Με την έναρξη της νέας Δημοτικής περιόδου, στο πρώτο μήνα της θητείας της ,τα Δημοτικά συμβούλια των Δήμων ανέδειξαν τους εκπροσώπους τους για στις Γενικές συνελεύσεις των Περιφερειακών ενώσεων των Δήμων.
Ο Δήμος Ερμιονίδας στο τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο την προηγούμενη τρίτη, ανέδειξε 4 εκπροσώπους (συμμετέχει ο Δήμαρχος και τρεις Δημοτικοί σύμβουλοι 2 της πλειοψηφίας και 1 της μειοψηφίας) οι οποίοι θα μας εκπροσωπήσουν στην Γενική συνέλευση της Π.Ε.Δ Πελοποννήσου.
Από αυτές τις συνελεύσεις θα αναδειχθούν το Διοικητικό συμβούλιο της Π.Ε.Δ Πελοποννήσου και οι εκπρόσωποι μας για την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.
Αρα θα αναδειχθούν τα κορυφαία θεσμικά ,πολιτικά, Αυτοδιοικητικά και συνδικαλιστικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα εκπροσωπούν όλους τους Δήμους της χώρας και θα αναδείξουν τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών ,θα διαπραγματευτούν με την πολιτεία, με την επίσημη κυβέρνηση, θα συνομιλούν με όλα τα πολιτικά κόμματα και θα διαμορφώσουν ένα διεκδικητικό πλαίσιο για την αποτελεσματική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Άρα είναι σημαντικό ποιοί αιρετοί, ποιοί άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης αναλάβουν κρίσιμες πολιτικές θέσεις ευθύνης στα συλλογικά όργανα των Ο.Τ.Α, ποιες ιδέες και αρχές θα πρεσβεύουν, ποιες προτάσεις θα διατυπώσουν, ποιο διεκδικητικό πλαίσιο θα παρουσιάσουν στο θεσμικό διάλογο με το Υπουργείο Εσωτερικώνν και ευρύτερα στην ελληνική κοινωνία.
Αυτονόητο είναι ότι όλοι οι αιρετοί δεν έχουν τις ίδιες προτεραιότητες τις ίδιες αξίες ,τις ίδιες ιδέες ,τις ίδιες αξιολογήσεις, την ίδια πολιτική αναφορά, την ίδια αυτοδιοικητική πρόταση ,γι’αυτό θα υπάρξουν διαφορετικές προτάσεις και διαφορετικές παρατάξεις που θα διεκδικήσουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαμόρφωση των αιτημάτων των Ο.Τ.Α.
Το Αυτοδιοικητικό κίνημα έχει διαμορφώσει ένα σύνολο προτάσεων για μια άλλη δημοκρατική και αποτελεσματική τοπική αυτοδιοίκηση.
Απαιτείται να ισχυροποιηθούν Αυτοδιοικητικές δυνάμεις:
α.) που αντιστέκονται στην απαράδεκτη κατάργηση των Νομικών προσώπων, των Δημοτικών επιχειρήσεων και των σχολικών επιτροπών χωρίς την συναίνεση των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
β.) που διαφωνούν με την μεθοδολογία να καταστρατηγηθούν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση τα τελευταία 30 χρόνια έτσι να επιστρέψουμε με μαθηματική ακρίβεια σε μια άλλη εποχή συγκεντρωτισμού, να ελέγχονται τα πάντα από την κεντρική διοίκηση ενός Υπουργείου.
γ.) που διεκδικούν θεσμοθέτηση ετήσιων αυτόνομων πόρων για τους Ο.Τ.Α ,με αντίστοιχες αρμοδιότητες και πρόσληψη απαραίτητου και κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού
δ.) που διαμαρτύρονταν για τους αυτοσχεδιασμούς της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας που με τις συχνές αλλαγές στους κανονισμούς και στις διατάξεις ακυρώνουν τον σημαντικό θεσμικό ρόλο των Δήμων στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
ε.) που πιστεύουν ότι η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται να πρωταγωνιστήσει στην χάραξη και υλοποίηση της κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο (κοινωνική πολιτική με ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση)με την ίδρυση και λειτουργία σύγχρονης κοινωνικής υπηρεσίας σε επίπεδο Δήμου.
στ.) που πρεσβεύουν την άμεση ανάγκη προσαρμογής τόσο στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής όσο και της αντιμετώπισης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.
ζ.) τέλος τα χρηματοδοτικά προγράμματα , χρήσιμα εργαλεία για την υλοποίηση έργων υποδομής σε τοπικό επίπεδο απαιτείται να έχουν αυστηρό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και εκτέλεσης, να εξαγγέλλονται και να υλοποιούνται στα πλαίσια της κάθε φοράς δημοτικής περιόδου, να είναι δεσμευτικά και να καλύπτουν τις άμεσες, κύριες ανάγκες των Δημοτών της κάθε τοπικής κοινωνίας .Η αποτελεσματικότητα και η οικονομική αποδοτικότητα αυτών των οικονομικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων είναι ακόμη το ζητούμενο.
Αξίζει να διεκδικούμε τα αυτονόητα, εμείς επιμένουμε στην διαρκή μάχη των ιδεών για μια άλλη τοπική αυτοδιοίκηση.
Τάσος Λάμπρου,
δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας,
επικεφαλής ΕΝ.ΔΗ.ΕΡ