Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος ο Β’, ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης του Δήμου Καλαμάτας, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο Δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, προσφωνώντας το Μακαριώτατο, ανέφερε τα εξής:
«Η Καλαμάτα η πόλη, με την πλούσια ιστορία και παράδοση, έχει σήμερα την ιδιαίτερη τιμή και ευλογία να φιλοξενεί την Αυτού Θειοτάτη Μακαριότητα, τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο τον Β’, η παρουσία του οποίου λαμπρύνει τους πάνδημους εορτασμούς για την Πολιούχο και Προστάτιδα της πόλης μας, της Παναγίας Υπαπαντής.
Υποδεχόμαστε με χαρά τον πρώτο Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, ο οποίος επισκέπτεται την πόλη μας κατά την ιστορική διαδρομή της Εκκλησίας του Χριστού ανά τους αιώνες.
Το Δημοτικό μας Συμβούλιο, ομόφωνα ψήφισε και ανακήρυξε τον Μακαριώτατο Επίτιμο Δημότη Καλαμάτας, εκφράζοντας με την ομοφωνία του την κοινή μας αντίληψη για την σημαντική και ευεργετική προσφορά του στην Εκκλησία και την Ορθοδοξία, αλλά και την εγκάρδια ευγνωμοσύνη μας για το σπουδαίο ιεραποστολικό, ανθρωπιστικό και κοινωνικό Του έργο.
Η βαθιά αγάπη Του για τον συνάνθρωπο, ο μειλίχιος χαρακτήρας Του, η πολυσχιδής δράση και ακάματη προσφορά Του, το ξεχωριστό και θεάρεστο έργο Του πνευματικό αλλά και υλικό με τη δημιουργία δεκάδων κοινωνικών, υγειονομικών και εκπαιδευτικών δομών καθώς και της ίδρυσης νέων Εκκλησιών στην αφρικανική ήπειρο, αποτελούν φάρο φωτεινό που μας καθοδηγούν στην οδό της αγάπης, της προσφοράς, της αλληλεγγύης για τον συνάνθρωπο ανεξαρτήτως φυλής, φύλου ακόμη και θρησκείας.
Για την Καλαμάτα, η λαμπρή αυτή ημέρα θα αποτελεί σημείο αναφοράς καθώς στο εξής ο σεπτός Ιεράρχης, που κοσμεί την Ορθοδοξία, που διακονεί στις εσχατιές της Αφρικανικής γης το λόγο του Θεού, που φυλάττει παραδόσεις διατηρώντας άσβεστη την Οικουμενικότητα του Πολιτισμού και της Γλώσσας μας, που με κόπο και θυσίες μεταλαμπαδεύει την Πίστη μας, τις πανανθρώπινες αξίες της Αγάπης, της Ελπίδας, της Ειρήνης. Θα είναι ο ξεχωριστός συνδημότης μας.
Στο εξής η εικόνα του αναρτημένη θα κοσμεί το Ιστορικό μας Δημαρχείο, ανάμεσα σε άλλες σπουδαίες προσωπικότητες της Εκκλησίας μας, της Πολιτικής, των Γραμμάτων και της Κοινωνίας, δεικνύοντας το φωτεινό παράδειγμα καλοσύνης και ανεκτικότητας για όλους εμάς και τις νεότερες γενιές.
Μακαριώτατε,
Η Καλαμάτα Σας ευχαριστεί για την αποδοχή της απόδοσης τιμής προς το πρόσωπό Σας, με την ανακήρυξή Σας σε Επίτιμο Δημότη μας.
Είθε αυτή η τιμητική διάκριση να λειτουργήσει ως γέφυρα συνεργασίας, ενισχύοντας και ενδυναμώνοντας τους δεσμούς της Καλαμάτας με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με σκοπό την διακονία των εχόντων κάθε είδους ανάγκη συνανθρώπων μας σε όποιο σημείο της γης και αν ευρίσκονται.
Η Καλαμάτα και οι κάτοικοί της σας ευγνωμονούν για την ευλογημένη παρουσία Σας!»
