Το Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα το οποίο στεγάζει μια από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές που δημιουργήθηκαν κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνα, επισκέφτηκαν πρόσφατα μαθητές και μαθήτριες του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αργολίδας.
Πρόκειται για την ιδιωτική εξαιρετικά ενδιαφέρουσα όσο και πλούσια συλλογή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, που επικεντρώνεται στη νεότερη και σύγχρονη τέχνη Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Η συλλογή αυτή περιλαμβάνει σπάνια έργα τέχνης μεγάλων ονομάτων που σημάδεψαν τον 19ο και 20ο αιώνα όπως Cézanne, van Gogh, Gauguin, Monet, Degas, Rodin, Toulouse-Lautrec, Bonnard, Picasso, Braque, Léger, Miró, Klee, Giacometti, Bacon, Pollock, Lichtenstein, Chagall, Botero, καθώς και έργα σημαντικών νεότερων και σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως Παρθένης, Μπουζιάνης, Βασιλείου, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Τσαρούχης, Μόραλης, Τέτσης, Στάμος, Takis, Chryssa κ.ά.
Οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αργολίδας, συνοδευόμενοι από την καθηγήτριά τους Μάγδα Μάρα, είχαν τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν όσο και να διευρύνουν τις γνώσεις τους στην ιστορία της Τέχνης, ερχόμενοι σε μία δια ζώσης επικοινωνία με αυθεντικά έργα του Πικάσο, Μονέ, Ελ Γκρέκο και άλλων σημαντικότατων καλλιτεχνών που στεγάζονται στο νέο μουσείο Γουλανδρή που βρίσκεται στο κέντρο των Αθηνών, χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψουν στα μεγάλα Μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής, που πριν την ίδρυση αυτού του Μουσείου θα ήταν ο μοναδικός τρόπος να τα δουν από κοντά.
Στο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή φιλοξενούνται 180 εξαιρετικά έργα και αντικείμενα τέχνης από ξακουστούς Ευρωπαίους ζωγράφους και γλύπτες, που συνεπήραν τους μαθητές και μαθήτριες του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αργολίδας και τους ταξίδεψαν τόσο στη Μοντέρνα όσο και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Τέχνη, λίγα μόλις μέτρα από το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, σε ένα επιβλητικό κτήριο με συνολική επιφάνεια 7.250 τ.μ. που εκτείνεται σε 11 ορόφους.
Οι μαθητές και μαθήτριες ξεναγήθηκαν τόσο από ειδικούς επιστημονικούς συνεργάτες του Μουσείου Β&Ε Γουλανδρή, όσο και από την καθηγήτριά τους Εικαστικό Μάγδα Μάρα. Η «ανοιχτού τύπου» ξενάγηση ως εκπαιδευτική διαδικασία, έδωσε τροφή για ερωτήσεις όσο και για συλλογισμό και αναστοχασμό των μαθητών σε θέματα που αφορούν την Τέχνη σε απόλυτη σχέση με την ιστορία και τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις που βέβαια τροφοδότησαν την Τέχνη σε όλα τα επίπεδα.
Ένα Καλλιτεχνικό Σχολείο για να ανθήσει, πρέπει να είναι ανοιχτό στην αλληλεπίδραση με το πολιτιστικό γίγνεσθαι, δίνοντας διαρκώς ευκαιρίες στους μαθητές και μαθήτριές του για ανατροφοδότηση, πράγμα που θα τους βοηθήσει να εξελίξουν τόσο τα δικά τους ταλέντα, όσο και τον τρόπο να βλέπουν τον κόσμο με την εξέλιξη του ίδιου του ανθρώπου μέσα την ιστορία και συνεπακόλουθα την ιστορία της Τέχνης.