Περισσότεροι από 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν προβληματισμούς γύρω από το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, σύμφωνα με όσα αναφέρουν Αθηναϊκά ΜΜΕ. Ανάμεσα σε αυτούς φέρονται να συγκαταλέγονται ο βουλευτής Αργολίδας Ανδρέας Πουλάς και ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Αντίθετα υπέρ της μεταρρύθμισης φέρεται πως εκφράστηκε ο Παύλος Χρηστίδης.
Σύμφωνα με το πολιτικό ρεπορτάζ, η πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ανέδειξε τις ενστάσεις που διατυπώνονται από τους βουλευτές τους: σε μια πρώτη ελεύθερη συζήτηση, μετά από την θετική εισήγηση του Νίκου Ανδρουλάκη, στην οποία τους προέτρεψε να αποφασίσουν «ως νομοθετικό σώμα και όχι ως σχολιαστές».
Το 1/3 εκφράζουν ενστάσεις
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το in.gr, πάνω από το 1/3 της ΚΟ, γύρω στους 12, φέρεται να εξέφρασε ενστάσεις και προβληματισμούς για το νομοσχέδιο -γι’ αυτό, στο τέλος οι απορίες μαζεύτηκαν, ώστε να απαντηθούν την ερχόμενη Τρίτη σε νέα συνεδρίαση από νομικούς, ειδικούς συνεργάτες.
Με ενστάσεις και αντιρρήσεις απέναντι στο νομοσχέδιο τοποθετήθηκαν οι δύο μειονοτικοί βουλευτές, Ιλχάν Αχμέτ και Μπουρχάν Μπαράν, ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης (Λέσβος), ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, η Κατερίνα Καζάνη (Εύβοια), ο Μανώλης Χνάρης (Ρέθυμνο), ο Φραγκίσκος Παρασύρης και η Ελένη Βατσινά (Ηράκλειο), η Χριστίνα Σταρακά (Αιτωλοακαρνανία), ο Ανδρέας Πουλάς (Αργολίδα) και η γραμματέας της ΚΟ, Ευαγγελία Λιακούλη.
Ο Τάσος Νικολαΐδης (που εκφράζει αντιρρήσεις σε ιδιωτικές συζητήσεις) απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του, ενώ ένας ακόμα εκ των επιφυλακτικών, ο Απόστολος Πάνας, ήταν δικαιολογημένα απών από την συνεδρίαση -απών επίσης ο Σταύρος Μιχαηλίδης (Χίος), ο οποίος έχει δηλώσει δημόσια ότι είναι εναντίον των αλλαγών.
Υπέρ της μεταρρύθμισης εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, οι Δημήτρης Μάντζος, Παναγιώτης Δουδωνής, Παύλος Χρηστίδης, Μανώλης Χριστοδουλάκης, Νάντια Γιαννακοπούλου, Μιλένα Αποστολάκη και Στέφανος Παραστατίδης.
Οι επιφυλάξεις επικεντρώνονται στο ζήτημα της τεκνοθεσίας
Οι βουλευτές με τις δεύτερες σκέψεις δεν διαφωνούν με την διαχρονική στάση του ΠΑΣΟΚ υπέρ του πολιτικού γάμου, όμως δίνουν έμφαση στο ζήτημα της τεκνοθεσίας -ακόμα και σε ενδεχόμενο «παραθυράκι» που αφορά την παρένθετη κύηση.
Η τελική τους στάση απέναντι στο νομοσχέδιο, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να επιβληθεί κομματική πειθαρχία, θα διαμορφωθεί από τις απαντήσεις της Τρίτης -ερώτημα παραμένει αν όλοι οι διαφωνούντες στο τέλος, θα επιλέξουν την αποχή και όχι την καταψήφιση.