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Αναστάσιος Ηλιόπουλος, ανέγνωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία ανεκηρύχθη Επίτιμος Δημότης ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος «ως ένδειξη βαθύτατης τιμής προς το πρόσωπό Του και το αξίωμά Του από το σύνολο των συνδημοτών μας και επιπλέον ως αναγνώριση του ιεραποστολικού και κοινωνικού Του έργου και της προσφορά του στην Ορθοδοξία».
Η απόφαση επεδόθη στον Μακαριώτατο Πατριάρχη σε πάπυρο από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.
Κατόπιν, ο Δήμαρχος επέδωσε στον Μακαριώτατο το χρυσό κλειδί της πόλης, αντίγραφο της «Προειδοποίησις εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς» καθώς και επιστήθιο εγκόλπιο που φέρει ανάγλυφη οστέινη εικόνα της Παναγίας Υπαπαντής.
Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος ο Β’, ανέφερε -μεταξύ άλλων- αντιφωνώντας, μετά από προσφώνηση του Δημάρχου:
«Ευρίσκομαι ανάμεσά σας αισθανόμενος ιδιαίτερη χαρά διότι εσείς κύριε Δήμαρχε και το δημοτικό συμβούλιο της έκπαλαι πρωτεύουσας της Μεσσηνίας, της πόλεως της Καλαμάτας λάβατε την απόφαση της απονομής εις το πρόσωπό μου του τίτλου του επιτίμου δημότη του Δήμου Καλαμάτας. Το πρωί εορτάσαμε πανηγυρικά και πάνδημα την εορτή της Υπαπαντή τελώντας το ύψιστο μυστήριο της Εκκλησίας, το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Και τούτη την ώρα βρισκόμαστε όλοι εδώ στο κόσμημα της πόλεως την Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού της Καλαμάτας για να μου απονείμετε επισήμως την μεγάλη τιμή να με ονομάσετε επίτιμο δημότη της πόλεως σας.
Εκφράζω τις βαθύτατες ευχαριστίες μου για’ αυτήν την ύψιστη τιμή, η οποία, επιτρέψτε μου να δηλώσω ότι δεν ανήκει σε εμένα τον ταπεινό Πατριάρχη Θεόδωρο, αλλά ανήκει στην Εκκλησία την οποία ο Κύριος με έταξε να διακονώ άχρι καιρού. Τα πάντα ανήκουν στην Εκκλησία και ό,τι εμείς προσφέρουμε, το χρέος μας μένει ανεξόφλητο. Η τιμή κ. Δήμαρχε ανήκει στην Αλεξανδρινή Εκκλησία, στους ταπεινούς ιεραποστολικούς εργάτες του ευαγγελίου στην αχανή αφρικανική ήπειρο και εν γένει στον πονεμένο Αφρικανό άνθρωπο τον οποίο προσπαθούμε να διακονούμε με αγάπη και φιλάνθρωπο χριστιανικό πνεύμα.
Έρχομαι από την Αλεξάνδρεια, την πόλη την μεγάλη του Αλεξάνδρου, της οποίας την πολυδιάστατη ιστορία και την πνευματική της πλουσιότατη παράδοση μοναδικά διασώζει η Εκκλησία Αλεξανδρείας και αυτήν την παράδοση του πνεύματος και της κατά Χριστόν ελευθερίας μεταλαμπαδεύει διαχρονικά η Εκκλησία Αλεξανδρείας σε ολόκληρη την Αφρική.
