home design 800Χ400

home design 1170x320

 vasilopoulos banner2

Γαβρήλος: Φοβική και αναντίστοιχη των πραγματικών αναγκών η αύξηση του κατώτατου μισθού

Σχόλιο του Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ σχετικά με την πρόσφατη τροπολογία που κατατέθηκε για την αύξηση του κατώτατου μισθού
Γιώργος Γαβρήλος

“Φοβική και αναντίστοιχη των πραγματικών αναγκών η αύξηση του κατώτατου μισθού“, τονίζει Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Γιώργος Γαβρήλος. Το σχόλιο του κ. Γαβρήλου σχετικά με την πρόσφατη τροπολογία που κατατέθηκε για την αύξηση του κατώτατου μισθού αναφέρει τα εξής:

“Η τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, προφανώς και δεν μας βρίσκει αντίθετους. Επειδή όμως επιχειρείται τις τελευταίες ώρες, ξανά, μια επικοινωνιακή προσπάθεια της Κυβέρνησης ώστε να παρουσιαστεί φιλολαϊκή, οφείλουμε να σχολιάσουμε τα εξής:

  1. Η αύξηση στον κατώτατο μισθό θα γίνει από τον Απρίλιο του 2024 και είναι της τάξεως μόνο του 5%, ενσωματώνοντας τον πληθωρισμό και διαμορφώνοντας τον τελικό μισθό από τα 780 ευρώ, στα 810-820 ευρώ μικτά. Εντωμεταξύ κανείς δεν μπορεί να μην λάβει υπόψη του ότι πάνω από ένα χρόνο τώρα οι μισθοί εξανεμίζονται κάθε μήνα λόγω της ακρίβειας και της ασύδοτης αισχροκέρδειας που η Κυβέρνηση αφήνει ανενόχλητη. Η απώλεια της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων αυτή τη στιγμή φτάνει έως και το 20%. Το 5% της αύξησης σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζει τις απώλειες που οι μισθωτοί βιώνουν από τις υπερτιμήσεις βασικών αγαθών, από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και από τα ενοίκια- φωτιά.
  • Μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταργήσει και τον υποκατώτατο μισθό της ντροπής και είχε αυξήσει κατά 11% τον κατώτατο μισθό, ενώ ειδικά για τους νέους, κάτω των 25ετών, είχε αυξηθεί κατά 27%. Η σημερινή αύξηση του  σίγουρα δεν αποτελεί ούτε μια φιλοεργατική πολιτική, ούτε δείγμα μιας καλά αμειβόμενης αγοράς Εργασίας. Είναι φοβική, αναντίστοιχη των πραγματικών αναγκών και συνίσταται σε άλλο ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ με τον κατώτατο μισθό αμείβονται περίπου 600.000 εργαζόμενοι, όταν στη χώρα, συνολικά, εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα περίπου 2,5εκ άνθρωποι. Η αύξηση που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση θα αφορά δηλαδή μόνο στο 20% περίπου των ιδιωτικών υπαλλήλων, αφού μόνο αυτοί καλύπτονται από Συλλογικές Συμβάσεις. Η πραγματικότητα σήμερα στην αγορά Εργασίας είναι πως η πλειοψηφία των εργαζομένων δεν καλύπτονται από ΣΣΕ- ΚΣΕ, οι οποίες έχουν αποδυναμωθεί λόγω των πολιτικών της ΝΔ. Οι ατομικές συμβάσεις έχουν κατακλύσει την αγορά, με αποτέλεσμα αυτοί οι εργαζόμενοι όχι μόνο να βιώνουν την επισφάλεια, αλλά να μην καλύπτονται από τις νέες, έστω και μικρές, μισθολογικές αυξήσεις.
  • Με ευθύνη της Κυβέρνησης, στη χώρα μας μόνο 25.8% περίπου των εργαζομένων καλύπτονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, την ώρα που ο ευρωπαϊκός στόχος είναι στο 80%. Μάλιστα, μόνο 9 από τις 24 κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές ΣΣΕ που υπογράφηκαν το 2022, προβλέπουν αύξηση των αποδοχών.  
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ έχει πολλές φορές τονίσει πως η ενίσχυση του μηχανισμού των ΣΣΕ και των ΚΣΕ οφείλει να αποτελέσει προτεραιότητα για μια ουσιαστική τόνωση της Εργασίας. Καλούμε την Κυβέρνηση αφού δεν ενστερνίζεται τις προτάσεις της Αντιπολίτευσης, τουλάχιστον να ακούσει τι λέει η Ενδιάμεση Εκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, όπου προτείνει έναν συνδυασμό αύξησης των μισθών, πέραν του κατώτατου, και επέκτασης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας με στόχο την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και την προστασία του βιοτικού επιπέδου τους.
  • Ένας άλλος δρόμος για την Εργασία είναι πια επιβεβλημένος. Η ΝΔ έχει αφήσει τους εργαζόμενους χωρίς στήριξη να προσπαθούν να επιβιώσουν με ψίχουλα μέσα σε μια στρεβλή οικονομία που η ίδια δημιούργησε, την ώρα που καταργεί δικαιώματα χρόνων, απορρυθμίζει την εργατική νομοθεσία και φιμώνει την συνδικαλιστική δράση.

Σχόλια

georgopoulos ebea

vasilopoulos banner

banner Μπικάκης

evaggelinou ebea

karaboulis 350 copy
newsletter banner anagnostis