να προκόψουν και να ενταχθούν.

Η νομιμότητα, η εργασία, η προοπτική είναι τα καλύτερα αντίδοτα σε όλα εκείνα τα προβλήματα που βλέπουμε να έχουν δημιουργηθεί στις κοινωνίες μας τα τελευταία χρόνια».

Σχόλια

newsletter banner anagnostis