Ήλθα στην Καλαμάτα, τη δεύτερη μεγάλη πόλη της Πελοποννήσου, το διαμάντι της μεσσηνιακής γης. Ένα εξαιρετικό λιμάνι με μεγάλη ιστορία. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι τα λιμάνια έπαιξαν εξαιρετικό και σημαίνοντα ρόλο στην ιστορία του πολιτισμού και στη μεταλαμπάδευση εκτός από το εμπόριο και στοιχείων πολιτισμού με πρώτο και καλύτερο παράδειγμα την πόλη της έδρας του Πατριαρχείου μας, την Αλεξάνδρεια. Η ιστορία, λοιπόν, της πόλεως της Καλαμάτας διαμορφώνεται με την αλληλοπεριχώρηση των στοιχείων του ελληνισμού και της χριστιανικής πίστης. Τούτα τα δύο θαρρώ ότι εύστοχα διασώζει και διαμηνύει το έμβλημα της πόλεώς σας και από σήμερα και πόλεώς μου. Το έμβλημα το οποίο φέρει τον ωραίο βυζαντινό ναό των Αγίων Αποστόλων που βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλεως. Ένας ναός ο οποίος αφενός δεικνύει την πλούσια ιστορική κληρονομιά της Καλαμάτας και αφετέρου εντός του έχουν διαδραματιστεί σημαντικά γεγονότα που συνδέονται με τη νεότερη ελληνική ιστορία και ιδιαίτερα με την ιστορία της πόλεως, όπως φυσικά δηλώνει και η ημερομηνία 23 Μαρτίου 1821. Ουσιαστικά, το έμβλημα της πόλεως διασώζει τα δύο διαχρονικά στοιχεία ή ορθότερα πυλώνες του ελληνισμού, την πίστη και την ελευθερία. Δύο έννοιες οι οποίες ζυμώθηκαν στην ψυχή των Ελλήνων και εκφράσθηκαν εντός της ελληνορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης. Έτσι το έμβλημα της πόλεως εκφράζει το ιστορικό βάθος της, το δυναμικό παρόν και εξακοντίζει την πόλη με σιγουριά προς το μέλλον διότι θα έχει ως στήριγμα αυτούς του δύο πυλώνες, ελευθερία και πίστη.
Εντιμότατε και λίαν αγαπητέ Δήμαρχε της πόλεως της Καλαμάτας κ. Αθανάσιε Βασιλόπουλε,
ο λαός της πόλεως Καλαμάτας και των πέριξ δημοτικών ενοτήτων αυτής σας έδωσε τη δυνατότητα να διοικήσετε τον Δήμο για δεύτερη φορά, εκτιμώντας τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλατε με το δημοτικό συμβούλιο και τους συνεργάτες σας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών, την οικονομική και πνευματική ανάπτυξη της πόλεως και κυρίως για την αμεσότητα με τους πολίτες, η οποία αποτελεί το κατ’ εξοχήν εργαλείο χρηστής διοίκησης. Ουσιαστικά στο πρόσωπό σας εφαρμόζει το ρηθέν από τον μεγάλο πατέρα της Εκκλησίας Ιωάννη Χρυσόστομο ότι «ἀρκεῖ εἷς ἄνθρωπος ζήλῳ πεπυρωμένος ὁλόκληρον διορθώσασθαι δῆμον» (PG, 49, 349).
Περαίνοντας τις λίγες σκέψεις που σας κατέθεσα, ευχαριστώ για την απονομή του τίτλου του επιτίμου δημότη στην ελαχιστότητά μου και εύχομαι και επικαλούμαι προς εσάς κ. δήμαρχε, το δημοτικό συμβούλιο και τους συνεργάτες σας κάθε από θεού βοήθεια προς επιτυχία του δύσκολου έργου σας για την πρόοδο και την ευημερία του ευλογημένου λαού της πόλεως. Η τελετή ολοκληρώθηκε με συναυλία αφιερωμένη στον εορτασμό της Πολιούχου της πόλης, Παναγίας Υπαπαντής, από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας και τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας.
Ευχαριστώ, επίσης, τους παρόντας στην τιμητική αυτή εκδήλωση και σας παρακαλώ να μας έχετε πάντα στις προσευχές σας, διότι το έργο της ιεραποστολής στην Αφρική δεν είναι εύκολο, είναι βαρύ και δύσκολο.
Εἴη τὸ ὄνομα Κυρίου εὐλογημένον ἀπὸ τοῦ νῦν καὶ ἔως τοῦ αἰῶνος».